Yamaha Tricity 125 en 155 ideaal partner voor woon-werkverkeer

7-5-22. Yamaha Tricity 125  en 155 driewielscooters. Praktische, stijlvolle en gebruiksvriendelijke scooter voor woon-werkverkeer.
Yamaha-Tricity-125-155-22-rv-actie.jpg

Met de pittige en toch zuinige nieuwe EURO5 Blue Core-motor, en het verfijnde chassis voor meer comfort en stabiliteit, is de nieuwste versie van de populaire Tricity 125 de duidelijke keuze voor forenzen en stedelingen die op zoek zijn naar een praktische en gebruiksvriendelijke scooter.

Sinds de introductie in 2014 heeft deze hoogwaardige driewielige stadsscooter voor een sterke aanhang onder onafhankelijk ingestelde scooterrijders met oog voor stijl en kwaliteit die de unieke combinatie van compacte afmetingen, laag gewicht en het extra vertrouwen van een derde wiel kunnen waarderen.

En nu, in 2022 is de Yamaha Tricity 125 uniek omdat dit het enige driewielige model is dat door een fabrikant wordt aangeboden in de belangrijke 125 cc-capaciteitsklasse voor scooterrijders met een B-rijbewijs*. Deze compacte en wendbare scooter is dan ook een aantrekkelijke optie voor iedereen die op zoek is naar een handige en betaalbare oplossing voor in het stadsverkeer.

De Tricity 125 en de krachtigere Tricity 155 zijn uitgerust met verbonden instrumenten waarmee de scooterrijder alle berichten op de smartphone en op social media kan bekijken. Deze modellen bieden de mobiliteit en wendbaarheid van een conventionele scooter in combinatie met de toonaangevende rijkwaliteit en het zelfverzekerde rijgedrag van de drie wielen.
Yamaha-Tricity-125-155-22-rv.jpg 

Nieuw EURO5 Blue Core-motorblok
Voor 2022 is de nieuwe Tricity 125 uitgerust met de nieuwste EURO5-motor die is ontworpen en vervaardigd met de toonaangevende Yamaha Blue Core-technologie die emissies minimaliseert en tegelijkertijd zeer efficiënte prestaties garandeert. Met een duurzame gesmede zuiger en een nieuw ontworpen cilinderkop, evenals een grotere inlaatklep en een verhoogde compressieverhouding, profiteert de nieuwe motor van de Tricity 125 van de Yamaha VVA-technologie (Variable Valve Actuation) die zorgt voor een prima acceleratie met krachtige prestaties en een lager brandstofverbruik. 

Nieuwe SGCU-eenheid (Starter Generator Control Unit) en Smart Motor Generator-systeem
De nieuwe Tricity 125 is uitgerust met een 32-bits SGCU-eenheid waarin de elektrische en elektronische functies van de nieuwe motor volledig zijn geïntegreerd, inclusief brandstoftoevoer, vermogensafgifte en het Start & Stop-systeem, met als doel om milieuvriendelijkere prestaties te garanderen. Deze SGCU regelt ook het nieuwe Smart Motor Generator-systeem van de motor, dat de functies van de afzonderlijke generator en startmotor van het vorige model in één compacte eenheid combineert.

Dit nieuwe Smart Motor Generator-systeem heeft een directe koppeling met de krukas, waardoor het geluid van in elkaar grijpende tandwielen van het vorige systeem wordt geëlimineerd, en een extreem stille start en herstart worden gegarandeerd. 

Stil en intelligent nieuw Stop & Start-systeem
Het stillere en efficiëntere startsysteem van de motor is een bijzonder belangrijk kenmerk dat een aanvulling vormt op het nieuwe Stop & Start-systeem van de Tricity 125. Zo kun je met deze toegankelijke scooter voor woon-werkverkeer minder opdringerig en vele prettiger je weg vinden in het stadsverkeer.

