Van Gogh Museum viert 50-jaar met eerbetoon aan familie

9-2-23. Kiezen voor Vincent - Portret van een familiegeschiedenis als eerbetoon aan de familie Van Gogh. Jubileumtentoonstelling van 10 februari tot en met 10 april 2023.
Van-Gogh-Museum-Kiezen_voor_Vincent_Van_Gogh_Museum_Familie_Van_Gogh_hoofdbeeld.jpg

Boven de campagnefoto: Vincent van Gogh, zijn broer Theo, diens vrouw Jo van Gogh-Bonger en Vincent, de zoon van Theo en Jo, zijn de hoofdpersonen in Kiezen voor Vincent. Onmisbaar in de tentoonstelling is het werk Amandelbloesem dat Vincent schilderde als geboortegeschenk voor zijn naar hem vernoemde neefje. Hij zou zich ontpoppen als de drijvende kracht achter de oprichting van het Van Gogh Museum.

Het Van Gogh Museum viert in 2023 zijn vijftigjarig jubileum en start dit feestelijke jaar met een eerbetoon aan de familie Van Gogh. Zonder de onvoorwaardelijke steun van de familie aan Vincent zou het museum niet hebben bestaan. De tentoonstelling Kiezen voor Vincent. Portret van een familiegeschiedenis vertelt het tot nog toe onderbelichte verhaal van de familie Van Gogh vol momenten van twijfel, tegenslag, trots en triomf. Aan de hand van vele topstukken én onbekende parels is vanaf 10 februari te zien en horen hoe een familieverzameling uitgroeide tot een museumcollectie van wereldformaat.
Van_Gogh_Museum_50th_anniversary-23-logo.png

Familieverhaal
Dat het Van Gogh Museum in 2023 zijn vijftigjarig bestaan viert, is te danken aan de inzet en betrokkenheid van de familie Van Gogh. Dankzij de steun van zijn broer Theo heeft Vincent zich kunnen ontwikkelen tot een vernieuwend kunstenaar. Andere leden van de familie Van Gogh hebben ervoor gezorgd dat de nu wereldberoemde collectie van het Van Gogh Museum voor iedereen toegankelijk is. De tentoonstelling Kiezen voor Vincent vertelt de ontstaansgeschiedenis van de kerncollectie van het museum door de ogen van Vincent, zijn broer Theo, diens vrouw Jo van Gogh-Bonger en Vincent, de zoon van Theo en Jo. Duidelijk wordt welke keuzes richting gaven aan de loop van de geschiedenis. Kiezen voor Vincent neemt de bezoeker op speelse wijze mee in de beslissende momenten tijdens de levens van de vier hoofdpersonen. Wat had jij gedaan als je in hun schoenen stond.

Vincent_van_Gogh_Kweeperen_citroenen_peren_en_druiven_1887.jpg
Bijschrift: Vincent droeg het schilderij Kweeperen, citroenen, peren en druiven op aan zijn broer Theo om hem te bedanken voor zijn steun en geloof in zijn kunstenaarschap. Kweeperen, citroenen, peren en druiven, Vincent van Gogh, 1887, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Met liefde verzameld
In Kiezen voor Vincent. Portret van een familiegeschiedenis is te zien en horen hoe een familieverzameling kon uitgroeien tot een collectie van wereldformaat, van Vincents jonge jaren tot de oprichting van het museum. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee in die bijzondere geschiedenis aan de hand van kunstwerken van Van Gogh en zijn tijdgenoten, niet eerder getoonde documenten, familieobjecten en een verhelderende multimediatour. Kiezen voor Vincent begint met Vincents jeugd in Brabant en vertelt onder meer over zijn vormende jaren als kunstenaar in Parijs. Daar woonde hij samen met zijn broer Theo, die niet alleen het werk van Vincent onder zijn hoede had, maar ook kunst van hun tijdgenoten verzamelde. Na de dood van de broers spanden Theo’s vrouw Jo van Gogh-Bonger en haar zoon Vincent, ook wel ‘de ingenieur’ genoemd, zich onvermoeibaar in voor de internationale bekendheid van de verzameling, die sinds 1973 in het Van Gogh Museum te zien is.
Van_Gogh_Museum_ir_Vincent_van_Gogh_in_het_VGM_1973_Foto_Jan_Versnel_MAI.jpg

Ook vandaag de dag zijn familieleden nauw betrokken bij het Van Gogh Museum en de Vincent van Gogh Stichting, die de collectie beheert. Een van hen is Janne Heling (1987), die zich als voorzitter van de Stichting inzet voor de nalatenschap. ‘Door de droom van mijn overgrootvader, “de ingenieur”, om de collectie bij elkaar te houden en toegankelijk te maken voor iedereen, mag en kan ik nu zelf kiezen voor Vincent. Ik vind dat heel bijzonder.’ Willem van Gogh (1953), het oudste achterkleinkind van Theo en Jo, is betrokken bij de Vincent van Gogh Stichting en is ambassadeur van het Van Gogh Museum. ‘Het is een voorrecht om iets te kunnen betekenen voor het erfgoed dat Vincent en zijn broer hebben nagelaten.’
Vincent_van_Gogh_1853-1890_Van_Gogh_Museum_Vincent_van_Gogh_Stichting.jpg

Collectie van wereldformaat
Met circa 200 schilderijen, 500 tekeningen, 30 prenten en ruim 800 brieven beheert het Van Gogh Museum de grootste collectie werken van Vincent van Gogh ter wereld. Met deze jubileumtentoonstelling beleeft de bezoeker deze collectie van wereldklasse als nooit tevoren. Lisa Smit, conservator van Kiezen voor Vincent: ‘We tonen niet alleen iconische schilderijen en tekeningen van Vincent, zoals Amandelbloesem, maar ook nooit eerder getoonde stukken: zijn geboorte-uittreksel, het dagboek van Jo van Gogh-Bonger en een speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerd portret van ingenieur Vincent van Gogh.’ Kennis die is opgedaan tijdens verschillende langlopende onderzoeksprojecten van het museum komt samen in deze aansprekende en toegankelijke tentoonstelling, die bij uitstek geschikt is om samen met je (gekozen) familie te bezoeken.
Van_GoghAmandelbloesem_Vincent_van_Gogh_1890_Van_Gogh_Museum_Amsterdam_Vincent_van_Gogh_Stichting.jpg

Kiezen voor Vincent. Portret van een familiegeschiedenis is van 10 februari tot en met 10 april 2023 te zien in de tentoonstellingsvleugel van het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt Kiezen voor Vincent. Van familieverzameling tot Van Gogh Museum. Dit rijkgeïllustreerde boek, met veel onbekend historisch materiaal, documenteert de veelzijdige geschiedenis van de collectie met wereldberoemde werken van Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten. Het vertelt ook de ontstaansgeschiedenis van het Van Gogh Museum, dat in 2023 vijftig jaar bestaat. Uitgeverij THOTH Bussum, € 24,95, verkrijgbaar in het Nederlands en Engels.

Steungevers
Deze tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij de steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en hoofdpartners de VriendenLoterij, ASML en DHL. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Vincent van Gogh Stichting en Van Lanschot Kempen.