Toyota start in Dakar Rally met 4 teams in Hilux

Toyota GAZOO Racing Hilux Dakar Rally 21 lv23-9-21. Toyota GAZOO Racing gaat met vier teams deelnemen aan de Dakar Rally. De komende editie vindt vanaf 2 januari 2022 plaats in Saoedi-Arabië.

 Het fabrieksteam wordt geleid door coureur Nasser Al-Attiyah en navigator Mathieu Baumel. Toyota GAZOO Racing zet de nieuwe GR DKR Hilux T1+ in. Deze rallyversie van de Toyota Hilux voldoet aan de nieuwe reglementen voor de T1-categorie. Een prototype – tijdelijk afgewerkt met ruwe koolstofvezel – wordt momenteel getest ter voorbereiding op de officiële onthulling later dit jaar.
Toyota GAZOO Racing Hilux Dakar Rally 21 rzij

Toyota coureur Giniel de Villiers werkt tijdens de komende Dakar Rally samen met navigator Dennis Murphy. Coureur Henk Lategan en navigator Brett Cummings keren terug voor hun tweede Dakar-avontuur. Het vierde team dat voor Toyota GAZOO Racing uitkomt, bestaat uit coureur Shameer Variawa en navigator Danie Stassen.

Vierde Dakar-overwinning
Sinds ze als tweede eindigden tijdens de 2021-editie van de Dakar Rally, hebben Nasser Al-Attiyah en Mathieu Baumel – de winnaars van Dakar 2019 – de Andalusische Rally gewonnen, evenals de Baja Spain Aragon. Het succesvolle duo – dat drie keer op rij de FIA ​​World Cup voor Cross-Country Rally’s won – streeft ernaar om in 2022 een vierde Dakar-overwinning aan hun cv toe te voegen.
Toyota GAZOO Racing Hilux Dakar Rally 21 neus

Verdere ontwikkeling
Giniel de Villiers en Dennis Murphy, beiden uit Zuid-Afrika, hebben met succes deelgenomen aan de South African Cross-Country Series (SACCS), die dienen als proeftuin voor de verdere ontwikkeling van de Toyota Hilux die aan de start verschijnt van de Dakar Rally. Na drie van de zeven ronden waaruit de rallyserie bestaat, ging het duo al aan kop.

Groot aantal verbeteringen
De nieuwe Toyota GR DKR Hilux T1+ deelt componenten met de door de wol geverfde Hilux die in de Dakar Rally voor het eerst werd geïntroduceerd in 2018 en de race vervolgens al een jaar later won. De auto bevat een groot aantal verbeteringen, waaronder een groter onderstel en banden van 37 inch (voorheen: 32 inches) met een verhoging van het loopvlak van 245 mm naar 320 mm. De nieuwe Dakar Hilux heeft ook een grotere veerweg (van 280 naar 350 mm).
Toyota GAZOO Racing Hilux Dakar Rally 21 lv

V6 met twin-turbo uit Land Cruiser 300
De Hilux wordt aangedreven door een 3,5-liter twin-turbo V6-benzinemotor, afkomstig van de geheel nieuwe Toyota Land Cruiser 300 in de sportieve GR-S-versie, een uitvoering die tot stand gekomen is met behulp van de coureurs die voor Toyota meedoen aan de Dakar Rally. Standaard levert de motor een vermogen van 415 pk/305 kW bij 5.200 tpm en een koppel van 650 Nm vanaf 2.000 tpm. In race-trim zijn die cijfers echter aanzienlijk hoger.
Toyota GAZOO Racing Hilux Dakar Rally 21 la

Uitsluitend in Saoedi-Arabië
Dakar 2022 zal opnieuw uitsluitend in de Saoedi-Arabische woestijn plaatsvinden. De legendarische rally begint op 2 januari 2022 in de stad Ha'il. Op 8 januari is de rustdag in de Saoedische hoofdstad Riyad. De finish vindt plaats op 14 januari in de havenstad Jeddah aan de Rode Zee. De race begint met een proloog om de startposities voor de eerste etappe te bepalen. De definitieve route is nog niet bekend, maar de verwachting is dat deze vergelijkbaar is met die van 2020 en 2021.