TomTom Rider 550 de meest ideale reispartner

TomTom Rider 550 18 route Papendal5-1-19. Motorrijden wordt nog leuker met de nieuwe TomTom Rider 550. Hij brengt je naar het juiste adres, geeft een boel handige reisinformatie en neemt je mee op prachtige routes, die je kunt vinden op MyDrive.

 

Tekst en foto's Arie Blokland

Mijn oude TomTom Rider was eigenlijk nog niet versleten. En met een nieuwe kaart kwam ik onderweg niet voor verrassingen te staan. Dus waarom zou je dan een andere kopen? Wel, zodra je een keer op www.tomtom.nl naar de nieuwe Rider 550 hebt gekeken, begint het te kriebelen. Groter en beter scherm, hij kan veel meer, is sneller en biedt tal van andere extra mogelijkheden. Prijs: € 399,95. In Premium Pack komt er 100 euro bij voor een automontagekit, antidiefstaloplossing en luxe beschermtas. Uiteindelijk ga ik toch voor de full monty. Dan kan ik het navigatieapparaat ook in de auto gebruiken met de raamsteun en autolader. In het tasje is de display goed beschermd. Een antidiefstaloplossing voor op de motor is uiteraard altijd aan te raden.
TomTom Rider 550 18 doos

Het Premium Pack komt met de hierboven genoemde extra's in twee dozen. In de grootste doos zit de TomTom Rider 550. Verder een boekje met de gebruiksaanwijzing en een een Bike mounting kit. De kit bestaat uit een houder waarmee het apparaat op de motor kan worden bevestigd plus een uitgebreide RAM montagekit om de houder ergens op de motor te monteren. Verder een draad om de stroomtoevoer naar de houder aan te sluiten en een oplader om de TomTom thuis op te laden en te gebruiken als hij wordt aangesloten op de computer. Die oplader heb je ook nodig als er grote updates moeten worden gedaan. Om te voorkomen dat de stroom op is als de update bijna klaar is. Dat kan overigens zonder computer. Via WiFi gaat elke lifetime update rechtstreeks naar het geheugen van de Rider.

De eerste kennismaking met je nieuwe navigatieapparaat begint natuurlijk thuis op de bank met de gebruiksaanwijzing erbij. Wat kun je met alle knoppen die je op het display kunt aantikken? Hoe zien de diverse schermen eruit? Wat kan ik allemaal instellen? Welke kleur moet de door mij gekozen route aangeven? De mogelijkheden zijn talrijk. Ik kies voor een aantal willekeurige instellingen en besluit die in de praktijk te testen en dan te bepalen of er iets veranderd moet worden.

Waar zal ik de TomTom Rider 550 op de motor zetten? De RAM bevestigingsmaterialen geven diverse mogelijkheden. Op het stuur is het meest gebruikelijk. Ik heb op mijn Suzuki V-Strom een speciale montage vervaardigd waardoor de TomTom recht voor mijn neus staat achter het windscherm. Ook de nieuwe komt daar. Dat is vrij eenvoudig de ene houder verwisselen voor de ander. Maar in dit geval moet ook de antidiefstaloplossing er tussen worden gezet. Dat is een stevig accessoire waarmee je de Rider op slot kunt zetten met een sleutel. Dan hoef je het apparaat niet bij elke tankbeurt eraf te halen en in je zak te steken. Op het tussenstuk waarmee je het apparaat en de houder verbindt komt nu een draaiknop die je vastdraait met een losse knop. Vergelijkbaar met een speciale wielbout die meestal bij dure velgen wordt geleverd. Je kunt de Rider voor elke rit thuis opladen, maar handiger is de houder aan te sluiten op de 12-volts installatie van de motor. Misschien is dat een klusje voor de dealer. Wil je het zelf doen, zorg er dan wel voor dat er een zekering tussen de aansluiting wordt gemonteerd. Voordeel van een elektrische aansluiting is dat de Rider 550 het altijd doet en tijdens het rijden oplaadt. Dat laatste is weer fijn als je onderweg of 's avonds de route alvast wilt bekijken of instellingen wilt veranderen.
TomTom Rider 550 18 route Papendal

