Volkswagen GTI al 45 jaar een succes - 8 interessante GTI-feitjes

14-3-23. Hij is vaak rood, meestal sportstoelen die zijn bekleed met Schottenkaro ruitjesbekleding en heeft zeer sportieve looks. 
Volkswagen-Golf-GTI-feiten-23-1e_generatie.jpg

Vraag het de gemiddelde wereldburger van 8 tot 88 jaar en dit is wat ze doorgaans over de Golf GTI weten te vertellen. Ruim 45 jaar en acht generaties verder is de Golf GTI uitgegroeid tot een icoon. We zetten een aantal interessante verhalen en feitjes op een rij.
Volkswagen-Golf-GTI-feiten-23-8e_generatie.jpg
Feitje 1: GTI-motor met vier cilinders
Een GTI-kenmerk: hij vertrouwt nog steeds op een robuuste viercilinder benzinemotor voor maximaal rijplezier. Het begon in 1976 met een 1,6-liter injectiemotor van 110 pk die door een groep Volkswagen-ingenieurs in hun vrije tijd in een standaard Golf was gelepeld. Tegenwoordig heeft de Golf GTI meer dan het dubbele aan vermogen – een machtige 245 pk! De Golf 1 ging al in 9,2 seconden van 0 naar 100 km/u. Met zijn topsnelheid van 182 km/u maakte de Golf GTI snelheid toegankelijk voor het grote publiek, in een tijd waar standaard middenklassers met moeite de 160 km/u bereikten. De huidige Golf GTI 2.0 TSI zet door tot 250 km/u. Daarna grijpt de elektronica in.
Volkswagen-Golf-GTI-feiten-23-4-cilinder.jpg
Volkswagen-Golf-GTI-feiten-23-4-cilinder-advertentie.jpg
Feitje 2: Unieke velgdesigns voor elke generatie van de Golf GTI
De combinatie van banden en velgen op een auto is een belangrijke factor die zorgt voor een optimale overdracht van de aandrijfkrachten naar de weg. Bij de eerste generatie van de Golf GTI waren 13 inch 5,5J brede stalen velgen met 175/70R13 banden nog voldoende. De velgen van de huidige Golf GTI meten 17 inch, maar tot 19 inch uit het accessoireprogramma van Volkswagen is ook mogelijk. De uitstraling is eveneens belangrijk: bijna 50 procent van het totale uiterlijk van een auto is toe te schrijven aan de velgen. Volkswagen heeft in de loop der jaren velgen in alle soorten en - letterlijk - maten gehad voor de GTI. Hier is een beperkt overzicht!
Volkswagen-Golf-GTI-feiten-23-BBS-wielen.jpg
Feitje 3: 5.000 GTI’s gepland - meer dan 2,3 miljoen gebouwd
Volkswagen toonde in september 1975 de Golf GTI voor het eerst aan het publiek op de Internationale Automobil-Ausstellung (IAA) in Frankfurt. De GTI was een opvallende nieuwe variant van de populaire Golf en was de grondlegger van het zogenaamde 'hot hatch' segment dat prestaties, praktisch gebruiksgemak en comfort combineert. Om nou te zeggen dat Volkswagen bij de introductie veel van de GTI-verkopen verwachtte, nee. Vooruitlopend op de IAA 1975 was de verkoopafdeling niet bepaald optimistisch over de geplande 5.000 exemplaren: “We gaan niet eens 500 van deze GTI’s verkopen,” meende een marketeer in Wolfsburg. Hij kreeg heel erg ongelijk. De Golf GTI is één van de best verkochte en meest populaire sportieve hatchbacks allertijden. Tot nu toe zijn er geen 500 Golf GTI's verkocht, maar ruim 2,3 miljoen!
Volkswagen-Golf-GTI-feiten-23-specials.jpg
Feitje 4: Lumineuze GTI-ideeën uit alle windstreken
Designer Giorgetto Giugiaro ontwierp het uiterlijk van de Golf in Turijn, de iconische rode sierlijst rond de grille kwamen in Wolfsburg uit de pen van Volkswagen designdirecteur Herbert Schäfer en de Schottenkaro ruitjesbekleding werd bedacht tijdens een tripje door Schotland. Dat laatste idee kwam uit de koker van Gunhild Liljequist, de eerste vrouw op de designafdeling van Volkswagen. Zwart vond ze weliswaar sportief, maar ook een tikkeltje saai. Ze was op zoek naar een tweede kleur met een krachtig, geraffineerd effect – en koos voor rood. Het Schottenkaro was geboren; de naam ervan verwijst naar het traditioneel Schots ruitjespatroon dat vaak wordt gebruikt in kleding en textiel. Ook de zwarte afwerkingsdetails en het golfbalontwerp voor de pookknop waren haar idee. De golfbal werd een iconisch kenmerk van de eerste generatie Golf GTI en was zo populair dat Volkswagen het in de latere generaties van de Golf GTI bleef gebruiken. De Golf GTI met de 6-versnellingsbak van de achtste generatie heeft die golfbal nog steeds. Je hebt ook de mogelijkheid om de auto te bestellen met DSG, een 7-traps transmissie met dubbele koppeling en shift-by-wire.
