BMW iDrive systeem bereikt nieuwste ontwikkelingsfase

11-3-23. Een nieuw startscherm met overzichtelijke functies zorgt voor meer gebruiksgemak op het BMW Curved Display.
BMW-iDrive-quickselect-scherm-23-Mareike.jpg

Het QuickSelect-concept van het systeem brengt bovendien een verbeterde menustructuur met zich mee die gebaseerd is op consumentenelektronica. De nieuwe BMW iDrive speelt een unieke rol bij het leveren van een gerichte, zelfverzekerde rijervaring door de juiste informatie op de juiste plaats weer te geven. Het nieuwe BMW iDrive-systeem zal in de loop van 2023 geleidelijk in de huidige modellen 1)2) worden geïntroduceerd.

“Tegenwoordig is BMW iDrive meer dan alleen een controle- en besturingssysteem – het is een digitale ervaringswereld die mens en auto in staat stelt met elkaar te communiceren en informatie uit te wisselen”, merkt Stephan Durach, Senior Vice President BMW Group Connected Company Development op. "Zoals we zeiden op de Consumer Electronics Show in Las Vegas in januari 2023, verbeteren we continu de bijbehorende gebruikerservaring op basis van de nieuwste beschikbare technologie." Dit vertaalt zich in een breder aanbod van digitale content voor informatie en entertainment, kortere functie-updatecycli, betere informatie over oplaadpunten voor elektrische voertuigen en verbeterde toegang tot tal van specifieke online diensten.

Met zijn nieuwe grafische interface en geoptimaliseerde menustructuur zal BMW iDrive in de toekomst nog meer focussen op interactie door gebruik te maken van het touchscreen en natuurlijke taal. Het BMW Curved Display zal blijven dienen als interactiepunt voor de multisensorische BMW iDrive-ervaring.

Nieuw startscherm toont functies op één niveau en maakt snelle toegang mogelijk.
De volgende generatie BMW iDrive verandert het startscherm op het BMW Curved Display in een permanent zichtbare gebruikersinterface. Als alternatief voor de kaartweergave van het navigatiesysteem kunnen hier ook altijd andere individueel configureerbare afbeeldingen worden weergegeven.

Door het nieuwe zero-layer principe worden alle relevante functies en informatie op één niveau getoond, waardoor het mogelijk is om een ​​gewenste functie te selecteren zonder eerst een submenu te hoeven openen. In plaats daarvan verschijnen live widgets in een verticale opstelling aan de bestuurderszijde van de gebruikersinterface. Deze functiesymbolen kunnen met een vingerbeweging worden geselecteerd en ook afzonderlijk worden geconfigureerd. De QuickSelect-functionaliteit maakt het mogelijk om entertainmentprogramma's, contactenlijsten en voertuiginstellingen direct te selecteren, interactie met de BMW Intelligent Personal Assistant te starten of andere menu-opties te activeren, allemaal door aanraking. En zodra de relevante instellingen zijn gekozen, is een snelle tik op het startpictogram aan de onderkant van het scherm voldoende om terug te keren naar het startscherm.
BMW-iDrive-quickselect-scherm-23-breed.jpg

BMW oriënteert zich op de huidige bedieningsgewoonten en biedt een gebruikerservaring die past bij de hoge normen van het merk.
Het bedieningsconcept van de nieuwe BMW iDrive sluit daarom aan bij de gebruikersgewoonten die zijn vastgelegd in de hedendaagse consumentenelektronica. De nieuwe, platte menustructuur maakt het activeren van functies en instellingen veel sneller en eenvoudiger. Tegelijkertijd levert het systeem een ​​grote bijdrage aan de verrijking van de rijervaring in een BMW. De digitale inhoud is – net als de hardware, in de vorm van het BMW Curved Display – ontworpen om de focus van de bestuurder, waar BMW bekend om staat, te versterken. BMW iDrive zorgt voor de juiste informatie op de juiste plaats en op het juiste moment.

Om een ​​intuïtieve interactie tijdens het rijden te garanderen, hebben de grafische interface en de menustructuur een lay-out ontwikkeld door BMW Group Design die zowel consistent als kenmerkend is voor het merk. Als gevolg hiervan kunnen klanten te allen tijde genieten van een kenmerkende BMW-gebruikerservaring.

BMW Operating System 8.5 en BMW Operating System 9 leggen de basis.
De nieuwe BMW iDrive met QuickSelect is een doorontwikkeling van het BMW Operating System 8 in de huidige BMW modellen met BMW Curved Display en is gebaseerd op de nieuwste generatie infotainment head-units, die ook verantwoordelijk zijn voor grafische verwerking.

Het nieuwe BMW Operating System 8.5 wordt geleidelijk geïntroduceerd in alle middenklasse-, executive- en luxemodellen 1)van BMW. Het blijft gebaseerd op Linux en wordt gecombineerd met de grootste versie van het BMW Curved Display.

De digitale ervaring op het specifieke BMW Curved Display van de compacte modellen 2) met het nieuwe BMW Operating System 9, gebaseerd op Android Open Source Project-software, wordt ontwikkeld.

De overgang van duwen, draaien en drukken naar vegen, tikken en natuurlijke taal.
Toen het BMW iDrive-systeem voor het eerst werd gelanceerd in 2001 met de nieuwe BMW 7 Serie, was het belangrijkste doel om één display en één interactief element te gebruiken voor zoveel mogelijk functies om zo het aantal knoppen, bedieningselementen en displays te verminderen. De BMW iDrive Controller kreeg daarmee de status van universeel besturingsapparaat zoals we die kenden van een computermuis. Scrollen en klikken op een desktop werd draaien, duwen en drukken in een auto – intuïtief en met minimale afleiding van de weg voor je.

Na zo'n 20 jaar wordt de digitale gebruikerservaring gedomineerd door touchpads, aanraakgevoelige smartphonedisplays en spraakassistenten. Vegen, tikken en spreken zijn de meest gebruikelijke manieren van interactie. De touchscreenfunctionaliteit en dialoog in natuurlijke taal van het BMW Curved Display vertegenwoordigen de hedendaagse vorm van interactie tussen mens en auto. 

1) BMW Operating System 8.5 compatibiliteit per model en productiestart:
BMW 7 Serie; BMW iX, BMW i4, BMW X5, BMW X6, BMW X7, BMW XM geleidelijk vanaf juli 2023; andere modellen volgen, wijzigingen voorbehouden
2) Compatibiliteit met BMW Operating System 9 per model en productiestart:
BMW 2 Serie Active Tourer vanaf november 2023; BMW X1 vanaf november 2023; andere modellen volgen, onder voorbehoud van wijzigingen