Bernhard ten Brinke 7e na loodzware etappe

Bernhard ten Brinke 3e etappe9-1-19. Veel favorieten moesten afhaken voor een goede eindklassering. Bernhard ten Brinke hield stand tijdens de derde dag van de Dakar Rally 2019. Hij kwam als 7e aan. Een half uur na de winnaar.

 

 

 

De special stage naar Arequipa vergde veel van mens en machine. “Voor een slechte dag, hebben we het goed gedaan”, concludeerde de Nederlandse Toyota fabriekscoureur die als zevende finishte, op 31:45 min. van dagwinnaar Stephane Peterhansel. De jongens werden gescheiden van de mannen tijdens deze etappe over 331 kilometer. Wat Bernhard ten Brinke en Xavier Panseri vandaag beleefden, geeft genoeg stof voor meerdere jongensboeken. 

“We waren met dik 140 km/u onderweg door de fesh fesh, toen opeens een enorm gat opdoemde. Een gat dat niet in het roadbook stond. Ik kon nog enigszins afremmen, maar niet voorkomen dat we met vier wielen loskwamen en op het linkervoorwiel landden”, vertelt de Toyota coureur.
Bernhard ten Brinke 3e etappe
Door de onzachte landing vloog de linkervoorband van de velg en stond de Toyota Hilux tot op de bodemplaat vast in de fesh fesh. Na het wisselen van het wiel en het nodige kunst en vliegwerk kon de Nederlands/Franse equipe verder met slechts 8 minuten vertraging. Met afgelaten banden ging de Toyota Hilux vervolgens probleemloos door de duinen. De volgende beproeving bleek een sectie met ruige paden, die bezaaid lagen met grote stenen. “Eén van die enorme keien sloeg een achterdraagarm krom, zodat we de resterende kilometers moesten overleven met een listig reagerende auto.”

De route vervolgde in de bergen, waarbij Bernhard en Xavier in rap tempo aan hoogte wonnen. Met plotselinge symptomen van hoogteziekte tot gevolg. “Een enorme hoofdpijn en misselijkheid stak op, wat het erg lastig maakte om geconcentreerd te blijven.” Het zoeken naar de juiste route op driekwart van de proef kostte nog een handvol minuten, maar in de verhitte finale maakte navigator Xavier Panseri juist het verschil.

“Waar veel equipes moesten zoeken naar de weg, wist Xavier in één keer wat de goede route was.” Het bracht de Toyota equipe met startnummer 309 een 7e plaats in het eindklassement, zodat in het algemeen klassement nu ook de 7e plaats wordt ingenomen als tweede Toyota equipe op 25:21 min. van teamgenoot Nasser Al-Attiyah.

“Na vandaag kun je wel zeggen dat de Dakar écht is begonnen. Ik ben redelijk happy met het resultaat. De verschillen zijn nog klein. Morgen wacht het eerste deel van de marathon-etappe en zullen weer verschillen worden gemaakt. Wij zijn er alvast klaar voor!”, besluit Bernhard ten Brinke.

Het eerste deel van de marathon etappe gaat van Arequipa naar Tacna over 405 km, waarbij alle equipes aan de finish op zichzelf aangewezen zijn. Het is de monteurs van Toyota Gazoo Racing verboden om aan de auto’s te werken, zodat Bernhard en Xavier zelf hun Toyota Hilux moeten prepareren voor tweede gedeelte van de marathon etappe.