Volkswagen-Golf-GTI-feiten-23-stoelen.jpg
Volkswagen-Golf-GTI-feiten-23-rally.jpg
Feitje 5: Het legendarische driespaaks ‘Spucknabe’-stuur
Klaar om te vertrekken: de achtste generatie van de Golf GTI heeft een multifunctioneel sportstuur met geperforeerd leer en prachtige stiksels. De Golf 1 GTI had ook al een driespaaks stuurwiel dat z’n sportiviteit benadrukte. Duitse fans noemden het liefkozend het ‘Spucknabe’-stuur. Het Wolfsburg-logo lag in een verdiepte uitsparing, waardoor het met enige fantasie van onze oosterburen op een ‘spuugplek’ leek. Het stuurwiel is naast de golfbal als versnellingspookknop een van de vele kenmerkende details van de originele Golf GTI uit 1976. De iconische ‘Tittentellers’ van de eerste generatie – de twee ronde klokken op het instrumentenpaneel die eruitzien als een setje borsten - zijn een ander kenmerk. Ze zijn bij de huidige Golf GTI vervangen door een hightech Digital Cockpit.
Volkswagen-Golf-GTI-feiten-23-dash.jpg
Feitje 6: Golf GTI Cabrio? Ja, op basis van de zesde generatie
Weinigen kennen de topless versie van de Golf GTI. Volkswagen bouwde ‘m op basis van de zesde generatie van de Golf GTI. Het was de eerste en enige open versie van de GTI die Volkswagen bouwde. De GTI-uitvoering van de Golf 6 Cabriolet werd ontwikkeld door Volkswagen's sportafdeling, Volkswagen R GmbH, die zich richt op de ontwikkeling van sportieve modellen. Het ontwerp van de auto werd ook gedaan door Volkswagen's eigen designdivisie. De GTI cabriolet had de kenmerkende eigenschappen van de GTI-uitvoering, zoals de rode GTI-accenten in het interieur, een sportieve ophanging en de krachtige 2,0-liter turbomotor die 210 pk produceerde. Met gesloten dak was het mogelijk om 237 km/u te halen. In de maanden voorafgaand aan de productiestop in 2016 noemde Volkswagen de GTI Cabrio zelfs de ‘krachtigste open Volkswagen’.
Volkswagen-Golf-GTI-feiten-23-cabrio.jpg
Feitje 7: Twee wereldmerken in een Golf GTI
De Golf GTI Pirelli (1983), GTI 16V (1986), GTI Edition One (1991), GTI 20th Anniversary Edition (2003), GTI Clubsport (2016) of de Golf GTI TCR (2019)… zo maar een paar voorbeelden waarbij Volkswagen van de al unieke Golf GTI nog uniekere versies maakte. In 2012 moest je er snel bij zijn om een ​​Golf GTI Adidas in de gelimiteerde oplage van 4.410 stuks te bemachtigen. Deze speciale editie van de Golf GTI werd uitgebracht ter ere van de samenwerking tussen Volkswagen en Adidas. Het model had enkele unieke kenmerken, waaronder een Adidas-thema interieur met zwart-witte stoelen met Adidas-logo's en een speciaal multifunctioneel stuur. Het exterieur was voorzien van een unieke striping die over de zijkant van de auto liep en had speciale 18 inch lichtmetalen velgen. De Golf GTI Adidas was gebaseerd op de Golf GTI uit 2010 en had een 2,0-liter turbomotor met 210 pk. Van de gelimiteerde serie is maar een beperkt aantal verkocht in Nederland, dus de kans dat je de Volkswagen Golf GTI Adidas hier zult tegenkomen, is klein.
Volkswagen-Golf-GTI-feiten-23-Pirelli.jpg
Feitje 8: De eerste Golf GTI die echt communiceert
Progressiever dan ooit: de huidige Golf - inclusief de Golf GTI - is de eerste Volkswagen-productieauto die is uitgerust met Car2X-communicatie. Met dit systeem kunnen auto’s en infrastructuur met elkaar communiceren via draadloze technologie, zoals WiFi of mobiele netwerken. In de Golf GTI kan de Car2X-communicatietechnologie ‘praten’ met andere voertuigen die zijn uitgerust met dezelfde technologie, maar ook met verkeersinfrastructuur zoals stoplichten en verkeersborden. In milliseconden word je gewaarschuwd voor mogelijke gevaren op de weg, zoals een ongeval, een stilstaande auto op de weg of verkeersopstoppingen, maar ook voor naderende hulpdiensten. De innovatieve Vehicle Dynamics Manager tilt prestaties naar een hoger niveau. Dit betekent dat de Golf GTI niet alleen een hot hatch is, maar je ook laat profiteren van verbeterde veiligheidsvoorzieningen. Leuk weetje: een moderne Volkswagen bevat tien keer zoveel software als een moderne mobiele telefoon.
Volkswagen-Golf-GTI-feiten-23-letters.jpg