HISWA en ondernemers fel tegen gele antifouling

HISWA gele antifouling 191-4-19. Het onderwaterschip moet vanaf 2020 van een gele antifouling worden voorzien. Dan denk je vandaag al gauw aan een 1 april-grap. Maar het is helaas pure ernst.

 

 

Alle bootbezitters mogen vanaf volgend jaar nog maar één kleur antifouling (anti-aangroeiverf) op hun boot smeren. Tenminste als het aan de handhavende instanties ligt. HISWA Vereniging – ondernemersorganisatie van de jachtbouw en watersport – is fel tegen dit plan. Watersportleveranciers en watersporters worden zo aan nog meer regels gebonden.

HISWA gele antifouling 19De oorzaak van dit plan moet gezocht worden in de ingewikkelde en continu veranderende wet- en regelgeving rond antifouling. Zo is volgens de Biocidenverordening goed werkende antifouling voor de binnenvaart niet meer toegelaten voor pleziervaart in Nederland. Het gaat daarbij om biocidehoudende verf: verf met koper. Hier wordt inmiddels streng op gecontroleerd. Om deze handhaving beter uit te voeren, zijn er plannen om de toegelaten antifouling voor de pleziervaart een unieke kleur te geven: geel. HISWA Vereniging kan zich hier niet in vinden.

Rigide regelgeving
HISWA Vereniging vindt het jammer dat ze niet betrokken is bij dit plan. In de eerste plaats omdat het rigide is om watersporters een kleur voor te schrijven. Het beperkt de vrijheid om een boot naar eigen smaak te verven. Watersporters zitten niet te wachten op nog meer regeltjes aangaande hun hobby. Watersportwinkels en verfleveranciers kunnen hun voorraden met andere kleuren nu in de prullenbak gooien. Verder liet de brancheorganisatie al eerder onderzoeken dat juist donkergekleurde antifouling veel beter is en snapt sowieso de keuze voor geel niet. “Een lichtere kleur antifouling is juist veel aantrekkelijker voor een zeediertje om zich op te nestelen dan een donkere kleur”, aldus de woordvoerder van HISWA Vereniging. In de eerstvolgende bijeenkomst zit HISWA Vereniging bij het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat aan tafel om haar standpunt te verduidelijken.

Achtergrondinformatie
Antifouling is anti-aangroeiverf. Voor het goed onderhouden van een boot, is antifouling op het gedeelte van de boot onder de waterlijn noodzakelijk. Als een boot in het water ligt, vindt er aangroei van kleine organismen, mosselen en algen aan de romp van de boot plaats. Dit kan zorgen voor nadelige vaarprestaties. Met antifouling wordt voorkomen dat deze kleine organismen zich vasthechten aan een boot.