Royal Enfield Shotgun 650 hoofdrol in Netflix-flm THE KITCHEN

28-1-24. ‘IZI’s Ride’ - een unieke custom Shotgun 650, exclusief ontworpen voor 'THE KITCHEN', de nieuwe film van Netflix.
IZI-s-Ride-24-poster.jpg

Eind 2021 ontving Royal Enfield, het oudste continu producerende motormerk ter wereld, het script van een nieuwe Netflix-film waarvan de productie op het punt stond te beginnen. De film werd mede geregisseerd, geschreven en geproduceerd door Oscar- en Golden Globe-winnaar Daniel Kaluuya. Kane Robinson, aka Kano van Top Boy, speelt de hoofdrol.  

Royal Enfield kreeg een bijzondere uitdaging: een unieke motorfiets ontwerpen die perfect bij de toekomstige wereld van 'THE KITCHEN' past. In een dystopisch Londen dat wordt gedomineerd door extreme ongelijkheid en sociale segregatie op basis van inkomen en ras, proberen Izi (gespeeld door Kano) en Benji (gespeeld door Jedaiah Bannerman in zijn debuutrol) te overleven in de omgeving waarin ze zich bevinden. Als levenslange bewoners van 'The Kitchen', een gemeenschap in een van de laatste wijken van Londen die weigert om zich aan de onderdrukkende autoritaire machthebbers te onderwerpen, worden Izi en Benji geconfronteerd met vragen en uitdagingen die hun toekomst voor altijd zullen veranderen. 
IZI-s-Ride-24-rzij.jpg

De Royal Enfield custom build zou een integraal onderdeel zijn van het verhaal. De motorfiets moest een bron van status, onafhankelijkheid en identiteit zijn in het leven van Izi, het personage dat Kano speelt. In het UK Technology Center startte Royal Enfield's eigen customteam in samenwerking met de multidisciplinaire artiest en muzikant Gaika Tavares (broer van de co-regisseur van de film Kibwe Tavares) een creatief proces om concepten te ontwikkelen voor een machine die perfect in dit unieke landschap zou passen.  

Bij elk van de vele mogelijke sub ontwerpen waarmee ze op de proppen kwamen, werden de grenzen van functionaliteit, vorm en esthetiek tot het uiterste opgerekt. Sommige ontwerpen ontleenden hun inspiratie aan bekende sci-fi-verwijzingen, sommige hadden een meer brutalistische neo-retrovormgeving en stijl, terwijl andere geïnspireerd waren op bepaalde aspecten van de cyberpunk-filmcultuur met een knipoog naar nostalgische straatmode. Via een proces van creatieve verfijning en samensmelting van diverse elementen en inspiratiebronnen ontstond een anarchistische custom 'mutant'. 
IZI-s-Ride-24-lv.jpg

'IZI's Ride' is ontwikkeld op basis van het platform van de gloednieuwe Shotgun 650 en een gedurfd eerbetoon aan de customcultuur die deel uitmaakt van het DNA van Royal Enfield. De motorfiets is een ode aan de unieke individualiteit die karakteristiek is voor elk customontwerp. Met zijn neo-dystopische design en radicale esthetiek doet 'IZI's Ride' zijn voorganger, de SG650 Concept (voor het eerst tentoongesteld op EICMA 2021), eer aan. Hij verlegt de grenzen van hoe de customs van morgen er potentieel uitzien. 

Enkele customelementen die zijn ontwikkeld voor 'IZI's Ride':

  • Naafdoppen voor voor- en achterwiel - rapid prototype
  • Monocoque tank- en zadelbekleding - rapid prototype en machinaal bewerkt schuim
  • Geïntegreerd perspex led achterlicht
  • Nieuw subframe - bewerkt staal
  • Vervangende zijbeschermingen - rapid prototype
  • Voorvorkbeschermingen met geïntegreerde ledverlichting - rapid prototype en machinaal bewerkt
  • Swingarmbeschermingen - snel prototype
  • Unieke kleuren en grafische elementen - lak en vinyl 

IZI-s-Ride-24-rv.jpg
Adrian Sellers, hoofd van het Custom & Motorsport-programma van Royal Enfield: "We zijn verheugd dat we met 'IZI's Ride' een nieuw hoofdstuk kunnen toevoegen aan het design- en customverhaal van Royal Enfield, dat zich snel ontwikkelt. Het is een eer dat we als merk zo nauw betrokken zijn bij een grote Netflix-film. Het is ook de eerste keer dat we letterlijk de pagina's van het script van een grote film, geschreven door een Oscar-winnaar, lezen om inspiratie op te doen en het conceptualisatieproces te starten. We vonden het een geweldige ervaring en een unieke kans om met zo'n divers team van geweldige creatievelingen, acteurs, regisseurs en designers samen te werken." 

"Het is altijd spannend om te ontwerpen voor een 'wat als ...'-scenario, om conventionele grenzen te verleggen en een creatieve opdracht uit te voeren die anders is dan alles wat we in het verleden hebben gedaan. De artificiële wereld van 'THE KITCHEN' is zó authentiek en meesterlijk in elkaar gezet door het productie- en regieteam, dat het een enorme uitdaging was om een motorfiets te ontwerpen die volstrekt geloofwaardig en op zijn plaats is in zo'n dystopische toekomst wereld, en die tegelijkertijd een expressie is van het onmiddellijk herkenbare custom DNA van Royal Enfield. Uiteindelijk creëerden we twee identieke motorfietsen, aangezien de motorfiets in het script crasht, bekrast raakt en vaak ruw behandeld wordt. De rijscènes en het stuntwerk in de film zijn erg indrukwekkend. De film geeft een goed beeld van de verschillende aspecten van ondergrondse subculturen in de motorrijwereld die slecht worden begrepen. Het was geweldig om samen te werken aan dit project en om de motorfiets te mogen ontwikkelen. Het vereiste de creatieve input van veel verschillende onderdelen van ons interne ontwerpteam, van Industrial Design tot Color Trim en van Graphics tot CGI, en de visie en creativiteit van een beroemde en gerespecteerde artiest als Gaika. Elk lid droeg zijn unieke steentje bij om dit legendarische ontwerp tot leven te brengen."