Landelijke Natuurwerkdag op 2 november. Doe mee!

LandschapNH Natuurwerkdag 2018 kruiwagen16-10-19. Eén dag samen aan de slag voor bijen, vlinders en vogels: op 2 november tijdens Landelijke Natuurwerkdag. Landschap Noord-Holland vraagt hulp op diverse locaties.

 

 

Steeds minder bijen, insecten en vogels overleven in onze provincie. Op de Landelijke Natuurwerkdag zaterdag 2 november 2019, in Noord-Holland gecoördineerd door Landschap Noord-Holland, kun je daar zelf iets tegen doen! Doe je mee? Op allerlei plekken kun je zagen, harken, aanplanten en nog veel meer. Ook je vrienden en familie zijn van harte welkom. Kijk op www.natuurwerkdag.nl en reserveer op tijd een plekje. Eén dag van je tijd. Dit is dé kans om je steentje bij te dragen aan een rijke natuur in Noord-Holland. Dat kunnen we alleen samen.
LandschapNH Natuurwerkdag 2018 harken

Meer soortenrijkdom
Op 2 november kun jij je inzetten voor meer soortenrijkdom in de natuur tijdens dé grootste groene vrijwilligersactie van Nederland. Coördinator voor de Natuurwerkdag, Peter Mol: “Landschap Noord-Holland vindt het belangrijk dat er meer leefruimte komt voor kwetsbare planten en dieren. Daar werken boswachters in onze natuurgebieden dagelijks aan. En we krijgen daarbij hulp! Heel veel Noord-Hollanders steken als lid van een vrijwilligersgroep regelmatig de handen uit de mouwen, zowel in onze natuurterreinen als daarbuiten. Wij ondersteunen ze daarbij door het uitlenen van gereedschap en machines, cursussen en advies. Zij knotten bomen, leggen ijsvogelwanden aan, beschermen en tellen vogels of andere dieren en onderhouden bijzondere natuurgebiedjes. Tijdens de Natuurwerkdag iedereen komen helpen. Het enthousiasme op een van de 55 werklocaties werkt aanstekelijk.“ 

Vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage aan het onderhoud van (natuur)gebieden en de vergroting van de biodiversiteit in heel Noord-Holland. Met het programma Betrekken bij Groen steunt de provincie duizenden vrijwilligers. En daarom opent Gedeputeerde Esther Rommel dit jaar de Natuurwerkdag in Noord-Holland. Ze doet dit bij het Purmerbos Moeras. Ook diverse gemeenteraden zijn uitgenodigd om Natuurwerkdaglocaties te bezoeken. 

Wil je ook meehelpen jouw groene omgeving mooier te maken? Ga snel naar www.natuurwerkdag.nl en kies een leuke plek uit. 

Landschap Noord-Holland coördineert deze dag in Noord-Holland, voorziet veel werklocaties van gereedschap en ondersteunt dagelijks betrokken bewoners bij vrijwilligerswerk in de natuur. Met gereedschap, deskundig advies, cursussen en veilige werkomstandigheden. Samen voor een mooie natuur. 
LandschapNH Natuurwerkdag 2018 kruiwagen

UITGELICHTE LOCATIES PER REGIO: 

Waterland/Laag Holland
Het Purmerbos van Staatsbosbeheer bevat een verruigend moerasgedeelte, wat dicht dreigde te groeien met bomen, op deze dag helpen we het geschikt te houden voor kritische moerasvogels als roerdomp, snor, baardmannetje, waterral en mogelijk zelfs porseleinhoen. 

Zaanstreek
De Kooiakkers is de plek met de hoogste biodiversiteit in de gehele Kalverpolder. De botanische rijkdom is ongekend en daarmee ook de insectenrijkdom. Het is ook een van de weinige broedplaatsen van de kneu in de polder. 

Noordkop en Texel
De Noordkop en Texel kennen eigenlijk alleen toplocaties op het gebied van biodiversiteit. Het Botgat en het Zwanenwater zijn beide uiterst waardevolle duinreservaten met tal van bijzondere planten en dieren. Zo is het Botgat een van de weinige plekken in de provincie waar de tapuit nog broedt. En het Zwanenwater is provinciaal bekend om zijn moerasvogels als de blauwborst. De twee locaties op Texel zijn eveneens parels van biodiversiteit. De Korverskooi vooral op het gebied van watervogels en insecten als libellen. Het gebied de Dennen is zeer belangrijk voor bosvogels, o.a. houtsnip en ransuil en bijzondere boskruiden als aronskelk en vogelmelk. 

Westfriesland
In het Ecoproject Streekbos wordt op een breed front gewerkt aan de versterking van de biodiversiteit op het gebied van wilde kruiden, insecten (o.a. libellen en vlinders) en vogels (o.a. ransuil, ijsvogel). Het Ecoproject steekt dan ook als een baken van biodiversiteit uit boven de rest van het Streekbos. 

Alkmaar e/o
Vlindertuin Groene Voet is een werklocatie bij uitstek waar speciaal voor insecten, in dit geval vlinders wordt gewekt. De vele werkzaamheden die worden verricht, zoals opbouwen van de tuunwallen en inplanten van oevervegetatie langs de net gegraven poel, komt ook veel wilde bijen en andere insecten ten goede. 

IJmond
Het Kennemerstrand is een hotspot van biodiversiteit in de provincie. Het kent zelfs nationale bekendheid als één van de belangrijkste groeiplaatsen van orchideeën als de groenknolorchis en honingorchis. Hier gaan tientallen mensen hooien. 

Haarlem
De regio Haarlem heeft een keur aan werkplekken in hoogwaardige natuur. De vele locaties in de binnenduinrand zijn stuk voor stuk belangwekkende gebieden voor insecten, bijzondere planten en vogels. Koningshof en de Kennemerduinen in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland genieten op dit gebied landelijke bekendheid. Daarnaast verdient vooral het Poelbroekpark aan de oostzijde van Haarlem speciale vermelding. Het is een van de weinige gebieden bij Haarlem waar de roerdomp voorkomt en waar soorten als blauwborst, koekoek en mogelijk ook baardman te verwachten zijn. Daarnaast komen er vele soorten orchideeën voor en is het een eldorado voor insecten als libellen, bijen en vlinders. Om het gebied geschikt te houden voor de bijzondere rietvogels en insecten wordt de boomopslag en de opkomende struiken in het rietland weggezaagd. 

Amsterdam
In de regio Amsterdam doen twee hotspots van biodiversiteit mee: De Oeverlanden van het Nieuwe Meer en De Ruige Hof met natuurgebied Klarenbeek achter het AMC in Amsterdam Zuidoost. Op de Oeverlanden komt een ongekende hoeveelheid plantensoorten voor, waaronder diverse orchideesoorten, een enorm aantal insecten (zo zijn meer dan 1000 soorten kevers en wantsen vastgesteld) en een keur aan zeldzame vogelsoorten als de nachtegaal, de ijsvogel en de groene specht. De Ruige Hof is een van de weinige gebieden in Amsterdam die hiermee kan wedijveren. Ook hier is de insectenrijkdom enorm, waaronder veel wilde bijensoorten. Verder is de variatie aan plantensoorten waaronder veel zeldzaamheden groot en komen er bijzondere vogelsoorten voor als cetti’s zanger, blauwborst, waterral en ook de ijsvogel. Op beide locaties zal maaisel worden opgeruimd en boomopslag worden verwijderd. 

Gooi en Vechtstreek
Bij het Tienhovens Kanaal wordt gewerkt voor het behoud van de zeer zeldzame kamsalamander. Een groot aantal andere soorten amfibieën profiteert hiervan mee.