Motorreis naar Mongolië en Siberië maar Rusland bleef gesloten

17-11-23. Een motorreis op een oude Royal Enfield kreeg door het coronavirus plotseling een andere wending en daarmee begon een onverwacht avontuur. Vol beren op de weg.
Dwaalgasten_van_de_Amoer-23-cover.jpg

Benno en Thecla Graas stapten op de motor om op zoek te gaan naar de Amoertijger in Siberië. Al binnen een week  stonden ze voor een gesloten Poolse grens. Die werd hermetisch afgesloten om het coronavirus buiten het land te houden. Daarmee begon een zwerftocht door het Noord-Oosten van Duitsland. Tot er toch een opening werd gevonden om Polen binnen te reizen. Ze konden weer verder. Maar er kwamen opnieuw beren op de weg. Letterlijk en figuurlijk. Menigeen zou daarom terugkeren naar huis. De Zaanse avonturiers echter gingen door...

Met 550.000 kilometer op de teller koppelden Benno en Thecla opnieuw de aanhanger achter hun Enfield. Het beoogde doel van dit motoravontuur was om via de Balkan langs de zijderoute naar het uitgestrekte Mongolië en oosten van Siberië te koersen, op zoek naar een welhaast mythisch dier. Vier dagen waren zij onderweg toen voor hun neus de grens dicht ging. In de overtuiging dat dit misschien voor een paar dagen was, zetten zij de tent op in de bossen. Dit duurde toch wat langer dan verwacht. Er bleek een of ander virus rond te waren. Sneeuwbuien en strenge vorst teisterden hun doelloze dagen. In afwachting wat ging komen doolden zij door de bossen en stuiten op wolven, zwijnen, vossen, herten en ander gespuis. Het nieuws sijpelde door dat buitenlanders naar hun thuisland terug moesten. 
Dwaalgasten_van_de_Amoer-23-Benno-ra.jpg

Maar hun huis hadden ze verhuurd, hun werk opgezegd. Terug konden ze niet. Om uit handen te blijven van autoriteiten en politie zochten zij een plek dieper in het woud. Zij begonnen zich langzaam te settelen aan een kleine waterstroom.In de ochtend hakten zij een wak voor water. Voor eten moesten zij een dag lopen om onopvallend voor een week in te slaan. De dagen trokken voorbij als tijdloze gedaanten. Zij maakten kennis met de overweldigende schoonheid van de natuur.
Dwaalgasten_van_de_Amoer-23-rendieren.jpg

Maar in de verte klonk het dreigende geluid van kettingzagen. Dag na dag kwamen de houhakkers dichterbij. Op een ochtend waarin de nachtelijke sneeuwbuien rijkelijk van zich hadden doen spreken, vielen de kettingzagen opeens stil. Ze waren gesnapt! Verbijsterd stonden de ruige houthakkers te kijken naar een tentje en motorfiets onder een dik pak sneeuw. En daar kropen opeens, tot hun verbijstering, onder een nuchter: Goedemorgen, twee mensen op hun knieën uit vandaan. Na te hebben gehoord waarom ze hier stonden, zaagden de houthakkers spontaan een tafel en twee stoelen uit een boom. Een andere houthakker kwam met eten aan. Hier en daar werden wat bomen verwijdert waardoor ze eerder zon op de plek hadden. 
Dwaalgasten_van_de_Amoer-23-tent_sneeuw.jpg

Een paar weken later werden zij alsnog gesnapt door boswachters. Deze sommeerden hun te vertrekken. Maar waar moesten ze heen?! Campings waren gesloten, de grenzen en provincies op slot. Aangezien de boswachters ook geen raad met hen wisten, moesten zij toch hun boeltje oppakken en volgen. Het gaf een verrassende wending. Tot hun verwondering stopten zij een uur later, hoog in de bergen, voor een jagershut. Zij kregen de sleutel overhandigd, “Daar ligt hout, daar een hout gestookt fornuis en hier een paar bedden.” Uiteindelijk verbleven zij hier drie weken midden in de bossen. Een onvergetelijke ervaring.
Dwaalgasten_van_de_Amoer-23-reparatie.jpg

Hierna raakten zij weer aan het zwerven. Uiteindelijk hielden zij het drie maanden vol voordat de grenzen open gingen. Zij trokken door Polen, Slowakije, de Baltische staten en Finland, maar Rusland bleef helaas gesloten. Via Lapland, de Noordkaap, Noorwegen, Zweden en Denemarken wisten zij in zeven maanden en twintig duizend onwaarschijnlijke kilometers het thuisfront weer te bereiken. Het mythisch dier werd niet gevonden, maar de ontmoeting met wolven, beren, rendieren, walvissen, arenden en muskusossen maakten veel goed.
Dwaalgasten_van_de_Amoer-23-bergen-gras.jpg
Dwaalgasten van de Amoer
een motorreis
Auteur: Benno Graas
Formaat: 170 x 240 mm
Omvang: 376 pagina’s
met 150 kleurenfoto’s
Paperback, omslag met flappen
ISBN: 978-90-6028-058-4
NUR: 508

Het boek is verkrijgbaatr in de boekhandel of te bestellen via https://graasuitgever.nl/