Plastic Soup Surfer start maandag aan laatste 300 km

Plastic Soup Surfer 20 vertrek5-9-20. Maandagmiddag 7 september bezoekt de Plastic Soup Surfer (Merijn Tinga) samen met staatsecretaris Stientje van Veldhoven basisschool Casimir in Gouda. Daarna volgen de laatste 300 km.

 

 

De leerlingen zullen oproepen Wakkere Wegwerper te worden. Afvalscheiden in de klas moet vanzelfsprekend worden. Slechts een heel klein deel van de scholen in Nederland scheidt naast papier ook plastic en etensresten. De wil is er maar scholen worden belemmerd door regelgeving en kosten.
Dit bezoek is deel van de Wakkere Wegwerpers campagne van de Plastic Soup Surfer. Tijdens deze campagne supt hij van Maastricht naar Schiermonnikoog (550km) waarbij hij langs scholen, politici, recyclers en plastic activisten gaat. Het doel van de campagne is leerlingen de mobiliseren om afvalscheiden in hun klassen mogelijk te maken. Hiermee wil hij de druk op de bestuurders vergroten om afvalscheiden voor scholen gemakkelijker en goedkoper te maken. 
Plastic Soup Surfer 20 schoolmeester

Wakkere Wegwerpers event
Op het schoolplein zullen de bovenbouw leerlingen van basischool Casimir de Wakkere Wegwerpers petitie laten zien die ze die ochtend aan de burgemeester van Gouda hebben overhandigd. De aanwezige wethouder zal ingaan op wat de aangeboden petitie betekent voor Gouda en de school.
De Plastic Soup Surfer zal vertellen over de avonturen tijdens zijn tocht tot dan toe en vertellen waarom hij de tour onderneemt. Hij wordt hierbij ondersteund door het campagne team en hun retro Volkswagen busje.
Plastic Soup Surfer 20 Matthijs
Staatsecretaris Stientje van Veldhoven zal op haar beurt kort vertellen waarom afvalscheiden op school belangrijk is en welke belemmeringen er zijn voor scholen.
Vervolgens zullen de leerlingen het supboard van de Plastic Soup Surfer naar de gracht dragen (om de hoek van de school). Daar zullen ze hem - gezamenlijk met staatssecretaris van Veldhoven - de koker met Wakkere Wegwerpers-petities overhandigen, en hem oproepen deze over heel Nederland te gaan verspreiden. 
Plastic Soup Surfer 20 vertrek

Ultimatum bestuurders
Kosten en regelgeving belemmeren op dit moment scholen om voor afvalscheiden in de klas te kiezen. Dat wil de Plastic Soup Surfer met deze Wakkere Wegwerpers Campagne doorbreken: Door de belangrijkste partijen bijeen te brengen en hen op te roepen voor het einde van dit jaar concrete afspraken met elkaar te maken die ervoor moeten zorgen dat plastic en etensresten, naast papier ,eenvoudig en goedkoop gescheiden ingezameld kunnen worden bij scholen.

Plastic Soup Surfer 20 logoDe Plastic Soup Surfer heeft het verpakkende bedrijfsleven, de vereniging van gemeenten, de private- en gemeentelijke inzamelaars (NVRD & VA) uitgenodigd, om twee dagen na de finish van de tour (15 sept. Schiermonnikoog) bijeen te komen om daar de ‘Wakkere Wegwerpers Waarden’ te onderschrijven. Ministerie, milieu organisaties en Rijkswaterstaat hebben eveneens toegezegd bij dit tekenmoment aanwezig te zijn. De enige partij die vooralsnog afhoudend heeft gereageerd is het verpakkende bedrijfsleven. (Afvalfonds)

De Wakkere Wegwerperstour
Tinga; "De tour is niet bedoeld de jeugd op te voeden better hun afval te scheiden - dat weten ze al; de tour is bedoeld om de randvoorwaarden te scheppen om dat gemakkelijk en goedkoop te kunnen. Dat wordt tegengehouden door allerlei regels en wetten. Dat moet worden opgelost. Als ik de kinderen iets wil meegeven is dat ze door actie voeren beleid kunnen veranderen, dat ze invloed hebben op wat er om hen heen gebeurt door met de beslissers te praten."

Tinga: "Scholen moeten als leeromgeving voor kinderen het goede voorbeeld geven voor een duurzame leefstijl. Hergebruik en vermindering van afval verdient veel meer aandacht. Bovendien bestaat een collectieve wens vanuit afvalinzamelaars, verwerkers, scholen en gemeenten om het scheiden van afval op scholen mogelijk te maken. Sommige partijen zijn er al heel lang mee bezig maar lopen vast op de regelgeving." 

Aankomst Schiermonnikoog begin van online campagne
De route over het water leidt van Maastricht via Nijmegen, Rotterdam, Gouda en Amsterdam naar het IJsselmeer dat windsurfend zal worden overgestoken. Via Leeuwarden, Dokkum en Lauwersoog finished de tour op 15 september op Schiermonnikoog na een oversteek van de Waddenzee. De aankomst in Schiermonnikoog is tevens de aftrap van de online campagne waarbij zoveel mogelijk klassen en scholen worden opgeroepen afvalscheiden in hun klas mogelijk te gaan maken.

EU vice-president Frans Timmermans gaf in Maastricht samen met de leerlingen van basisschool de Wyck het startschot voor de expeditie door Nederland.
De Plastic Soup Surfer wordt op de voet gevolgd door het campagneteam met de klassieke oranje VW-bus, die tevens als keuken, bed en commandocentrum dient.
Zaterdag 12 september zal de Plastic Soup Surfer het IJsselmeer oversteken van Enkhuizen naar Stavoren met olympisch windsurfer Lilian de Geus 

De Wakkere Wegwerpers Tour is een samenwerking met influencer 'The Happy Activist' Matthijs Jaspers. 

De tour wordt ondersteund door:

ASITO, STARBOARD, TECHNOLYT, INCENTRO, WATERSPORTVERBOND, IRON ROOTS APPAREL, GOAT APPAREL, NVRD, RWS, BLAUWE VLAG, GREEN KEY NEDERLAND