BMW K1600B inspireert Amerikaanse designer

BMW jack next chapter 1824-2-18. De New Yorkse ontwerper Glenn Wolk heeft zijn sporen verdiend in de modewereld en als illustrator voor onder andere de Rolling Stones. En verbindt hij zijn naam aan BMW.

 

 

Met de BMW K 1600 B introduceerde BMW Motorrad eind vorig jaar zijn eerste machine in de categorie ‘baggers’ en op de Motorbeurs Utrecht staat de afgeleide BMW K 1600 Grand America – een Nederlandse première! Baggers zijn machtige, American style toermachines, met fraai aflopende zijkoffers (‘de bags’) voor het grote werk.

BMW K1600B rv

De gestileerde motorfietsen vormen een geheel nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van BMW Motorrad dat in de komende jaren navolging krijgt. Deze voor BMW Motorrad nieuwe, grootse stijl inspireerde de New Yorkse designer Glenn Wolk tot een uniek bikerjack waarmee BMW Motorrad ‘is suiting up for the next chapter’. De jas beleeft zijn première tijdens de Motorbeurs Utrecht.

BMW jack next chapter 18

Roadtrips als ontspanning tussen business meetings of omgekeerd. Het was het idee om deze twee werelden samen te brengen in één outfit. Een concept jas met twee verschijningsvormen, passend in de drukke agenda's van fervente BMW motorrijders. Een stoer bikerjack dat in een handomdraai transformeert tot trendy, halflange jas. En het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hem binnenstebuiten draaien en uitvouwen.

BMW jack ruit 18

De ontwerper: Glenn Wolk.
Glenn Wolk is een New Yorkse designer die bekend staat om zijn stoere handgeschilderde illustratiestijl. Iets wat ook duidelijk terugkomt in het design van het bikerjack. Het artwork op de rug visualiseert het verlangen naar avontuur, gevat in de slogan: ‘It's not about where you come from, it’s about where you go’. Glenn was al eerder actief in de modewereld voor onder meer Tommy Hilfiger, Ralph Lauren en New Balance. Daarnaast illustreerde hij ook voor grote namen zoals The Rolling Stones, Fender Music en New York Times. Zie hier zijn indrukwekkende CV.

“Ik begin over het algemeen het ontwerpproces met uitgebreid onderzoek, een periode van ‘ontdekking’”, legt Wolk uit. “In dit geval heb ik de geschiedenis van BMW Motorrad onderzocht. Ik leerde dat het logo ook is gebruikt in combinatie met roterende propellers, aangezien BMW aanvankelijk vliegtuigmotoren bouwde. Ik heb gekeken naar eerdere en huidige motorfietsmodellen van BMW en natuurlijk verzamelde beelden van de K1600 B vanuit verschillende hoeken.” Van de beelden en vanuit zijn kennis van het merk begon hij met het schetsen van ideeën en concepten. Typisch voor Wolk is het gebruik van waterverf. “Ik waardeer de onvolkomenheden en dat het er zo mooi ‘handgemaakt’ uitziet.”

Andere inspiratie voor de ontwerpen kwamen uit eerdere reizen die de ontwerper maakte dwars de Verenigde Staten met de bus, auto en trein. “Ik heb er vaak over nagedacht hoe fantastisch het zou zijn om door de staten te toeren op de motor. Het mooie ontwerp van de K1600 B en de traditie van de toerfiets, evenals films zoals ‘Easy Rider’ droegen ook bij aan de esthetiek.”

Dit is niet de eerste keer dat Wolk werkte aan een motor-gerelateerd project. “Ik heb illustraties gemaakt van motorfietsen voor Hard Rock International in samenwerking met de band Mötley Crüe. Mijn motorkunst voor dat project hangt momenteel voor het raam van het Hard Rock op de Sunset Strip in Los Angeles. Ik heb motorfietskunst gemaakt voor Wicked Quick, een kledingmerk en er zijn veel gevallen waarbij klanten zoals Ralph Lauren en Tommy Hilfiger ‘motorcycle artwork’ voor t-shirts en branding hebben aangevraagd.”

De machines: K 1600 B en Grand America.
Met een vermogen van 160 pk en een machtig koppel is het achter de ruit van deze iconische zescilinder motorfietsen aan één stuk door genieten geblazen. Het is dat je soms even moet tanken. Alles wat je onderweg nodig hebt kan in die fraai aflopende koffers en de achteruitrijassistent maakt manoeuvreren kinderspel. De K 1600 Grand America voegt aan de rijke standaarduitrusting van de K 1600 B onder meer nog een hoog windscherm, een topkoffer met rugleuning en een audiosysteem met navigatievoorbereiding toe.

BMW K1600 Grand America rzij