Mazda MX-5 Cup op Spa met pech en toch succes voor Dekker

Mazda MX5 Cup Spa 21 neuzen19-10-21. Met nog twee races te gaan stijgt spanning in de Mazda MX-5 Cup naar een hoogtepunt. Kraan maakt nog kans om als beste Junior gekroond te worden.

 

 

Tijdens het vijfde evenement van de Mazda MX-5 Cup in dit enigszins ingekorte raceseizoen heeft oud-kampioen Marcel Dekker zijn leidende positie tijdens twee races op het altijd uitdagende circuit van Spa-Francorchamps verder uitgebreid. Dankzij een derde en wat ongelukkige zesde plek wist hij zijn voorsprong op achtervolger Dominique Kraan met zes punten te vergroten. Kraan blijft wel leider bij de Junioren. Met nog twee races te gaan stijgt de spanning in deze populaire merkenklasse naar een hoogtepunt.
Mazda MX5 Cup Spa 21 start

In de tweede vrije training, aan het begin van de zaterdagmiddag, was hij al opgevallen: Daan Pijl, bij gelegenheid in de auto van Berry van Elk, die zijn aandacht tijdens dit event onmogelijk kon verdelen tussen de twee verschillende cups waaraan hij deelnam en zijn stoeltje daarom afstond aan de snelle junior. Want ook tijdens de 20 minuten durende kwalificatietraining aan het eind van de dag was Pijl vanaf het begin de snelste, gevolgd door Niels Langeveld en Dekker. Met nog vijf minuten op de klok was het toch Langeveld die de tot dan toe snelste tijd liet noteren in 2:51.012. In zijn laatste ronde verbeterde hij deze tijd nog eens naar 2:50.584 en pakte daarmee de pole voor de tweed race op zondag. Achter hem finishten Dekker en Pijl.

De pole van Langeveld had op de eerste race op zondag nog geen effect, omdat de regels voorschrijven dat de eerste tien startplekken worden omgedraaid, wat tot gevolg had dat Martin Huisman met zijn tiende tijd van pole mocht vertrekken met naast hem Olivier Naaktgeboren. Vanaf de start was het met name Langeveld die een snelle opmars maakte, na één ronde lag hij bij het passeren van start/finish al aan kop, een opmerkelijke prestatie. In zijn kielzog zat András Király en daarachter waren het Huisman, Pijl en kampioenschapsleider Dekker die goed konden volgen. Een ronde later was het Simon Sikhart met in zijn slipstream Dekker, die beiden Pijl wisten te passeren. De nummer twee in de tussenstand van het kampioenschap, Dominique Kraan, was dit weekend minder snel dan verwacht. Hij had als zevende gekwalificeerd en kon de kop in de eerste race dan ook niet volgen op zijn zesde plaats. Langeveld en Király reden een aantal ronden bumper aan bumper aan kop, daarachter werd het gat met het groepje Sikhart, Dekker en Pijl langzaam groter en liep op tot bijna acht seconden. Op dat moment verloor Dick van Elk in de zesde ronde in het achterveld de controle over zijn auto bij het uitkomen van Stavelot en belande met hoge snelheid in de vangrail. Het leverde een Full Course Yellow op, een dokter aan zijn zijde en een ambulance, waarna hij uit voorzorg naar het ziekenhuis in Verviers werd vervoerd vanwege pijn in zijn rug.
Mazda MX5 Cup Spa 21bocht

Uiteindelijk kon er na uit opruimen van de rommel nog één ronde geracet worden, waarin Langeveld in de laatste chicane vóór de finish zich bijna liet verrassen door Király, maar toch met een verschil van 38-honderste van een seconde als eerste het zwart-wit geblokt zag. Dekker werd derde, met achter zich Pijl, Sikhart en Kraan.

Bij de start van race nummer twee was Langeveld goed weg vanaf de beste plek op de grid maar werd meteen op de huid gezeten door Dekker, die hem bij Les Combes al wist te passeren. Pijl volgde in de slipstream, waardoor Langeveld werd terugverwezen naar de derde plek, met achter zich Sikhart en Király. Bij het ingaan van de derde ronde sloeg Dekker een klein gaatje maar gedurende de ronde sloten Pijl en Langeveld toch weer aan. Kraan was inmiddels opgeschoven van zijn zevende startplek naar de zesde positie en pakte Sikhart in de volgende ronde. Aan kop had Dekker het moeilijk en moest zijn plek weggeven aan Langeveld, maar op start/finish bleek Dekker toch weer de leidende man. Er ontstonden veel wisselingen aan de kop in ronde vier, waarbij de eerste acht auto’s van het veld nog steeds erg dicht bij elkaar zaten. Aan het einde van ronde vijf tikte Kraan de auto van Dekker aan, bij het uitkomen van de Chicane. Het gevolg was dat Dekker spinde en als laatste van de acht zijn race moest vervolgen op ruim 9 seconden achterstand van de kop, die inmiddels werd gevormd door Király, Langeveld en Kraan. Huisman mengde zich ook nog even in die top drie door Kraan een plek terug te zetten op het moment dat Dekker zijn achterstand tot een kleine vier seconden verkleind had. Het bleef tot het eind van de 30 minuten durende race uiterst spannend en bovendien onduidelijk wie deze race zou gaan winnen. Het was Király die aan het langste eind trok op de finishlijn, op slechts 0,5 seconden gevolgd door Pijl, met daarachter Kraan, Langeveld, Filip Wojtowicz, Huisman en Dekker. Kraan werd na afloop bestraft voor de tik die hij aan Dekker uitdeelde en werd vier plaatsen teruggezet in de uitslag, waardoor Dekker extra punten pakte met de zesde plek.
Mazda MX5 Cup Spa 21 neuzen

Ondanks zijn pech in de tweede race, maar dankzij ook de straf voor Kraan, bouwde Dekker zijn voorsprong in het kampioenschap uit en staat nu op 155 punten vóór Kraan, die 10 punten minder heeft en dat waren er 4. Derde is Király op slechts 1 punt achter Kraan. Wojtowicz is vierde met 120 punten.

Het wordt nog een zeer spannende finale in het weekend van 30 en 31 oktober op het circuit van Assen tijdens de Hankook Finaleraces, om te bepalen wie zich als nieuwe Nederlands kampioen mag kronen in de Mazda MX-5 Cup 2021.