Willemstad is een culinair Wapen rijker

Wapen Willemstad int19-9-18. Het Wapen van Willemstad heeft een nieuw restaurant. De inrichting doet denken aan een luxe cruiseboot. Op het menu staat verse vis, schaaldieren en droog gerijpt vlees.

 

 

Herman Hell - eigenaar van Hell’s Kitchen Horeca Groep - kan zich de trotse eigenaar noemen van Het Wapen: het oudste hotel-restaurant van Willemstad. Het restaurant heeft een luxe cruiseschip-uitstraling dat past bij de bezoekers van het vestingstadje en de gezellige jachthaven. Verse vis, schaaldieren en vlees van hoge kwaliteit zijn de highlights van het vernieuwde menu. Het restaurant is als eerste officieel geopend. Later dit jaar volgt de aansluitende zaal en wordt het bijbehorende hotel uitgebreid van zes naar veertien kamers.
Wapen Willemstad pand

Op slag verliefd
Het Wapen opende voor het eerst haar deuren in 1955 en is sindsdien een begrip in het pittoreske vestingstadje Willemstad. Voor Herman Hell, horecaondernemer in de regio Zuid-Holland-Zuid, is het zijn eerste avontuur in Noord-Brabant. Herman: "Ik ben op slag verliefd geworden op deze plek. De prachtige jachthaven, de gemoedelijke uitstraling van het stadje, de locatie van Het Wapen en het fantastische publiek: het is 't perfecte scenario om een prachtige zaak neer te zetten."

Luxe restaurant
Het Wapen bevindt zich in het hart van Willemstad, dat sinds 1584 is vernoemd naar Willem van Oranje. Geïnspireerd op de nabijgelegen jachthaven heeft het restaurant een eigentijds interieur met de luxe uitstraling van een cruiseschip. Denk daarbij aan knusse zitjes en comfortabele banken, stoelen en barkrukken bekleed met een donkergroene, zachte stof van hoge kwaliteit. Maar ook kenmerkende ramen, messing en marmer komen in de inrichting terug. Vanaf hun tafel hebben bezoekers zicht op het hart van het restaurant: een gezellige bar, een homarium gevuld met kreeft en uitgestalde vis op ijs.
Wapen Willemstad int

Seafood menu
Op de uitgebreide kaart staan vooral verse vis en schelp- en schaaldieren. Denk daarbij aan fantastische oesters, kreeft bereid in verschillende variaties en overheerlijke king crab. Alles dagvers en te bewonderen in de opvallende visvitrine waaruit bezoekers zelf hun gerecht kunnen uitkiezen. Maar ook vleesliefhebbers worden bediend. In het restaurant staat een dry aged meat-kast voor vlees van de beste kwaliteit.
Wapen Willemstad koeling

Het restaurant is de hele dag geopend voor ontbijt, lunch, drankje en diner. Ook voor uw zakenlunch of borrel kunt u bij het Het Wapen prima terecht. Het welbekende en zonovergoten terras van Het Wapen is uiteraard behouden gebleven voor koffie en gebak.

Openingsavond voor gasten die aan de verbouwing hebben meegewerkt en genodigden.

Tekst: Arie Blokland

Maiden dinnerTijdens de opening presenteerde de nieuwe eigenaar met zijn witte en zwarte brigade wat het vernieuwde Wapen van Willemstad te bieden heeft. Op de redelijk uitgebreide menukaart voor lunch en diner staat een keur aan fijne gerechten voor normale prijzen. Daarnaast is er een extra keuze voor oesters & fruits de mer en vlees uit de rijpingskast waarvan de prijzen iets hoger liggen. Hoewel € 29,50 voor 250 gram Dry Aged Black Angus niet echt duur is te noemen. Naast de gerechten worden naar wens diverse wereldwijnen geschonken.Tijdens het openingsdiner is er niets te kiezen. We krijgen een vier gangen voorgeschoteld die een goede indruk moeten geven van wat je op culinair gebied van het nieuwe Wapen van Willemstad mag verwachten.

