Nature Photographer of the Year 2019 met konijnen

NPOTY 2019 Black and white winner Overall winner Jump Csaba Daroczi10-11-19. Natuurfotograaf Csaba Daróczi, uit Hongarije, wint de Nature Photographer of the Year competitie en is daarmee “Nature Photographer of the Year 2019”.

 

Zijn zwart/wit foto van twee springende konijnen die elkaar hoog in de lucht kruisen is door de jury gekozen om de sfeer, de timing, het prachtige licht en de perfecte scherpte en compositie. “Deze foto bewijst maar weer eens dat je geen zeldzame of exotische dieren voor de lens hoeft te krijgen om toch een perfecte natuurfoto te maken. Als je een goed idee en een visie op natuurfotografie hebt, kun je ook dicht bij huis een prachtplaat maken”, zei Keith Wilson, voorzitter van de jury. “Opmerkelijk is verder dat het een om een zwart-wit foto gaat, maar juist hierdoor knalt de energie uit de foto” aldus Wilson.
NPOTY 2019 Black and white winner Overall winner Jump Csaba Daroczi

De fotograaf zegt er zelf het volgende over: “Deze foto is genomen in Kiskunsag, vlak bij het dorp Bócsa in Hongarije. Ik had een kolonie met konijnen ontdekt en ben begonnen met ze te fotograferen. Toen zag ik ook dat ze regelmatig in de lucht springen tegen elkaar, bijvoorbeeld als ze om voedsel vechten. Toen wist ik onmiddellijk dat ik daar een foto van wilde maken. Uiteindelijk ben ik er vorig jaar zo’n 70 ochtenden mee bezig geweest en heb ik duizenden foto’s gemaakt. Er zitten wel een paar goede tussen…”

De jury moest kiezen uit zo’n 14.000 beelden uit meer dan 73 verschillende landen, een absoluut record voor deze prestigieuze wedstrijd. De foto’s konden worden ingezonden in 11 verschillende categorieën en de Fred Hazelhoff portfolio award. Deze laatste werd gewonnen door Gheorghe Popa, een Roemeense fotograaf, met een schitterende serie over Cuejdel, een meer uit zijn woonomgeving.
NPOTY 2019 WinnerFred Hazelhoff Portfolio award

Onder de overige categorie winnaars, de runners up en finalisten zitten wederom grote namen uit de natuurfotografie. Audun Rikardsen in de categorie vogels, Wade Hughes in de categorie onder water en wederom de Nederlander Bart Siebelink in de categorie kunst en natuur. Zij, en alle overige categorie winnaars, runners up en highly commendeds, zijn te vinden op www.naturephotographeroftheyear.com
NPOTY 2019 finalist Fighting Siskins Bernt Østhus
NPOTY 2019 Landscapes finalist Under Aurora bridge Yevhen Samuchenko

De jongeren categorie (11 – 17 jaar) is gewonnen door de Italiaan Giacomo Redaelli met een heerlijke actiefoto van een stel jonge Staartmezen die worden gevoerd.
NPOTY 2019 Youth winner Symphony no 5 Giacomo Redaelli

De Nature Photographer of the Year competition is een initiatief van Nature Talks, de organisatie die ook jaarlijks het Nature Talks Photo Festival organiseert. Dit festival vindt op 9 & 10 november plaats in de ReeHorst in Ede. Tussen 12.30 en 13.30 vindt de prijsuitreiking van de wedstrijd tijdens dit festival plaats.
NPOTY 2019 Landscapes of the Lage landen finalist reflections Erik Steen Redeker

De jury van de competitie bestond uit:
Keith Wilson, (En); foto editor; voorzitter van de jury;
Magdalena Herrera (Fr); foto editor
Garth Lenz (Can); (lucht)fotograaf
Christian Ziegler (Pan); fotograaf
Tony Wu (Jap); onderwater fotograaf
Kim Verhaeghe (Bel); editor
René Alblas (Ne/Fr); editor
NPOTY 2019 Underwater finalist Mallard Duck and Trout Paul Colley

In december start de termijn voor het inzenden van foto’s voor de Nature Photographer of the Year editie 2020. Het Nature Talks Photo Festival 2020 zal op 14 en 15 november plaatsvinden.
NPOTY 2019 Landscapes runner up Amoeba Luis Manuel Vilariño Lopez