Watersporters in Nederland nemen de regels serieus

Nicols boot ochtendgloren6-10-21. Nederlanders nemen de watersport serieus. De geschreven én ongeschreven regels zijn bij de meerderheid bekend. Zuid-Holland is de populairste watersportprovincie.

 


Nederlandse watersporters zijn goed op de hoogte van de regels die gelden op het water. Zo kent 69% de voorrangsregels tussen kleine en grote boten en weet de helft dat bakboord voor stuurboord gaat. Ook zijn er genoeg ongeschreven regels die watersporters hoog in het vaandel hebben staan. Andere watersporters helpen is bijvoorbeeld een vanzelfsprekendheid voor 77% van de Nederlanders. Dit blijkt uit onderzoek van HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, uitgevoerd door Motivaction.
Watersportregels 21

Naast het trouw volgen van de geschreven ‘verkeersregels’ op het water, zijn Nederlanders het ook eens over de ongeschreven regels. Naast elkaar een handje helpen, groet de helft van de Nederlanders elkaar op het water. Paul de Groot, manager Waterrecreatie HISWA-RECRON: ‘Ook op het water zijn er ongeschreven afspraken. Het hoort een beetje bij de watersportcultuur. Zo is zwaaien naar elkaar voor iedereen herkenbaar, houd je watersporters om je heen in de gaten en bied je hulp aan waar nodig. Dit hoort er een beetje bij en kenmerkt ook de gemoedelijke sfeer van watersport.’

Oost west, thuis best
Wanneer Nederlanders het water op gaan zoeken we het vaak niet ver van huis. 2 op de 3 gaat voornamelijk in de buurt van hun woonplaats het water op. Een kwart zoekt van tevoren een plek in Nederland uit die verder van huis af ligt. Vooral de jongere generatie (34%) ontdekt graag nieuwe waterrecreatiegebieden, dat is dubbel zo vaak als Nederlanders tussen de 55-80 jaar. Nederlanders gaan voornamelijk in het westen graag het water op. De populairste watersportprovincies zijn Noord- en Zuid-Holland (21%). Noord-Brabant, Zeeland en Friesland strijden om de derde plek. ‘Veel mensen kennen de plekken in de buurt, maar Nederland kent onwijs veel prachtige plekken om het water te ontdekken. Overweeg ook eens om een plek op te zoeken die wat verder van huis ligt. Zo ontdek je een nieuw stukje Nederland en is iedere dag op het water anders dan de vorige.’ aldus De Groot.

Meest bezochte watersportprovincies 2020-2021
Zuid-Holland (21%)
Noord-Holland (21%)
Noord-Brabant (14%)
Zeeland (14%)
Friesland (13%) 

Irritaties op het water
Het is niet alléén maar koek en ei tussen watersporters. Er zijn ook zaken waar Nederlanders zich op het water aan ergeren. De grootste irritatie is vervuiling (48%), gevolgd door asociale bestuurders (46%) en geluidsoverlast (41%). De Groot begrijpt dit: ‘Het is onoverkomelijk dat er soms wat ergernissen optreden tijdens een dag op het water. Zeker op de mooie zomerdagen als veel Nederlanders eropuit trekken kan het op sommige wateren druk zijn. Het water opgaan in Nederland wint aan populariteit, zeker toen er vanwege de coronacrisis weinig gereisd kon worden won de Nederlandse watersport aan populariteit. Een andere tip is om eens uit te wijken naar een wat minder bekend en drukbezocht watersportgebied. Een leuke afwisseling, waarbij Nederland je mogelijk met haar pracht ook nog eens versteld doet staan!’

HISWA RECRON logoOver HISWA-RECRON
HISWA-RECRON is de ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie. HISWA-RECRON ondersteunt, verbindt en promoot haar leden en behartigt als ondernemersorganisatie de (collectieve) belangen van de circa 2500 aangesloten watersport- en recreatiebedrijven.