Het Stop & Start-systeem is ontworpen om de motor af te zetten wanneer de Tricity 125 stilstaat bij verkeerslichten. De motor start automatisch opnieuw wanneer je aan het gaspedaal draait. Voor een optimale efficiëntie controleert de SGCU alle rijomstandigheden continu. Hierdoor wordt voorkomen dat je overdreven vaak moet stoppen en starten in situaties zoals verkeersopstoppingen, waarbij de motor om de paar seconden zou worden in- en uitgeschakeld.
Yamaha-Tricity-125-155-22-lzij.jpg 

Stabiele driewieler met dubbele schuine voorwielen
Wat de Tricity 125 uniek maakt in de 125 cc-categorie, is de driewielerlay-out met dubbele voorwielen die voor een groter gevoel van stabiliteit zorgen, of je nu in een rechte lijn rijdt of een bocht neemt. De hoge tractie die wordt geboden door twee voorbanden in combinatie met de betrouwbare stabiliteit van de driewielige lay-out zorgt voor een unieke rijervaring. De Tricity 125 is dan ook de ideale keuze voor zowel nieuwe scooterrijders als voor iedereen die de overstap van 2 naar 3 wielen wil uitproberen. 

Geoptimaliseerde LMW Ackermann-stuurinrichting
De Yamaha-exclusieve LMW Ackermann-stuurinrichting van de nieuwste Tricity 125 heeft hetzelfde basisontwerp voor het ophangingssysteem als die van de prestigieuze NIKEN Sport Tourer-motorfiets en de Tricity 300. Het stuursysteem is geoptimaliseerd voor 2022 en biedt een gereviseerde lay-out waarbij de hellingsas lichtjes verschoven is van de stuuras. Dit nieuwste ontwerp zorgt ervoor dat de linker- en rechtervoorwielen altijd een concentrische boog maken, zelfs bij steile bochten. Dit biedt een natuurlijker en intuïtiever gevoel en maakt het de scooterrijder gemakkelijk om vast te houden aan de gekozen lijn.

De twee voorwielen van de Tricity 125 en het gereviseerde ontwerp van het ophangingssysteem vóór geven de scooterrijder een prettig en vertrouwd gevoel, zelfs als het wegdek hobbelig is of glad door regen. Dit aspect van de Tricity 125 is vooral belangrijk voor beginners met een B-rijbewijs die eerder de auto of het openbaar vervoer gebruikten en nu naar de Tricity 125 willen schakelen terwijl ze nog weinig ervaring hebben met het rijden op twee wielen. 

Nieuw frame voor uitstekend rijcomfort en gevoel van stabiliteit
De Tricity 125 is uitgerust met een nieuw frameontwerp met een aantal verfijningen, waaronder een 60 mm langere wielbasis en herziene motorbloksteunen die gericht zijn op een betere algehele balans en meer comfort tijdens het rijden.

Hoewel het model voor 2022 dezelfde fundamentele lay-out heeft als het vorige model, profiteert het nieuwe ontwerp van hogere niveaus van torsie- en longitudinale stijfheid, in combinatie met een fijn afgestelde flexibiliteit die bijdraagt aan het natuurlijke rijgevoel van de scooter. Samen met de herziene stuureigenschappen van het nieuwste LMW Ackermann-systeem, biedt het nieuw ontwikkelde frame een uitstekende rijkwaliteit met een hoog comfort - zelfs bij het rijden op oneffen of hobbelige oppervlakken. 

Opgewaardeerde twin-shock achtervering
Voor een superprettige rit met uitstekende schokabsorptie-eigenschappen is het achterwielophangingssysteem met dubbele schokdemper verfijnd om nog beter te passen bij het herziene frameontwerp. De totale lengte van de achterschokdemper is vergroot naar 90 mm. Dit zorgt voor een soepele en progressieve vering, en uitstekend rij- en passagierscomfort. De veerconstante en dempingssterkte zijn ook verhoogd. Dit zorgt voor een stabiele werking van de achtervering, zelfs met een passagier achterop en ook op hobbelige en slechte stadswegen. 

Geoptimaliseerd UBS-systeem (Unified Brake System)
Voor zelfverzekerd en gecontroleerd remmen en stoppen is de Tricity 125 uitgerust met een Unified Brake System (UBS) dat de remkracht automatisch over de voor- en achterwielen verdeelt wanneer de achterrem wordt gebruikt. Op de 2022 Tricity 125 is de verdeling van de remkracht tussen de voor- en achterremmen geoptimaliseerd om een soepele en stabiele remkracht te garanderen. 

Nieuw LCD-display met smartphoneconnectiviteit
Tricity 125-scooterrijders zijn onderweg altijd verbonden en up-to-date door de gratis Yamaha MyRide-app op hun smartphone te downloaden en deze aan de scooter te koppelen door het VIN-nummer in te voeren. Eenmaal verbonden kan de scooterrijder alle meldingen van inkomende oproepen, sociale media, e-mail en sms-berichten van hun smartphone in real time bekijken op het nieuwe LCD-display. Zo blijf je altijd in contact.

