Brabant Herinnert met klankbeleving op Panaroma Ysselsteyn

2-10-23. Componistenduo Strijbos & Van Rijswijk nodigt bezoekers uit om hun relatie met de geschiedenis opnieuw te bekijken met indrukwekkend klankenspel en landschapsopera.

Brabant-Herinnert-Panorama-Ysselsteyn-23-zangeres.jpg

Componistenduo Strijbos & Van Rijswijk haalt bezoekers uit hun dagelijkse realiteit en nodigt hen uit om hun relatie met de geschiedenis opnieuw te bekijken met de kunstinstallatie die zij voor Ysselsteyn creëerden. Bezoekers kunnen tot begin november dagelijks de klankbeleving ervaren op de grootste militaire begraafplaats van Nederland. Op vier avonden in oktober zijn de uitgestrekte velden het toneel voor een muzikale dwaaltocht van vier sopranen, die een voor deze voorstelling geschreven libretto live ten gehore zullen brengen.

  • Tot begin november bedekken dagelijks om 13.00 en 16.00 uur klanken via geluidsinstallaties in samenspel met het carillon de begraafplaats en worden bezoekers meegenomen in een levendige klankbeleving te midden van de WOII-locatie met duizenden witte kruizen.
  • Op 13, 14, 27 en 28 oktober, net voor zonsondergang rond 18.00 uur, wordt deze fascinerende klankbeleving uitgebreid met de bijzonder landschapsopera waarin de gebeurtenissen rondom de Slag van Overloon het uitgangspunt vormen. Het componistenduo Strijbos & Van Rijswijk heeft voor deze voorstelling nieuwe actes gecomponeerd, die te horen zijn via een rondom opgestelde geluidsinstallatie  die elke plek op de begraafplaats een eigen klankperspectief geeft. Klik hier voor een impressie.

Verhalenvertellers maken met deze voorstelling de impact van de Tweede Wereldoorlog nog beter invoelbaar. Tickets voor de avondvoorstelling zijn verkrijgbaar op www.brabantherinnert.nl. Oorlogsmuseum Overloon ligt op slechts 15 minuten rijden van Panorama Ysselsteyn.
Brabant-Herinnert-Panorama-Ysselsteyn-23-kruizen.jpg

In de Schaduw van de Tijd
Het geluidskunstwerk 'Panorama Ysselsteyn' is een initiatief van Brabant Herinnert dat in samenwerking met Artifex en Ysselsteyn wordt uitgevoerd. Het is tevens onderdeel van het  project ‘In de Schaduw van de Tijd’ in samenwerking met Odapark en het Venrays Museum. Dit project onderzoekt het leven van schilder Eeltje de Vries, die tijdens de bezetting in Duitsland werkte en later in Eindhoven en Venray woonde.

De Kunst van Vrijheid
Panorama Ysselsteyn was één van de kunstinstallaties van het culturele programma ‘De Kunst van Vrijheid’ rondom de herdenking en viering van 75 jaar vrijheid in Brabant. Tijdens de eerste lockdown van de coronapandemie moest de programmering echter abrupt worden afgebroken. Bijna vijf jaar later, met de herdenking en viering van 80 jaar in het vooruitzicht, presenteert Brabant Herinnert deze unieke klankbeleving alsnog.
Brabant-Herinnert-Panorama-Ysselsteyn-23-kruizen-schemering.jpg

Brabant Brug naar Vrijheid
Panorama Ysselsteyn is één van de vele projecten van Brabant Herinnert in opmars naar het Brabantbrede culturele programma ‘Brabant Brug naar Vrijheid’ dat in 2024-2025 wordt uitgerold. In dat jaar viert en herdenkt Nederland dat zij 80 jaar geleden bevrijd werd.

Waar bij de herdenking en viering van 75 jaar vrijheid het verbeelden van verhalen voorop stond, legt Brabant Herinnert in 2024-2025 meer de nadruk op verbinding. En daar waar deze niet letterlijk voorhanden is, worden bruggen gebouwd en verbeeld. Met het culturele programma ‘Brabant Brug naar Vrijheid’ herdenkt en viert Brabant Herinnert 80 jaar vrijheid. De bruggen in Brabant die tijdens WOII hun verbindende kracht verloren hebben doordat ze werden opgeblazen of anderszins ontoegankelijk waren, krijgen opnieuw betekenis. De bruggen leggen - letterlijk of figuurlijk - de verbinding tussen generaties, mensen, verhalen en locaties.

Meerinformatie vind je op: www.brabantherinnert.nl