Ducati domineert motorsportwereld in droomseizoen 2023

29-11-23. Francesco Bagnaia en de Desmosedici GP van het Ducati Lenovo Team zetten met het tweede achtereenvolgende wereldkampioenschap de kroon op een recordseizoen.
Ducati-WorldChampions-23-1.jpg

De geschiedenis herhaalt zich. Campioni del Mondo! Dankzij de eerste plaats in de Grand Prix van Valencia won het volledig Italiaanse duo Francesco Bagnaia en de Desmosedici GP van het Ducati Lenovo Team voor het tweede achtereenvolgende jaar de MotoGP-wereldtitel, waarmee ze de eindstrijd aanvoerden vóór twee andere Ducati-rijders: Jorge Martín (Pramac Racing Team) en Marco Bezzecchi (VR46 Racing Team). Het volledig Ducati-podium in de MotoGP bekroont een recordseizoen voor Ducati, dat overwinningen behaalde in alle belangrijke wereldkampioenschappen op twee wielen.
Ducati-WorldChampions-23-Francesco-Bagnaia-team.jpg
Behalve dat ze een bron van enorme vreugde zijn voor Ducatisti over de hele wereld, zijn Bagnaia's prachtige bevestiging in de MotoGP, Álvaro Bautista's verdediging van zijn titel in WorldSBK en Nicolò Bulega's eerste succes in WorldSSP de demonstratie van een duidelijke filosofie: in Borgo Panigale is het verlangen verbeteren kent geen grenzen!

De rode draad die alle successen van het raceseizoen van Ducati Corse verenigt, ligt in de technische uitmuntendheid die ertoe heeft geleid dat de Desmosedici GP, Panigale V4 R en Panigale V2 de beste motorfietsen op de grid zijn geworden in hun respectievelijke kampioenschappen. In feite wordt de verovering van de drie wereldtitels voor rijders gecombineerd met een drievoudige overwinning in de categorie fabrikanten voor Ducati in een verhaal dat opnieuw spreekt over talent, passie en toewijding van Made in Italy.

Geen enkele andere motorfietsfabrikant vóór Ducati is er ooit in geslaagd om twee seizoenen op rij zowel de rijders- als de constructeurswereldtitel in de MotoGP en WorldSBK te winnen. Voor Ducati, de enige niet-Japanse fabrikant die een wereldkampioenschap in de MotoGP kan winnen, is dit de derde rijderstitel in zijn geschiedenis, terwijl het aantal Superbike-wereldtitels dat door rijders uit Borgo Panigale is gewonnen 16 bedraagt.

Het MotoGP-seizoen 2023 vertelt over een opmerkelijke technische suprematie van Ducati-motoren, die een aantal belangrijke records van het belangrijkste wereldkampioenschap op twee wielen hebben herschreven, zoals het hoogste aantal algemene overwinningen in één seizoen (17 Grand Prix van de 20) en het record voor het hoogste aantal verschillende rijders die minstens één Grand Prix kunnen winnen (6 - Bagnaia, Bastianini, Bezzecchi, Di Giannantonio, Martín, Zarco).