Als alles aangesloten is kun je een bestemming invoeren. Vervolgens start je de route. De Rijder 550 berekent bliksemsnel de gewenste route en geeft de verwachte aankomsttijd in beeld plus het te rijden aantal kilometers en de tijd die daarvoor nodig is. Alles is afhankelijk van de keuze die jij hebt gemaakt. Wil je snel van A naar B, via een kronkelroute, zonder snelwegen, de milieuvriendelijkste route of... Nou ja, duik in de mogelijkheden en kies je voorkeur. Mijn eerste reis was van Zaanstad naar Sportcentrum Papendal bij Arnhem. Snelste route is 103 kilometer volgens TomTom in 1 uur en 8 minuten. Terug heb ik gekozen de snelwegen te vermijden. Dat betekende 116 kilometer waarvoor ik 3 uur uit moest trekken. Maar dan wel via een prachtige route waar heel veel te zien was onderweg.
Op het duidelijke scherm is uitstekend bij te houden hoe de reis verloopt en waar je van richting dient te veranderen. Zo je wilt kun je de luidspreker zodanig hard zetten dat routewijzigingen tijdig en duidelijk worden doorgegeven. Ook is er de mogelijkheid om via bluetooth een verbinding te maken met een communicatiemiddel in de helm. Daarbij kun je tevens een smartphone aansluiten. Ik heb het geprobeerd. Het werkt prima. Daarna heb ik de telefoonverbinding verbroken om die niet weer aan te zetten. Op de motor wil ik genieten en niet worden gestoord. Omdat de Rider recht voor mijn neus zit kan ik de route goed volgen en zonder spraakinstructie de weg vinden.
Heen kruis ik via de A8, A10, A1, A30 en A12 naar Arnhem. Ik probeer me goed aan de maximum snelheid te houden en waar dat door de drukte niet lukt zie ik het gemiddelde zakken. De verwachte aankomsttijd verandert zo nu en dan ook een of enkele minuten. Een groot verschil is er echter niet als ik voor de ingang van Papendal sta. Slechts 2 minuten heb ik gewonnen op het hele traject. Een dikke pluim voor TomTom. Zo kom je makkelijk en snel op je bestemming aan.
TomTom Rider 550 18 Papendal
Dat zal naar verwachting wel anders uitpakken op de terugweg waarvoor een verwachte reistijd van 3 uur wordt opgegeven. Bij de instellingen heb ik kronkelroute aangegeven plus vermijd veerboten en onverharde wegen. 
TomTom Rider 550 18 terug Papendal
Van Papendal gaat het over de A12 via de N224 richting Ede. Via Woudenberg over de N226 naar Leusden en dan langs Dierenpark Amersfoort over de N221 naar Soestdijk. Onderweg heb ik nu al een heleboel gezien, maar van het voormalige Koninklijk Paleis ga ik even een foto maken. Daarna het bos in over de N415 langs Lage Vuursche naar Hilversum. Het is werkelijk een prachtige route. Ik geniet met volle teugen op de V-Strom, die soepel alle bochten neemt. Ik passeer het Media Park en wordt via de N236 naar Weesp gestuurd. Dan volgen Diemen-Zuid, de Bijlmer en Amsterdam-Oost en de IJ-tunnel. Uit de tunnel besluit ik de A10 te pakken en door te rijden naar huis, want wat op dat moment binnendoor nog voor me ligt ken ik wel. Het wordt tijd voor een vers kopje thee.
TomTom Rider 550 18 Soestdijk
Thuis op de bank laat ik de fraaie route nog eens de revue passeren. Het begon met uitzicht op schitterende heidevelden. Daarna volgenden aan weerskanten van de weg mooie huizen, restaurants en tal van bezienswaardigheden waar je onderweg eigenlijk best eens voor zou kunnen stoppen. TomTom wijst je niet alleen de weg, maar laat je ook meer van de wereld zien als je de snelweg vermijd.

Mijn eerste kennismaking met de Rider 550 is uitstekend verlopen. Ik besef echter dat het apparaat nog maar een klein deel van zijn mogelijkheden heeft laten zien. Je kunt veel meer met de nieuwe TomTom. Points Of Interest (POI) kunnen je helpen een parkeerplaats, restaurant en veel meer op te zoeken en te vinden. Je kunt routes van tevoren maken en downloaden op het apparaat. Het mooiste vind ik MyDrive. Dat is een app waarmee je op de iPad een heleboel meer kunt doen met de Rider. Waaronder in de lijst met Road Trips een geweldige route uitzoeken die je op de Rider 550 kunt downloaden. Highway 1 in Californië lijkt me wel wat. Maar als het motorseizoen weer is begonnen ga ik eerst de Dutch Polder Route doen. Daarover later meer.

Eerder publiceerden wij op AB-magazine: TomTom RIDER 550 nieuw systeem voor motorrijders