Barbaar op Ibiza twee cruciale jaren van Jan Cremer

Jan Cremer Barbaar op Ibiza 20 portret cover31-3-20. Jan Cremer beleefde zijn rijkste creatieve uren op Ibiza in de vroege jaren zestig. Daar werd hij schilder van het licht, daar schreef hij Ik Jan Cremer.

 

 

Het onverbiddelijke fenomeen wordt dit jaar tachtig, voor eeuwig jong. We vieren zijn verjaardag met een weergaloos, rijk geïllustreerd boek in cassette, inclusief een facsimile van het originele Ibiza-affiche uit 1962. Barbaar op Ibiza verschijnt op donderdag 18 juni bij Uitgeverij De Bezige Bij.
Jan Cremer Barbaar op Ibiza 20 portret cover

In april 1961 belandt de twintigjarige Jan Cremer bij toeval op Ibiza. Berooid, maar blij dat hij het benauwende Nederland achter zich heeft gelaten. Galeriehouder Ivan Spence voorziet hem van onderdak en wat geld om te kunnen werken. Dat leidt tot een ongekende creatieve uitbarsting: bij de opening van zijn eerste tentoonstelling op Ibiza worden alle werken verkocht. Cremer besluit op het eiland te blijven en begint er in 1962 te werken aan het boek dat zijn doorbraak als dubbeltalent betekent: Ik Jan Cremer, de onverbiddelijke bestseller die heel Nederland op zijn grondvesten doet schudden. 

In Barbaar op Ibiza wordt het driejarige verblijf van Jan Cremer op Ibiza nauwgezet gedocumenteerd aan de hand van zijn eigen romans, schilderijen, brieven en notitieboeken én door interviews en getuigenissen. Hij maakt er zijn eerste fortuin en jast zijn geld er even snel weer doorheen. Het is een cruciale periode in zijn leven: de Kultuurnozem, het Woeste Beest, de Barbarist, ze komen als kunstenaar onder de brandende zon van Ibiza tot volle bloei.
Jan Cremer Ibiza

Van schrijver en beeldend kunstenaar Jan Cremer (1940) verschenen bij De Bezige Bij behalve de Ik Jan Cremer-cyclus onder meer de roman De Hunnen (1983), de reisverhalen De wilde horizon (2003), Verloren gedichten (2004) en Brieven 1956-1996 (2005). In 2016 verscheen Fernweh. In 2017 verscheen Sirenen, het op liefdesbrieven gebaseerde relaas van de dramatisch verlopen liefde tussen Loesje Hamel en Jan Cremer, als tweede deel in de Odyssee-cyclus. Jayne verscheen in 2018 en Canaille in 2019. 

Paperback in cassette inclusief facsimile van het originele Ibiza-affiche uit 1962 | 432 pag. | €80,- | 978 94 031 8260 5
Jan Cremer Ibiza affiche 20