Ik zing en de berg danst van literatuurprijs winnares Irene Solà

Ik zing en de berg danst 21 cover12-10-21. Ik zing en de berg danst een roman van Irene Solà, die in 2020 de European Prize for Literature won. "Het doet ons plezier dat wij deze bijzondere roman mogen uitgeven, uit het Catalaans vertaald door Frans Oosterholt." aldus Nobelman.

 

 


De roman is jubelend ontvangen door zowel de kritiek als de lezers. In Catalonië is Ik zing en de berg danst een regelrechte bestseller en inmiddels zijn de rechten voor de vertaling verkocht aan een vijftiental landen.

In het eerste hoofdstuk van Ik zing en de berg danst wordt de dichter-boer Domènec geveld door een bliksemschicht. Achter blijven zijn vrouw, Sió, zijn dochter, Mia, en zijn pasgeboren zoon, Hilari, die het dichterlijke talent van zijn vader heeft geërfd en net als zijn vader tragisch aan zijn einde zal komen. De roman speelt zich af in het even oogverblindende als meedogenloze decor van de Catalaanse Pyreneeën, tussen Camprodon en Prats de Molló, en gaat van start met een storm die verhaald wordt door de wolken. Hiermee wordt een hele reeks buitengewone vertellers ingeluid, want het zijn niet alleen personages die optreden als verteller in Ik zing en de berg danst maar ook verschijnselen (wolken, stormen), dieren (reebok, hond, beer), paddenstoelen, spoken... Door deze narratieve veelstemmigheid, waarbij de elementen en de dieren een soort choros vormen, krijgen de tragische gebeurtenissen in Ik zing en de berg danst het karakter van een mythisch noodlot.
Ik zing en de berg danst 21 cover

Irene Solà (1990) is geboren in een dorp van een paar honderd inwoners, onder de rook van de stad Vic, in de provincie Barcelona. Haar vader is boer en haar moeder onderwijzeres. Ze studeerde aan de kunstacademie van Barcelona, in het kader waarvan ze een Erasmus-stage deed in Reykjavik. IJsland maakte een diepe indruk op haar, die terug te vinden is in haar werk als kunstenares, dichteres en romanschrijfster. Sinds een paar jaar is ze terug in Catalonië, waar ze met veel succes actief is als kunstenares en schrijfster.

Ik zing en de berg danst, Irene Solà | hardcover, gebonden | 184 pagina’s | met afbeeldingen. ISBN 9789491737770, € 22,95.

Deze uitgave kwam tot stand met financiële steun van het Letterenfonds en Institut Ramon LLull, Barcelona.