Metropolis over Schuld en Boete en Dry January

Metropolis 20 Dry January Rusland4-1-21. Vanaf 10 januari is Metropolis weer terug bij de VPRO op NPO2. Met programma's over woekeraars en geweldadige deurwaarders. En volop drankgebruik in de maand Dry January.

 

 

Het internationale programma Metropolis laat de wereld zien door de ogen van lokale journalisten, die in hun eigen stad of land op zoek gaan naar antwoorden op universele vragen en thema’s. In het nieuwe seizoen wordt gesproken met de doden, ontmoeten we mensen die tot op hoge leeftijd blijven doorwerken, een hulde gebracht aan zorghelden en vieren tortelduiven Valentijnsdag. In de eerste twee afleveringen: gewelddadige deurwaarders en overmatig drankgebruik in een alcoholvrij januari.

Aflevering 1: Schuld en boete, zondag 10 januari, 21.05 uur, NPO 2
In sommige landen zorgde de pandemie voor een enorme financiële teruggang en toegenomen werkeloosheid. Sommigen moesten in 2020 zelfs een lening afsluiten om nog rond te kunnen komen. Zoals Taj in India. Normaal gesproken vermaakt hij de mensen op straat met zijn vuurspuwkunsten. Maar ook in India zijn samenkomsten verboden, en dus ging hij een lening aan bij de beruchte woekeraars Hassan en Wajid. Zij gebruiken desnoods geweld om hun uitgeleende geld weer op te eisen. In Kenia gaat Metropolis mee met deurwaarder Jairus. Hij heeft niet heel veel compassie met schuldenaren.
Metropolis 20 Schuld en boete India

Aflevering 2: Dry January, zondag 17 januari, 21.05 uur, NPO 2
Het is de tijd van de goede voornemens. In Nederland nemen veel mensen zich voor om een maand niet te drinken, om te zorgen dat hun relatie met alcohol niet al te innig wordt. Metropolis onderzoekt hoeveel ándere wereldburgers van een drankje houden. De 23-jarige Riswandi en zijn muzikantenvrienden in het voornamelijk islamitische Indonesië borrelen er ondanks het taboe dat rust op het drinken van alcohol er lustig op los. In Peru gelooft men heilig in het gebruik van lustopwekkende sterke drank, die in de jungle gebrouwen wordt. En barman Slava in Moskou maakt het nóg bonter: in zijn kelderbar worden alleen échte drinkebroers en -zusters toegelaten. Correspondent Fedor kwalificeert zich met gemak.
Metropolis 20 Dry January Rusland

Metropolis
Het VPRO-programma Metropolis is na vijf jaar terug op televisie.
Het internationale programma laat de wereld zien door de ogen van lokale journalisten, die in hun eigen stad of land op zoek gaan naar antwoorden op universele vragen en thema’s. Presentator Stef Biemans leidt iedere aflevering op eigen wijze in en introduceert de lokale reporters. Metropolis stelt iedere week een nieuwe vraag aan de wereld. Dit levert opvallende antwoorden en bijzondere verhalen op.
Metropolis 20 Stef Biemans

Aflevering 1 en 2 van Metropolis zijn zondag 10 januari en 17 januari om 21.05 uur te zien bij de VPRO op NPO2.

vpro.nl/metropolis