Claudio Domenicali, CEO van Ducati: “Een jaar geleden herinner ik me dat we samen met fans van over de hele wereld de MotoGP- en Superbike-wereldtitels vierden, overweldigd door vreugde en enthousiasme. Vandaag bevinden we ons opnieuw in een toestand van buitengewoon geluk, maar tegelijkertijd definieer ik dit graag als de 'overwinning van het bewustzijn' om op dit moment de beste ter wereld te zijn in de racerij. Pecco heeft een ongelooflijk seizoen gehad en vandaag herschrijft hij onze geschiedenis opnieuw en wordt hij de eerste Ducati-rijder die tweevoudig wereldkampioen in de MotoGP wordt. Ik wil ook Jorge feliciteren met het feit dat hij tot de allerlaatste race het duel om de titel heeft aangewakkerd, en Bez, die lange tijd deel uitmaakte van de WK-uitdaging. Het podium in het algemeen klassement van de MotoGP beloont drie Ducati-rijders en dit is de grootste en duidelijkste demonstratie van onze suprematie in de topcompetitie op twee wielen. Ons op deze niveaus bevestigen na het fantastische seizoen 2022 was een complexe uitdaging, die we met passie en trots hebben verwelkomd. De competentie en toewijding waarmee iedereen dit seizoen heeft gewerkt, heeft ons in staat gesteld de resultaten van vorig jaar te verbeteren, door de Supersport Wereldtitels toe te voegen aan de MotoGP en Superbike titels. Tegen alle vrouwen en mannen van Ducati en Ducati Corse wil ik zeggen dat ik niet trotser kan zijn, terwijl ik tegen de Ducatisti beloof dat we zelfs deze keer niet tevreden zullen zijn, maar dat we zullen werken om weer te winnen."

Bij de geblokte vlag tijdens de Grand Prix van Valencia werd de triomf van Bagnaia met groot enthousiasme begroet in de box van het Ducati Lenovo Team, op de Ducati-tribune op het Spaanse circuit en ook in Borgo Panigale, waar Ducati-medewerkers deze laatste race van het seizoen met hun ogen beleefden vastgelijmd aan het grote scherm dat in het bedrijf was opgesteld.

Voor Ducati is het nu tijd om de MotoGP, WorldSBK en WorldSSP Wereldkampioenschappen te vieren. De afspraak is gepland voor 15 december aanstaande in Bologna, wanneer alle hoofdrolspelers de fantastische resultaten zullen vieren die zijn behaald in dit onvergetelijke sportseizoen. Meer upd De komende weken volgen er meer informatie over het evenement.

Enkele cijfers van Ducati-overheersing in 2023

In de MotoGP:
17 – Overwinningen behaald door Ducati-rijders in het MotoGP Wereldkampioenschap 2023 – All-time record in de MotoGP

6 – Ducati-rijders die dit seizoen minstens één race kunnen winnen (Bagnaia, Bastianini, Bezzecchi, Di Giannantonio, Martin, Zarco) – All-time record in de MotoGP

9 – Races van het MotoGP Wereldkampioenschap 2023 waarin het podium volledig uit Ducati-rijders bestond - MotoGP-record geëvenaard

44 – Podiumplaatsen veroverd door Ducati-rijders tijdens het seizoen 2023 voor 8 verschillende rijders (alle Ducati-rijders die deelnamen aan het MotoGP-kampioenschap stonden minstens één keer per seizoen op het podium)

17 – Poleposities behaald door Ducati-rijders tijdens het MotoGP-seizoen 2023

46 – Opeenvolgende MotoGP-races waarin een Ducati-rijder zich in de Top 3 plaatste (ook alle sprintraces van het seizoen 2023 eindigden met minstens één Ducati-rijder op het podium)

In WorldSBK:
27 – Overwinningen behaald door wereldkampioen Álvaro Bautista in het WorldSBK-seizoen 2023 – All Time Record in WorldSBK

59 – Álvaro Bautista's algemene overwinningen aan boord van de Ducati Panigale V4 R in WorldSBK, waardoor hij de meest succesvolle rijder in de Superbike-geschiedenis van Ducati is, vóór legendes Carl Fogarty (55) en Troy Bayliss (52) – All-time record voor Ducati

45 – Podiumplaatsen veroverd door Ducati-rijders in de Superbike Wereldkampioenschappen races van 2023

79 - WereldSBK-overwinningen behaald door de Panigale V4 R vanaf het debuutseizoen (2019) tot nu toe

In WorldSSP:
16 – Overwinningen behaald door wereldkampioen Nicolò Bulega in het WorldSSP-seizoen 2023

33 – Podiumplaatsen behaald door Ducati-rijders die op de Panigale V2 rijden in de races van het World Supersport Championship 2023