Montréal cool en trendy voor een bijzondere citytrip

10-3-23. Verwen jezelf met een buitengewone citytrip naar deze metropool in de Canadese provincie Quebec! 
Montréal-23-stadsgezicht_avond.jpg

Een citytrip naar New York? Niet echt een origineel idee! Waarom zou je niet eens het vliegtuig nemen in dezelfde richting maar net iets noordelijker, naar Montreal, het New York van Canada? Van 7 juni tot 8 oktober vliegt Air Transat 3 keer per week rechtstreeks van Amsterdam naar Montreal. Je zult er meteen vaststellen dat een van de grootste Franssprekende steden ter wereld niet hoeft onder te doen voor haar Amerikaanse buurstad.

Een stad onder de stad
Montreal is een gastvrije, bruisende stad die nooit stilstaat. Op iedere straathoek wachten er verrassingen, van Vieux-Montréal aan de oevers van de Sint-Laurens, langs de wijk Plateau Mont-Royal of het Quartier des Spectacles tot het park Mont Royal. Montreal kenmerkt zich door haar uitgestrekte netwerk van 33 km doorgangen en galerijen dat tientallen jaren geleden onder de stad is ontstaan. Dit netwerk, ‘RÉSO’ genoemd, verbindt metrolijnen, hotels, winkels, musea, universiteiten en wolkenkrabbers met elkaar. Het is een bestemming op zich! Montreal is ook een en al kunst. Bovengronds verfraaien maar liefst 264 muurschilderingen de straten overal in de stad. Of ze nu legaal of illegaal zijn aangebracht, ze maken duidelijk dat de inwoners van Montreal avant-gardistische kunst willen mixen met de charme van de Oude Wereld. Twee jaarlijkse festivals, waarvan eentje internationale bekendheid geniet, vieren deze kunstvorm.
Montréal-23-muurschikdering.jpg

Keuken: creativiteit en diversiteit
Montreal wordt hoe langer hoe meer geprezen voor haar restaurants, die de meest uiteenlopende ervaringen bieden. Stel je eens voor: in januari 2021 telde de stad in totaal 5.363 eetgelegenheden (waarvan 4.340 full-service restaurants). Terwijl New York één restaurant per 386 inwoners telt, is dat in Montreal één restaurant per 279 inwoners, dit is het hoogste cijfer van heel Canada. Ruim een honderdtal van die adresjes zijn vegetarische of veganistische restaurants en bars. De keuze is ruim, want de gastronomie van Montreal staat synoniem voor unieke ervaringen. Wanneer je plaats hebt genomen in een van de vele goede restaurants van de stad, hoef je niet verder te kijken dan het menu om je onder te dompelen in de sfeer van de stad. Van het vijfsterrenrestaurant tot de toog van een plaatselijke lunchbar, van een warme bagel tot het typische frietgerecht ‘poutine au foie gras’: de gerechten van Montreal worden beïnvloed door smaken uit de hele wereld, maar hebben toch een sterk eigen karakter.
Montréal-23-culinair.jpg

Een festival van festivals
In Montreal verveel je je nooit: hier wordt 365 dagen per jaar gefeest, of het nu warm is of ijskoud. Een ongelofelijk aantal festivals volgen elkaar op het hele jaar door. Een van de bekendste is Igloofest, het koudste muziekfestival ter wereld, dat de stad en de oude haven al 15 jaar in warmere sferen brengt. Voorts zijn er het humorfestival Juste pour Rire, Francos, Jazz Montréal, Montréal à Table of Fierté Montréal, het grootste Pride-festival van de Franssprekende landen, dat liefst 7 dagen lang duurt. Andere grote evenementen zijn de Grand Prix F1 of Montréal en Lumière. Dat laatste wil de mensen naar buiten lokken tijdens de winter. In evenementenzalen, restaurants en in openlucht geeft dit festival iedereen een wow-gevoel wanneer ze het mooiste van Montreal ontdekken in de koudste maanden van het jaar. In de zomer ten slotte biedt Montréal Complètement Cirque een ruime waaier voorstellingen in de hele stad. Straten, parken en voetpaden worden het theater van kleurrijke optredens. Quebec en circus: het is één groot liefdesverhaal. Deze Canadese provincie is trouwens ook de thuisbasis van Cirque du Soleil. Maak dus van de gelegenheid gebruik om jezelf te trakteren op een voorstelling in het meest adembenemende circus op aarde!
Montréal-23-festivals.jpg

Over Air Transat
Air Transat werd opgericht 35 jaar geleden in Montreal (Québec, Canada) en groeide uit tot een toonaangevend internationale luchtvaartmaatschappij. Tijdens de Skytrax World Airline Awards werd het door passagiers verkozen tot North America’s Best Leisure Airline in 2022. Air Transat vliegt vanuit Europa naar Canada en de VS alsook verschillende internationale bestemmingen. De luchtvaartmaatschappij zet in op gastvrijheid, goede prijs-kwaliteitverhouding, veiligheid en duurzaamheid met de integratie van de gloednieuwe Airbus A321LR. Air Transat biedt 2 reisklassen aan boord : Economy Class en Club Class.