Tricity 125-bezitters kunnen de MyRide-app ook gebruiken om allerlei gegevens te bekijken, zoals het brandstofverbruik. Ze kunnen ook hun rijgegevens delen met andere Yamaha MyRide-gebruikers en deze met elkaar vergelijken, of reisinformatie exporteren en verbinding maken met andere MyRiders om foto's te bekijken, routes te vergelijken en nieuwe bestemmingen te bekijken.

Het nieuwe instrumentenpaneel is ontwikkeld op basis van het ontwerp van de grotere Tricity 300 en biedt naast de bovengenoemde smartphone-berichten ook allerlei gemakkelijk te lezen gegevens over de scooter. Het nieuwe ontwerp onderstreept de gedeelde technologie in het Tricity-assortiment en versterkt de premium 'look and feel' van deze unieke B-licentie scooter voor het woon-werkverkeer. 

Smart Key-bediening
Voor nog meer gemak kan de Tricity 125 sleutelloos worden bediend wanneer de scooterrijder de Smart Key bij zich draagt in een zak, portemonnee of tas. De scooter detecteert de aanwezigheid van de Smart Key zodat je de scooter aan en uit kunt zetten, de motor starten, het stuurslot ontgrendelen en het zadel openen. Deze kleine maar handige functie maakt het rijden nog aangenamer. 

Groter treeplankoppervlak / verbeterde passagiersvoetsteunen / bredere koplampstraal
Het comfort van de scooterrijder en de passagier is een topprioriteit op de Tricity 125. Daarom biedt het 2022-model een groter treeplankoppervlak met meer ruimte aan de voorkant, voor de meest ontspannende rijhouding.

Een andere verbetering is de plaatsing van nieuw ontworpen passagiersvoetsteunen die gemakkelijker uit de ingeklapte positie kunnen worden uitgeklapt. En voor een uitstekende verlichting 's nachts is de reflector van de koplamp verfijnd, zodat de lamp bij zowel dim- als grootlicht een bredere spreiding biedt. 

Gedetailleerde stylingverbeteringen en nieuwe kleurstellingen
Met een sportieve en eigentijdse styling die het moderne, lichte en wendbare karakter benadrukt, is de Tricity 125 een van de meest onderscheidende modellen in de 125cc-scooterklasse. Er zijn subtiele herzieningen van de carrosserie rond het treeplankgedeelte en de hoofdcontactschakelaar, en er is ook een nieuw ontworpen achterspatbord aangebracht. Dit alles in harmonie met de verschillende technische wijzigingen aan het nieuwe chassis. Het zijsilhouet van de Tricity 125 versterkt het prestatiegevoel en de stabiliteit van de voorkant van de scooter en brengt de universele toegankelijkheid en het gebruiksgemak van deze forensenscooter over op de toekomstige eigenaren.

Tricity 125 en Tricity 155 zijn beschikbaar in twee nieuwe kleurstellingen: Petrol Blue en Sand Grey. Beide modellen zijn ook verkrijgbaar in Matt Grey.
Yamaha-Tricity-125-155-22-la.jpg 

Tricity 125 - Belangrijkste kenmerken

Nieuwe EURO5-conforme Blue Core vloeistofgekoelde 4-taktmotor van 125 cc

9,0 kW bij 8.000 tpm

Variable Valve Actuation (VVA)

3-wiel lay-out met geoptimaliseerd LMW Ackermann-stuursysteem

Nieuw chassis voor meer rijcomfort en een stabieler gevoel

Motorblok met start-stoptechnologie

Nieuw ontwikkelde achterwielophanging met dubbele schokdemper zorgt voor rijkwaliteit van hoge kwaliteit

Schijfremmen van 220 mm diameter vóór en 230 mm achter, met geoptimaliseerd UBS-systeem

Nieuw LCD-display met smartphone-connectiviteit via MyRide-app

Nieuwe Smart Key sleutelloze bediening

Groter treeplankoppervlak voor gemakkelijke toegang en verbeterd rijcomfort

LED-koplamp met bredere lichtbundel

Opbergruimte onder de zitting en voorzak

Twee nieuwe kleurstellingen

Geschikt voor B-rijbewijs*

*Per land kunnen beperkingen en restricties gelden volgens de wetgeving die van toepassing is. Daarnaast adviseert Yamaha alle scooterrijders om een motorrijopleiding te volgen voordat ze met een twee- of driewielig voertuig gaan rijden. Yamaha-Tricity-125-155-22-la-actie.jpg