1e gang: Fruits de mer royale
Als de gasten het nieuwe restaurant binnenstappen staat op elke tafel al een fruits de mer royale klaar. Keurig op een schaal gevuld met ijs ligt er kreeft en krab met daartussen kokkels, oesters, gamba's en scheermessen. Een uitstekend begin. De schaaldieren zijn stuk voor stuk heerlijk bereid. Het is bijna zonde om de verse smaak van deze lekkernijen weg te spoelen met de Sauvignon die erbij wordt geserveerd. Maar de wijn en de schaaldieren vormen een uitstekende combinatie.
Wapen Willemstad fruits de mer
2e gang: Bouillabaisse
Voor de tweede gang wordt bij iedereen een schaaltje neergezet met daarin een langoustine, kokkel, paar stukjes vis en croutons. Daaroverheen wordt een overheerlijke bouillon geschonken. Weer borrelt bij mij het verlangen naar boven om ook met dit gerecht nog maar eens langs te komen. Wetende dat er nog meer op het menu staat dus houd ik me stil en wacht netjes af wat er komen gaat.
Wapen Willemstad bouillabaisse
3e gang Snoekbaars
Een jonge enthousiaste ober serveert ons een bord waarop een stukje snoekbaars ligt. Daarnaast edamame (groene sojaboontjes) en aardappelpuree met zwarte truffel. Alleen de geur al en de fraaie manier waarop dit gerecht ter tafel komt doet je het water in de mond lopen.
Trots vertelt de ober dat de vis uit het naastgelegen Hollands Diep komt en is gevangen door de visser uit Yerseke. De witte brigade levert weer een stukje vakwerk af. De cuisson van de vis is uitstekend. Het stevige vlees smaakt prima, maar een paar korreltjes extra zout had het op een nog hoger niveau kunnen brengen. Bij dit gerecht wordt een Chileense Chardonnay geschonken. Opnieuw een uitstekende combinatie, die heel goed samengaat met de heerlijke boontjes en de werkelijk fantastische truffelpuree.
Wapen Willemstad sommelier
4e gang Dry Aged Tomahawk Steak
Natuurlijk wil Herman Hell ons ook een stukje vlees laten proeven. Hij heeft gekozen voor Dry Aged Tomahawk Steak. De koks leveren andermaal een stukje vakwerk. Mooi gebakken aan de buitenkant terwijl het vlees binnen een fraaie rode kleur toont. Vlees van deze hoogstaande kwaliteit komt door deze bereiding het beste tot zijn recht. De heerlijke bearnaisesaus past er heel goed en is eigenlijk niet te versmaden, maar puur natuur is de volle smaak van de steak al zo geweldig lekker. Groene asperges en een chutney van rode ui maken dit gerecht perfect af. Die rode ui! Weer moet ik mij inhouden om daarvan een schepje extra te vragen.
De enthousiaste ober ontpopt zich nu ook als sommelier. Hij heeft zich echt verdiept in de Argentijnse Norton Cabernet-Sauvignon uit 2014 die uitgekozen is om bij deze gang de glazen te vullen. Weer een uitstekende combinatie.

5e gang Dessert van de Chef
Tot slot krijgen we een bord voorgeschoteld waarop diverse smaken ijs voor een geweldige finale van het openingsdiner zorgen. Dessert van de Chef heet dit gerecht. De leider van de witte brigade presenteert ons caramel ijs en vruchtenijs waarvan we niet elke soort herkennen, maar wel ontzettend van genieten.

Conclusie
Het vernieuwde restaurant van het Wapen van Willemstad is een verrijking van het Brabantse dorp aan het Hollands Diep. Zeer de moeite waard om een avond te genieten van een heerlijk diner en daar een dagje Willemstad af te sluiten. Wij gaan zeker nog een keer terug. Op de motor of met de auto. Om het pittoreske dorp te voet te verkennen, of een fietstocht door de omgeving te maken. Misschien leggen we er wel een keer aan met de boot in een van de havens.

Over Herman Hell
Herman Hell (42) is eigenaar van Hell’s Kitchen Horeca Groep. Hieronder vallen negen horecalocaties met samen zo'n 250 medewerkers. Hell is eigenaar van Nieuw Rotterdams Café (NRC), Bar Restaurant Sijf, Café Van Zanten, Stadscafé De Hofnar (Vlaardingen), Brouwcafé De Hofnar (Scheveningen-Haven), alle vestigingen van Sugo en Het Wapen. Herman Hell werd in juli dit jaar gekozen tot Meest Markante Horecaondernemer van Zuid-Holland-Zuid.

Meer informatie over Het Wapen
Locatie : Benedenkade 12, Willemstad
Telefoon : 0168 – 473450
Openingstijden : 7 dagen per week - vanaf 07.00 uur
E-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website : www.wapenvanwillemstad.nl