Plastic Soup Surfer gaat suppen voor afvalscheiden

Plastic Soup Surfer 20 Matthijs1-8-20. De Plastic Soup Surfer (Merijn Tinga) peddelt in september 550 km van Maastricht naar Schiermonnikoog in ruim twee weken om aandacht te vragen voor afvalscheiden in de klas.

 

 

In samenwerking met influencer Matthijs Jaspers (The Happy Activist) zal Merijn Tinga aandacht vragen voor afvalscheiding op basisscholen. In weer en wind, elke dag 50 kilometer suppen en daarnaast op bezoek bij scholen, afvalverwerkers en politici langs de route.
Plastic Soup Surfer 20 boven

Timmermans & van Veldhoven
EU vice president Frans Timmermans zal de aftrap verzorgen op maandagochtend 31 augustus bij een basisschool naast de Maas. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven zal maandag 7 september aanwezig zijn als de Plastic Soup Surfer een basisschool bezoekt in Oudewater.
Plastic Soup Surfer 20 Matthijs  

Wakkere Wegwerpers
Plastic Soup Surfer 20 logoMerijn Tinga: “De ‘Wakkere Wegwerpers Campagne’ heeft als doel afval-scheiden in de klassen vanzelfsprekend te maken. Op minder dan 10% van de Nederlandse scholen gebeurt dit nu. Terwijl de basis voor een duurzame omgang met afval in schoolklassen ligt.”

De campagne wil van de basisschool-leerlingen ‘Wakkere Wegwerpers’ maken. Het moet ze attent maken op de wegwerpmaatschappij waarin ze leven en aanzetten tot vermindering en hergebruik. De bovenbouw leerlingen worden middelen aangereikt om afvalscheiden voor hun klas en school mogelijk te maken. Daartoe worden leerlingen geholpen een petitie te organiseren en deze te overhandigen aan hun lokale burgemeester.

Tinga: "Het is vanwege afspraken uit het verleden tussen gemeenten en het verpakkende bedrijfsleven dat afvalscheiden op scholen vrijwel nergens gebeurt. Dat willen we met deze campagne veranderen" 

Wakkere Wegwerpers Route en data.
De SUP-tour start 31 augustus in Maastricht. Langs de route bezoeken we scholen, afvalinzamelaars, recyclers, politiek en mede plastic—bestrijders. De tour gaat langs plaatsen als Nijmegen (2/9), Rotterdam (5/9), Amsterdam (9/9) en Leeuwarden (13/9) en windsurfend over het IJsselmeer (11/9) en de Waddenzee (16/9). Op woensdag 16 september is de finish op de enige basisschool van Schiermonnikoog. Deze finish is tevens de start van de online campagne.
Plastic Soup Surfer 20 route 

De politieke kant
Afspraken uit het verleden en de bijdrage die producenten moeten betalen voor de inzameling van de verpakkingen maak dat de huidige wet- en regelgeving is niet ingericht op volledig hergebruik van afval op scholen. Merijn Tinga: “Er een knip tussen huishoudelijk afval en afval van bedrijven. Scholen, maatschappelijke organisaties en verenigingen zijn ingedeeld als ‘bedrijfsafval’ en betalen daardoor extra voor afvalscheiding. Onterecht, want van scholen komt vrijwel alleen huishoudelijk afval. We zitten met dit systeem in een politieke impasse en wij willen met de Wakkere Wegwerpers campagne die situatie doorbreken.”