Tricity 155 - Belangrijkste kenmerken

Nieuwe EURO5-conforme Blue Core vloeistofgekoelde 4-taktmotor van 155 cc

11,1 kW bij 8.000 tpm

Variable Valve Actuation (VVA)

3-wiel lay-out met geoptimaliseerd LMW Ackermann-stuursysteem

Nieuw chassis voor meer rijcomfort en een stabieler gevoel

Motorblok met start-stoptechnologie

Nieuw ontwikkelde achterwielophanging met dubbele schokdemper zorgt voor rijkwaliteit van hoge kwaliteit

Schijfremmen van 220 mm diameter vóór en 230 mm achter, met ABS

Nieuw LCD-display met smartphone-connectiviteit via MyRide-app

Nieuwe Smart Key sleutelloze bediening

Groter treeplankoppervlak voor gemakkelijke toegang en verbeterd rijcomfort

LED-koplamp met bredere lichtbundel

Parkeerrem

Vak aan de voorzijde met stroomaansluiting

Opbergruimte met LED-verlichting onder het zadel

Twee nieuwe kleurstellingen 

Originele Yamaha-accessoires en kleding
Yamaha heeft een reeks originele accessoires ontwikkeld waarmee de eigenaar van de Tricity 125 / Tricity 155 deze stadsscooter met drie wielen gemakkelijk kan personaliseren en een eigen unieke scooter kan creëren die het beste past bij elke individuele levensstijl en elk gebruik.

Het brede assortiment accessoires omvat bagage, schermen, schorten en meer die afzonderlijk kunnen worden gekocht - en Yamaha heeft ook een Urban-pakket en een Sport-pakket ontwikkeld waarmee je gemakkelijk de juiste accessoires kunt kiezen.

Door alleen originele accessoires te gebruiken, kan de klant er zeker van zijn dat elk item is gebouwd om een perfecte pasvorm te geven en is vervaardigd met dezelfde hoge kwaliteit als hun scooter.

Yamaha biedt ook een uitgebreide selectie rijkleding en vrijetijdskleding die geschikt is voor Tricity 125 / Tricity 155-rijders, waaronder CE-goedgekeurde rij-jassen en -handschoenen, plus een keuze uit T-shirts, hoodies, baseballpetten en meer voor heren, dames en kinderen. 

MyGarage app
De Yamaha MyGarage-app is een snelle en gemakkelijke manier voor klanten om gewoon thuis een virtuele Tricity 125 / Tricity 155 met tal van originele accessoires samen te stellen op hun smartphone of laptop. Met de gratis app kunnen gebruikers accessoires toevoegen en verwijderen om hun ultieme driewieler voor stadsmobiliteit samen te stellen en het eindresultaat in 3D vanuit elke hoek te bekijken.

Dankzij MyGarage hoeft een klant nooit meer te gokken welke accessoires aan te schaffen. Nadat de definitieve accessoires zijn gekozen, kan het pakket worden ge-e-maild naar de door de klant gekozen Yamaha-dealer, die de geselecteerde originele accessoires op de nieuwe Tricity 125 / Tricity 155 zal monteren.

Voor meer informatie over originele Yamaha-accessoires en -kleding of MyGarage ga je naar www.yamaha-motor.nl  

MyRide
De gratis MyRide-app van Yamaha geeft elke Tricity 125 / Tricity 155-rijder de kans om meer genot en informatie uit elke rit te halen. De app is beschikbaar voor iOS- en Android-apparaten, houdt elke gereden route rit bij en slaat alle routes op. Gebruikers kunnen hun eigen verhaal vertellen en aan elke rit foto's toevoegen die ze kunnen delen op sociale media. Met MyRide kunnen gebruikers ook alle rijstatistieken bekijken, waaronder de totale afstand, hoogte, topsnelheid, gemiddelde snelheid, acceleratie en hellingshoek, om te vergelijken met andere rijders. 

Beschikbaarheid en prijs
Tricity 125 is beschikbaar vanaf augustus 2022 en de Tricity 155 is verkrijgbaar vanaf september 2022. De prijs varieert per land, neem contact op met je nationale Yamaha-distributeur voor meer informatie.

NB.: De Tricity 125 en de Tricity 155 zullen niet leverbaar zijn in Nederland. Maar wie weet komt de Nederlandse importeur op die beslissing snel terug.