NK Oestersteken 2020 titel gaat naar Peter Oreel

NK Oestersteken 20 Peter Oreel14-9-20. Op de oesterputten van Krijn Verwijs Yerseke B.V. vond vanmiddag voor de achtste keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken plaats. De beste oestersteker, Peter Oreel, gaat naar het WK in Ierland.

 

 

Van de negen aangemelde deelnemers, werd uiteindelijk na verschillende rondes Peter Oreel uit Yerseke Nederlands Kampioen Oestersteken 2020. Deze wedstrijd is de Nederlandse voorronde voor het wereldkampioenschap Oestersteken, dat vanwege de Corona pas in 2021 tijdens het Ierse Galway International Oyster Festival zal gaan plaatsvinden.
NK Oestersteken 20 Peter Oreel 

Onder leiding van een vakkundige jury, bestaande uit Caroline Verwijs (van Krijn Verwijs Yerseke B.V.), Wouter Kik (van restaurant Codium uit Goes) en DP Arkenbout (van Brasserie de Vluchthaven uit Bruinisse) is uiteindelijk Peter Oreel van Dé Zeeuwse Oestermannen als winnaar uit de bus gekomen.
De jury heeft de deelnemers beoordeeld op het openen van de oesters. Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed was. Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achtergebleven waren, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend.
NK Oestersteken 20 Peter start 

De negen kandidaten moesten in de eerste ronde in zo een kort mogelijke tijd 30 stuks Platte Grevelingen Oesters op correcte wijze weten te openen. 
De tweede en derde plaats waren voor Manuela Kriekaard (restaurant de Oude Sluis in Wemeldinge) en Davey Lamper uit Yerseke. 

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving, zal de winnaar niet dit jaar maar het volgend jaar naar Galway afreizen. De organisatie van het Ierse Galway International Oyster Festival heeft -vanwege de Corona- op het laatste moment het evenement afgeblazen. Zoals het er nu naar uitziet zal dit WK pas in september 2021 gaan plaatsvinden. De winnaar van het NK oestersteken 2020, zal dan op kosten van de firma Krijn Verwijs Yerseke B.V. kunnen deelnemen aan het WK in Galway 2021.