Gelderland sport onbeperkt stelt ambassadeurs voor

Gelderland ambassadeurs sport onbeperkt 1821-2-18. Gelderland zet dit jaar aangepast sporten in de schijnwerpers met als titel Gelderland sport onbeperkt. Dit initiatief wordt gepromoot door een team ambassadeurs.

 

Naast rolstoelbasketballer Paul Toes, die de kick-off deed van de campagne, zetten nog tien andere ambassadeurs zich in om aangepast sporten te promoten. Ambassadeur Arnout Dijkstra doet elke week aan fitness: “Wat ik nou zo hoop is dat meer mensen met een beperking gaan sporten als ik laat zien hoe leuk dat is.” Het initiatief voor de campagne Gelderland sport onbeperkt komt voort uit het Gelders Sportakkoord. Hierbij staat het aangepast sporten voor mensen met een beperking in Gelderland in 2018 in de schijnwerpers.

Het team ambassadeurs is bewust breed opgezet: van Paralympiërs tot breedtesporters, maar ook ambassadeurs die de sport organisatorisch ondersteunen. Onder hen: Paralympisch atlete Lara Baars, Paralympisch tennister Marjolein Buis, fitnesser Arnout Dijkstra, multisporter en veteraan Paul Gommers, buurtsportcoach Mirjam Hagenaar, initiatiefnemer Voetbal+ Peter Jansen, zwemster Esmee Anne de Meulmeester, Paralympisch handbiker Johan Reekers, oud-Paralympisch atlete Joke van Rijswijk, wielrenner Casper Ooteman en oud-Paralympisch rolstoelbasketballer Paul Toes.

Gelderland ambassadeurs sport onbeperkt 18
Vijf ambassadeurs van Gelderland sport onbeperkt (van links naar rechts): Paul Gommers (boogschieten, zitvolleybal en discuswerpen), Paul Toes (rolstoelbasketbal), Arnout Dijkstra (fitness), Mirjam Hagenaar (buurtsportcoach) en Peter Jansen (initiatiefnemer Voetbal+ bij SC Woezik).

In beeld komen
De ambassadeurs hebben volop ideeën om het aangepast sporten meer onder de aandacht te brengen. Zoals het opnemen van vlogs, een challenge voor social media, het geven van clinics en presentaties, deelname van aangepaste sporters aan reguliere evenementen en contacten leggen met beleidsmakers. Peter Jansen van SC Woezik: “Sinds 2014 voetballen er bij ons vele spelers met een beperking in Voetbal+-teams. En dat is een succes! Inmiddels is een competitie opgezet van veertien teams en negen verenigingen. Wij gaan nu om tafel met beleidsmedewerkers van de gemeente en het sportloket om diverse aangepaste sporten in onze regio te clusteren. Dergelijke initiatieven helpen om het sportaanbod te vergroten.” Alle ideeën worden bij elkaar gelegd en de ambassadeurs gaan zich inzetten om daar zoveel mogelijk mee in beeld te komen.

Sport levert zoveel op
Gelderland sport onbeperkt 18 logoDe ambassadeurs van Gelderland sport onbeperkt zetten zich met hart en ziel in om mensen te stimuleren te gaan sporten. Gemene deler in alle verhalen is dat sporten zoveel oplevert. De blinde atlete Joke van Rijswijk, die in de jaren ’80 diverse Paralympische medailles won: “Dankzij sport ben ik sterk geworden. Het hielp me om me staande te houden in onze drukke maatschappij en bracht me een werkend leven. Ik gun iedereen met een beperking die kans om lekker te sporten en bewegen, op welk niveau ook.”Het inzetten op aangepast sporten in Gelderland is hard nodig, omdat het aantal sporters met een beperking achterblijft bij het gemiddelde. Zo sport 36% van de mensen met een beperking in de leeftijd van 19-54 jaar tegenover 70% mensen zonder beperking. En bij de leeftijd 55+ is dat 25% tegenover 60%. 

Meer informatie
Het Gelders jaar van het aangepast sporten komt voort uit het Gelders Sportakkoord. De provincie Gelderland investeert graag in deze campagne die wordt uitgevoerd door de Gelderse Sport Federatie. Daarbij wordt samengewerkt met onder andere Uniek Sporten, NOC*NSF, Topsport Gelderland en de Esther Vergeer Foundation. Inmiddels hebben zich meer dan 25 uiteenlopende organisaties aangesloten die ook met hun eigen evenementen en verhalen de boodschap van Gelderland sport onbeperkt verder verspreiden. (Sport)organisaties die ook mee willen doen kunnen zich aanmelden via www.gelderlandsportonbeperkt.nl