Bernhard ten Brinke geplaagd door lekke banden

Bernhard ten Brinke Dakar 20 2 zandspoor6-1-20. Dankzij hulp van teammaat Giniel de Villiers (de latere winnaar) wist Bernhard ten Brinke een moeilijke 2e etappe in de Dakar Rally toch nog als 16e te finishen.

 

 

Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul beleefden vandaag een heftige Dakar dag. Tijdens de tweede special stage over 367 km werd de fabrieksequipe van Toyota Gazoo Racing geplaagd door lekke banden. Met dank aan teamgenoot Giniel de Villiers, die een band afstond, hielden Bernhard en Tom de schade beperkt met een 16e plaats en 26 minuten tijdverlies op diezelfde Giniel de Villiers. De Zuid-Afrikaan bezorgde Toyota de dagzege.
Bernhard ten Brinke Dakar 20 2 zandspoor

Onderweg van Al Wajh naar Neom teisterden forse en scherpe stenen de deelnemers in het autoklassement. Ook de Toyota Hilux met startnummer 307 moest eraan geloven. Bernhard ten Brinke: “Na 20 kilometer reden we onze eerste band lek. Na het wisselen stonden we 20 kilometer later weer stil om een andere band te wisselen. Vanaf dat moment knijp je ‘m, want je hebt dan nog meer één band over en moet nog dik 325 kilometer…”

Ondertussen werd alle navigatietalent van Tom Colsoul aangesproken. Deze tweede etappe was namelijk de eerste keer dat de navigatoren pas kort voor de start het roadboek ontvingen. “Tom heeft vandaag hele lastige vraagstukken op moeten lossen en dat deed hij zo goed als foutloos. Eén keer zijn we verkeerd gereden. Net als heel veel anderen trouwens. Dat kostte ons ruim vijf minuten.”

Op het laatste en tweede deel van special van 80 kilometer kreeg de Toyota-equipe opnieuw te maken met een lekke band. Zo werd ook de laatste van drie reservebanden gebruikt. “Je raadt het al: net 10 kilometer onderweg kregen we een slow puncture; een langzaam leeglopende band.” Nadat een noodreparatie met anti-lek vloeistof niet werkte, besloten Bernhard en Tom te wachten op een achteropkomende Toyota-equipe.

Tien minuten later stopte teamgenoot Giniel de Villiers om één van zijn banden te doneren. “Dankzij Giniel hebben we de stage uit kunnen rijden en de schade beperkt kunnen houden”, benadrukt Bernhard. “Deze teamspirit toont maar weer eens aan, dat we bij het juiste team zitten.” De reeks aan lekke banden zorgde voor 26:05 min. tijdverlies op dagwinnaar Giniel de Villiers.

“Jammer, van alle lekke banden, want op zich liep de dag goed. De Toyota was snel en betrouwbaar en Tom bleek in topvorm. Over het tijdverlies maak ik me nog niet zo’n zorgen. Ten opzichte van gisteren zie je veel verschuivingen in het klassement. De wedstrijd is nog lang, dus er liggen nog heel veel kansen. Laat de dag van morgen maar komen!” In het algemeen klassement zijn Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul te vinden op de 10e plaats met iets meer dan 21 minuten achterstand op leider Orlando Terranova.