Yamaha YZ bLU cRU Benelux van experiment naar vervolg

Yamaha YZ bLU cRU Cup Benelux 21 groepsfoto15-10-21. Yamaha kijkt terug op een geslaagd eerste jaar van de Yamaha YZ bLU cRU Benelux. Daarom komt er volgend jaar een vervolg met vier master classes.

 

 

Een aantal jaren geleden is Yamaha begonnen met het opzetten van een bLU cRU project in de wegrace om jonge getalenteerde rijders een platform te bieden om door te groeien. Ditzelfde project is dit jaar door Joey Litjens opgezet in de motorcross.
‘’We zijn dit jaar begonnen met het ontwikkelen van de Yamaha YZ bLU cRU Benelux activiteiten in de motorcross. Dit is het officiële programma voor Yamaha Benelux waarbij we de rijders een structuur bieden en verder begeleiden binnen de motorcross,’’ vertelt Joey.
Yamaha YZ bLU cRU Cup Benelux 21 groepsfoto

Dit jaar zijn er drie trainingsdagen geweest waarbij Kevin Buitenhuis de deelnemers les gaf. Tevens was dit ter voorbereiding op de selectieprocedure op de superfinale die tijdens de MX of Nations in het Italiaanse Mantova werd gehouden. Er werd een trainingsdag gehouden op een harde baan, zand baan en een circuit dat er tussenin zat. Dit werd gedaan om de rijders goed voor te bereiden en om te zien over welke capaciteiten ze beschikten.

‘’Voor ons was het een experimenteel proces en hierdoor hebben we onder de radar gewerkt om iets goeds neer te zetten en te lanceren. Ik ben heel tevreden over hoe dit is verlopen. Tijdens alle drie de trainingen was de animo van de deelnemers goed en hadden we rond de twintig rijders,’’ vertelt Joey.

Deze trainingsdagen werden georganiseerd onder de naam ‘’Yamaha YZ bLU cRU Benelux Masters classes’’. De doelstelling was om de rijders vooral veel rijtijd te bieden en een goed niveau te creëren. Daarnaast was het belangrijk om een aantal rijders te selecteren om die verder te begeleiden richting de grote superfinale bij de MX of Nations.

Tijdens superfinale bij de MX of Nations in Mantova kwamen 9 rijders uit de Benelux aan de start.

65cc
Keano Maris
Kay Zijlstra
Nick Burgmeijer
Yaco Caron
Liam Gaasbeek

85cc
Emile De Baere
Lua Kuijpers
Nine-Anne van Campen

125cc
Julius Raeymaekers 

Nadat op donderdag alle spullen opgehaald waren en de inschrijving zonder problemen doorlopen werd doorlopen in de bLU cRU tent was iedereen er klaar voor om aan het weekend te beginnen. Op vrijdag was de technische keuring aan de beurt en daarnaast kregen de rijders en begeleiders een workshop van voormalig Grand Prix winnaar, Brian Jorgensen. Vervolgens werd het circuit samen met Brian en Kevin Buitenhuis verkend en de dag werd afgesloten met een rijders voorstelling!

Toen was het eindelijk tijd voor de grote dag, de zaterdag! De rijders hadden er zin in en de tijdtraining van de 65cc klasse verliep perfect met vier rijders in de top 20 en een rijder net buiten de top twintig. In de 85cc klasse wist Emile een tijd in de top vijf neer te zetten en Luca wist zich netjes in de top twintig te nestelen. Nine wist een tijd net achter de andere dame neer te zetten en keerde tevreden terug naar het paddock! In de 125cc klasse had Julius wat moeite om in zijn ritme te komen maar dit werd gedurende de sessie steeds beter en uiteindelijk kwam hij uit op een vierentwintigste tijd.

In de wedstrijd van de 65cc klasse hadden alle rijders uit de Benelux een goede start maar helaas ging het in de tweede bocht voor een aantal van hen mis. Ze kwamen in een opstopping terecht of vielen maar ze lieten zich niet uit het veld slaan en gingen terug in de aanval. De hoogst geklasseerde rijder uit de Benelux was Keano Maris op een achtste plaats.

Ook in de 85cc klasse gingen de jongens en dame goed weg bij de start. Emile vocht goed vooraan mee op een derde plaats. Luca wist gedurende de wedstrijd steeds verder naar voren te komen en eindigde ruim in de top twintig. Nine had een hele leuke strijd met de andere dame maar door een foutje moest ze de andere dame in de laatste ronde voorbij laten gaan. Verder hebben ze het allemaal heel goed gedaan en kunnen ze tevreden terug kijken op deze superfinale!

In de 125cc klasse kwam Julius redelijk goed weg bij de start. Tijdens de wedstrijd kwam hij beter in zijn ritme en vocht zich naar voren toe om uiteindelijk een heel goed resultaat neer te zetten.

Bekijk hieronder de uitslagen van de rijders van Yamaha YZ bLU cRU Benelux:

65cc
Keano Maris (8)
Kay Zijlstra (10)
Nick Burgmeijer (12)
Liam Gaasbeek (31)
Yaco Caron (35)

85cc
Emile De Baere (5)
Lua Kuijpers (15)
Nine-Anne van Campen (30)

125cc
Julius Raeymaekers (22) 

‘’We gaan hier volgend jaar zeker mee verder. Dan gaan we vier master classes organiseren en daarnaast zullen we wedstrijd support gaan aanbieden. Van daaruit willen we verder gaan ontwikkelen,’’ vertelt Joey.

Ga voor meer informatie over de Yamaha YZ bLU cRU Benelux naar: www.yamaha-yz-cup.nl