Kijkverder; actie goede fietsverlichting voor veiligheid

Film 30Kijk verder 20 logo30-10-20. Goede fietsverlichting is essentieel voor de verkeersveiligheid en het comfort op de weg. Daarom is RAI Vereniging begin deze week met de campagne Kijkverder gestart.

 

 

Hoewel wij slechts 10 procent van de fietskilometers in het donker afleggen, vindt 20 procent van de ongevallen in het donker plaats. Door kwalitatief goede fietsverlichting te gebruiken, neemt het risico op een ongeval in het donker met bijna 20 procent af. Om die reden start RAI Vereniging maandag 26 oktober de campagne Kijkverder waarbij aandacht wordt gevraagd voor het belang van goede fietsverlichting via het onafhankelijke RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF). RAI Vereniging wil daarmee het aantal fietsslachtoffers in het verkeer verder terugdringen.
Kijk verder 20 keurmerk

Fietsverlichting draagt op twee manieren bij aan de verkeersveiligheid. Allereerst zorgt het voor betere zichtbaarheid van de fietser in het verkeer en ten tweede kan de fietser met goede verlichting zelf ook op de fiets beter zien. Desondanks fietst slechts 62 procent van de fietsers in de praktijk met voor- en achterlicht. “Onbegrijpelijk” stelt RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck. “Veel fietsers beseffen nog onvoldoende welk gevaar zij lopen op moment dat zij niet goed zichtbaar zijn of zelf niet goed kunnen zien. En het belang van goede fietsverlichting neemt alleen maar toe nu de dagen weer korter worden en steeds meer mensen door corona van de fiets gebruik maken. Fietsverlichting voorzien van het RAI Keurmerk Fietsverlichting staat voor kwaliteit en zorgt voor een hoge mate van zicht en zichtbaarheid. En vooral op het punt van zicht, voldoet veel verlichting onvoldoende. Niet voor niets dat inmiddels ook de Rijksoverheid in haar fietsverlichtingscampagne ‘Aan’ verwijst naar het RKF keurmerk.”

Kijk verder
‘Kijk verder’. Met die slogan start het RKF op initiatief van RAI Vereniging een social media campagne om fietsers bewust te maken van het belang van kwalitatief goede fietsverlichting. Hiervoor is de onafhankelijke stichting RKF opgezet. Goedkeurde fietsverlichting is te herkennen aan een RKF-sticker. De campagne richt zich in eerste instantie op de ouders van kinderen in de leeftijd van 8 tot 18 jaar. Ouders spelen een cruciale rol bij het verhogen van het bewustzijn over verkeersveiligheid bij kinderen. Ook bij het gebruik van fietsverlichting. Van alle ouders vindt 86 procent het belangrijk dat zijn/haar kind met goede fietsverlichting fietst. Echter 20 procent van de ouders controleert niet of de verlichting op de fiets van het kind werkt. Mede hierdoor fietst bijna een kwart van alle kinderen zonder verlichting in het donker.
Kijk verder 20 logo

Beschikbaarheid RKF fietsverlichting
Om RKF goedgekeurde fietsverlichting breed toegankelijk te maken, is RAI Vereniging een samenwerking aangegaan met Bike Totaal en Profile de Fietsspecialist. Hierdoor zijn de RKF gekeurde lampen zowel online als in de winkels verkrijgbaar. Inmiddels zijn zo’n 80 RKF gekeurde fietslampen op de markt beschikbaar. Met behulp van de keuzewijzer op de campagnewebsite kom je via een aantal vragen erachter welke verlichting het beste bij jou past en kun je desgewenst de verlichting ook direct aanschaffen.