Ducati Panigale V2 Bayliss eerbetoon aan Superbike titel 2001

Film 30Ducati Panigale V2 Bayliss 21 actie23-7-21. 21 is een magisch getal voor Ducati sinds Troy Bayliss het in de motorfietsgeschiedenis heeft gegraveerd met zijn wereldtitels.

 

 

Precies in 2021, twintig jaar na het winnen van het 2001 Superbike World Championship, brengt Ducati een eerbetoon aan de legendarische carrière van de Australische rijder door hem een speciale motorfiets op te dragen, geproduceerd in een genummerde serie, die de eerste van de drie wereld SBK titels gewonnen door Bayliss viert: de Ducati Panigale V2 Bayliss 1st Championship 20th Anniversary.
Ducati Panigale V2 Bayliss 21 rv

De band tussen Bayliss en Ducati Corse in het Superbike World Championship is een van de meest fascinerende verhalen in het motorsport universum. De resultaten van dit prachtige avontuur zijn 52 overwinningen, 94 podia en drie wereldtitels (2001, 2006 en 2008) gewonnen met drie verschillende motorfietsen: de tweecilinders 996 R, de 999 R en de 1098 R. Troy Bayliss is de enige motorcoureur in de geschiedenis die in staat is om te winnen in de MotoGP en de World Superbike in hetzelfde seizoen (2006) en zijn prestaties in de race hebben onuitwisbaar de naam van de Australiër in de harten van alle Ducatisti geprent. Nu is de winnende chemie tussen Ducati en "Baylisstic" weer aangewakkerd met de creatie van deze jubileum motorfiets, waarvan de naam zelf is gekozen door de rijder, die ook actief heeft bijgedragen aan de creatie van het grafische concept.
Ducati Panigale V2 Bayliss 21 lzij

De "Bayliss 1st Championship 20th Anniversary" versie is gemaakt op basis van de Panigale V2 en wordt gekenmerkt door zijn speciale kleurstelling , waarvan de graphics zijn geïnspireerd op die van de 996 R die Bayliss in het seizoen 2001 naar de verovering van zijn eerste wereldtitel leidde, waarbij de kleuren en de layout opnieuw zijn gebruikt. Ducati rood is de hoofdkleur van de motorfiets en voegt zich bij groen en wit als eerbetoon aan de Italiaanse spirit van de in Bologna gevestigde motorfietsfabrikant, terwijl het iconische #21, Troy Bayliss' racenummer, en het Shell logo, die visueel de link met de racemotor versterken, op de zijkant en de voorkant zijn afgebeeld. Troy's handtekening staat op de brandstoftank, terwijl de billet aluminium kroonplaat de naam van de motorfiets en de oplopende nummering van dit unieke model weergeeft.
Ducati Panigale V2 Bayliss 21 rzij

Om de motorfiets nog effectiever op het circuit te laten rijden, heeft Ducati ervoor gekozen om de Panigale V2 Bayliss 1st Championship 20th Anniversary uit te rusten met Öhlins componenten . De NX30 voorvork en TTX36 achterschokdemper garanderen maximale soepelheid en zijn ontworpen om de beste prestaties op het circuit te bereiken, met een set-up die de motorfiets preciezer maakt en de rijder meer gevoel en meer ondersteuning biedt in alle fasen van het rijden. De stuurdemper, dankzij de aanpassingen waarmee hij is uitgerust, maakt het mogelijk om de kalibratie ervan aan te passen aan de rijstijl en de kenmerken van het circuit.

In vergelijking met de standaardversie is de Panigale V2 Bayliss 1st Championship 20th Anniversary ook 3 kg lichter, dankzij de toepassing van een lithium-ion accu en de keuze voor de single seat configuratie, die expliciet herinnert aan het uiterlijk van de racemotor (passagierszadel en voetsteunen zijn beschikbaar als extra uitrusting).

