Alpine A110 Metamorphosis kunstwerk van Arne Quinze in Parijs

30-3-23. Bij de opening van Art Paris 2023 onthulde Alpine de A110 Metamorphosis, een werk van kunstenaar Arne Quinze, dat tot zondag 2 april a.s. te zien is op de esplanade van het Grand Palais Éphémère in Parijs.
Alpine-A110-Metamorphosis-by-Arne-Quinze-23-lv.jpg

Alpine en de Belgische kunstenaar onthullen het resultaat van hun artistieke uitwisseling over het concept van een gedroomde toekomst van de auto en organische vormen in dienst van de technologie. Deze nieuwste creatie – de derde die Alpine presenteert op Art Paris, de beurs voor moderne en hedendaagse kunst – onderstreept de betrokkenheid van Alpine bij voortdurende artistieke verkenning. 

Arne Quinze zoekt voortdurend naar nieuwe uitdrukkingsvormen om zijn werk een nieuwe dimensie te geven. Met deze samenwerking, gezien als ‘een stap in de toekomst’, wil de kunstenaar de vereniging van natuur en technologie tot uiting brengen en de natuurlijke, organische kracht van de technologie van Alpine benadrukken.
Alpine-A110-Metamorphosis-by-Arne-Quinze-23-rzij.jpg

Een brug tussen kunst en technologie
Het kunstwerk is geïnspireerd op de wendbaarheid en lichtheid die verweven zitten in het DNA van Alpine. Het symboliseert de dromen over de toekomst van de auto: met de snelheid van het licht reizen door de lucht. Door de bewegende bliksemschichten die in het werk te zien zijn, interpreteert de kunstenaar het gevoel van snelheid en vervaging tijdens een race, wanneer de bestuurder één wordt met zijn auto. Voor Arne Quinze komt een rijdende auto tot leven en krijgt die bijna organische vormen. Hier ontstaat een vorm van harmonie met de natuur.

De aluminium structuur met LED's van de Alpine, gemonteerd op een zwevend podium om het geheel gewichtloos te maken, vertegenwoordigt een droomachtige manifestatie van de technologie achter het bestaan van de auto. Het illustreert de snelheid van het licht en alle mogelijkheden van de Alpine A110, terwijl de afwezigheid van wielen de symbiose met het milieu en de natuur belichaamt.

Nieuwe artistieke inspiratie voor Alpine
De artistieke samenwerking met Arne Quinze weerspiegelt de wens van Alpine om bij te dragen aan de kunstcultuur. Voor het derde opeenvolgende jaar stelt Alpine een origineel kunstwerk tentoon op Art Paris, ‘s werelds belangrijkste evenement voor moderne en hedendaagse kunst. Zo sloeg in 2022 de Alpine A110 Sastruga – een met kunstmatige intelligentie en algoritmen ontworpen originele en visionaire kunstauto, gecreëerd met het collectief Obvious – een brug tussen het erfgoed van Alpine en ‘het nu’. Een jaar eerder, in 2021, benadrukte Felipe Pantone de interactie van kleur en het vakmanschap van Alpine door volledig handmatig een A110 te beschilderen.
Alpine-A110-Metamorphosis-by-Arne-Quinze-23-ra.jpg

Laurent Rossi, Alpine CEO: "For this third collaboration at Art Paris, Arne Quinze has succeeded in bringing together technique and creation in a sensational art car taking us into a fantasy future. His work resonates with our ambition to create a car that is at one with movement. It is what our partnership with Art Paris is all about: inspiring us by supporting and contributing to the influence of contemporary art talent."

Arne Quinze: "This piece is the result of an exciting dialogue with Alpine to imagine a new form representing what, for me, symbolises the magic of racing: speed and the fusion between the driver and his car, between man and technology, between speed and nature. I am convinced that it is by looking at nature that we find the most technical solutions, and that is what I wanted to show here."
 
Antony Villain, Alpine Design Director: "What is striking about Arne's work is the constant search for movement and the desire to be at one with nature. When I look at the A110 Metamorphosis, I am struck by the impression of weightlessness that emanates from it. The car gives the impression that it is levitating. This dizzying creation is truly representative of the agility and lightweight values in the Alpine brand’s DNA."