Bernhard ten Brinke supersnel naar fraaie 7e plaats

Bernhard ten Brinke Dakar 20 6 duin10-1-20. Het was laagvliegen voor Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul tijdens de zesde etappe van de Dakar. Tussen Ha'il naar Riyadh een special stage over liefst 477 kilometer.

 

 

“Wat ging het hard vandaag! We hebben eruit gehaald wat erin zat, dus ik ben erg gelukkig met onze 7e plaats”, vertelt de fabriekscoureur van Toyota Gazoo Racing, die 9:37 min toegaf op de dagwinnaar. In het algemeen klassement behouden Bernhard en Tom de achtste positie.

“Mijn stem was vanmorgen weer helemaal terug en ik voel dat ik de kracht weer heb.” Dit inspireerde Bernhard tot een indrukwekkend optreden samen met zijn Belgische navigator. Vanaf de 12e startpositie koos de Toyota-equipe heel bewust de aanval. “De monteurs van Toyota Gazoo Racing hebben gisteravond de setting van de Hilux aangepast. De auto is nu nog stabieler, zodat ik echt kon aanvallen.”
Bernhard ten Brinke Dakar 20 6 duin
Zowel op de snelle zandpistes, waarmee de dag begon, als de lastige duinen stoomde de Toyota equipe op naar voren. Al tijdens het eerste deel van de etappe werden vier posities goedgemaakt, ondanks het extra nadeel in de duinen. “Omdat we als 12e startten waren de sporen in de duinen als losgereden door de auto’s voor ons. Dit betekent minder tractie de duinen op en zoeken naar nieuwe lijnen. Dat kost snelheid en dus tijd.”

Het tweede deel van de special stage naar rustplaats Riyadh bleek zo mogelijk nog sneller, met nog meer rappe pistes en snel te nemen duinen. Bernhard ten Brinke: “Door de vele op- en afstappen moest je wel je kop er goed bijhouden. En dat gold ook voor Tom, die vandaag foutloos heeft genavigeerd.” De dag in aanvalsmodus bracht de Toyota-equipe na 477 bloedsnelle kilometers een uitstekende zevende positie en daarmee een prachtige uitgangspositie voor het 2e deel van de Dakar Rally 2020.

“We hebben vandaag maximaal gereden en dan is deze 7e plaats een mooie afsluiting van de eerste helft”, concludeert Bernhard ten Brinke tevreden. “We gaan de rustdag in als 8e algemeen, daar zijn we echt heel blij mee. Ik ben weer helemaal fit, de auto is perfect, Tom doet het hartstikke goed, dus ik heb er vertrouwen in dat we volgende week een paar topresultaten gaan neerzetten!”

De winst in de zesde etappe ging naar Stéphane Peterhansel (Mini). In het algemeen klassement behoudt Carlos Sainz de leiding. Bernhard en Tom volgen in hun Toyota Hilux op 1u12:56. als 8e algemeen.