De uitrusting wordt gecompleteerd door de sport handgrepen, de cover van de uitlaatdemper in carbon en titanium en het rijderszadel dat is gemaakt door twee verschillende technische materialen te combineren met dubbele rode stiksels. Het nummer 21 van Troy is op het zadel geborduurd en vormt samen met de groene en rode banden de Italiaanse vlag. De motorfiets is ook uitgerust met zelfontluchtende rem- en koppelingspompen met oliereservoirs in smokekleur.
Ducati Panigale V2 Bayliss 21 kroonplaat

De Panigale V2 is de super-mid van de Ducati sportmotoren en vertegenwoordigt het instapmodel van de Panigale familie. Hij wordt aangedreven door de 955 cc Superquadro tweecilinder (Euro 5 compliant), met een maximum vermogen van 155 pk bij 10.750 tpm en een maximum koppel van 104 Nm bij 9.000 tpm. Het chassis is gebaseerd op het monocoque frame, terwijl het elegante en sportieve design is geïnspireerd op dat van de Panigale V4.

Het elektronische pakket, gewijd aan actieve veiligheid en rijdynamiek controle, omvat de "cornering" functie toegepast op Bosch ABS, de elektronische quickshifter die ook werkt bij het terugschakelen en tractie, afremmen op de motor en wheelie controle (Ducati Quick Shift, Ducati Traction Control, Ducati Wheelie Control, Engine Brake Control). Alle bedieningselementen zijn geïntegreerd in de drie Riding Modes (Race, Sport en Street) die kunnen worden aangepast met behulp van de 4.3 "kleuren TFT dashboard met graphics en interface ontworpen om menu navigatie en instellingen intuïtief te maken, evenals onmiddellijke identificatie van de geselecteerde Riding Mode.

De motorfiets werd officieel gepresenteerd door Ducati in een speciale aflevering van de Ducati World Première (hier de link om het te zien ) gemaakt in het Ducati Museum, op het circuit en in Troy's huis in Australië. Ducati CEO Claudio Domenicali, Ducati Corse Team Manager Davide Tardozzi, die aan de zijde van Bayliss stond gedurende zijn gehele carrière bij Ducati, Director van het Centro Stile Ducati Andrea Ferraresi en Ducati Head of Product Communications Giulio Fabbri hebben allemaal bijgedragen aan de presentatie van de kenmerken van de motorfiets en het vertellen van het verhaal over de ongelooflijke relatie tussen Ducati en Bayliss. Troy zelf nam deel aan deze video en deelde met Ducatisti zijn meest onuitwisbare herinneringen en emoties die hij op de motorfiets heeft ervaren.
Ducati Panigale V2 Bayliss 21 actie

Het World Superbike universum zal ook hulde brengen aan Bayliss' carrière tijdens Ronde 5 van het seizoen, gepland voor het weekend op het circuit van Assen. Op vrijdag 23 juli om 13.00 uur zal de Australische kampioen samen met Ducati Corse Sporting Director Paolo Ciabatti de hoofdrolspeler zijn van een virtuele persconferentie in de Paddock Show, waarin de belangrijkste etappes van de overwinning van Troy's eerste titel, gewonnen op het Nederlandse circuit, zullen worden herdacht. Op zondag 25 juli om 12.05 uur, na de SuperPole Race, zal de Panigale V2 Bayliss 1st Championship 20th Anniversary een ereronde rijden op het circuit, met Aruba.it Racing - Ducati fabrieksrijder Michael Ruben Rinaldi, die deelneemt aan het WorldSBK met hetzelfde nummer als Bayliss.

Het twintigste jubileum van Troy Bayliss die zijn eerste titel won met Ducati wordt gevierd in Borgo Panigale met een tijdelijke tentoonstelling in het Ducati Museum getiteld " Troy Story: The Legend of a Champion" die de motorfietsen tentoonstelt waarmee Troy in staat was om een aantal memorabele hoofdstukken te schrijven in de geschiedenis van motorracen. De tentoonstelling kan worden bezocht tot 19 september 2021 (hier meer informatie over bezoeken aan het Ducati Museum).

De Panigale V2 Bayliss 1st Championship 20th Anniversary zal verkrijgbaar zijn bij alle officiële Ducati dealers vanaf midden oktober2021 voor 21.990 Euro in België en 24.990 Euro in Nederland.