Ford Ranger Raptor pick-up de sterkste ooit in Europa

20-11-22. Neem een kijkje achter de schermen bij Ford Design en zie in anderhalve minuut wat er nodig is om een tekening in een schetsboek te transformeren tot de nieuwe Ranger Raptor. https://www.youtube.com/watch?v=J2E-dFaPNjA
Ford-Ranger-Raptor-pick-up-22-lv.jpg

Honderden schetsen, duizenden kilo's klei en honderden liters verf. Men denkt bij het maken van nieuwe auto's vaak aan ingewikkelde machines die voertuigen in elkaar zetten op gigantische productielijnen, maar het hele proces begint met handwerk.

Het ontwerp van Ranger Raptor begon met het opstellen van een instructie die de ruggengraat van het ontwerp vormde, en waarin de inspiratie en alle gewenste functies zijn opgenomen.

“Toen de creatieve instructie eenmaal vastlag, gingen de ontwerpers aan het schetsen, en dat begint altijd met potlood en papier”, aldus Dave Dewitt, exterior design manager, Ranger Raptor. Na goedkeuring van de honderden schetsen maakt het digitale ontwerpteam er een virtuele weergave van. Die fungeert als belangrijkste referentiedocument en wordt gebruikt voor de volgende stap: het maken van een kleimodel.

Met behulp van meer dan 4000 kilo klei maken machines eerst 1:3-schaalmodellen en daarna modellen op ware grootte. Die worden vervolgens door meesterkleiers in de uiteindelijke vorm geboetseerd. De ontwerphoofden van Ford keuren het kleimodel goed, waarna het wordt 'bevroren'. Kleimodelleurs maken ook modellen van stuurwielen, dashboards en stoelen op ware grootte.

Terwijl de modelleurs aan het werk zijn, begint het kleur- en materialenteam met het selecteren van de stoffen, texturen en kleuren om de nieuwe ‘look-and-feel’ van de Ranger Raptor te benadrukken, binnen het design-DNA van het voertuig.

Klanten kunnen kiezen uit zeven kleuren voor het exterieur, waaronder het opvallende Code Orange en Conquer Grey (uniek voor de Raptor) die het exclusieve en sportieve karakter van de auto opnieuw versterken. Voor nog meer visuele pit biedt Ford spatschermstickers die de Raptor een racekarakter geven.

Interieurontwerpers zorgen ervoor dat het interieur van de Raptor aanvoelt als een cockpit, maar tegelijkertijd zo praktisch is als het interieur van een pick-up zou moeten zijn.

Terwijl de verschillende teams werken aan de binnen- en buitenkant, duikt het technische ontwerpteam dieper de auto in om ervoor te zorgen dat het sportieve karakter ook onder het oppervlak doordringt.

Na veel hard werk – waarvan een groot deel met de hand verricht wordt door een team getalenteerde creatievelingen en vakmensen – is daar het eindresultaat: de splinternieuwe Ranger Raptor.

In het oog springende prestaties
Het sportieve chassis van de Ranger Raptor is verpakt in een opvallend en uitdagend exterieur. Dat tilt de Ranger niet alleen naar een hoger niveau, maar schreeuwt ook Ford Performance uit en is duidelijk verwant aan de F-150 en Bronco Raptor.

“Het principe van onze ontwerpinstructie voor de Ranger Raptor was ‘form follows function’, en het doel was om de Ranger naar een volgend niveau te brengen”, zegt Max Tran, chief designer van de Ranger Raptor.

Het team kreeg ook de opdracht om het verhaal van de Ranger Raptor over te brengen via het ontwerp. “Je moet in één oogopslag een duidelijk beeld krijgen van de kracht, de prestaties en de mogelijkheden van de Ranger Raptor, en tegelijkertijd zien dat hij deel uitmaakt van de Ford Performance- en Raptor-familie”, aldus Dewitt.

Raptors zijn ongeëvenaard in het terrein, en hoewel elk model zijn eigen karakter heeft, moet het ontwerp bepaalde Raptor-familietrekjes hebben. Voorbeelden daarvan zijn de opvallende F-O-R-D-belettering op de zwarte grille met matrix-ledkoplampen die van spatbord naar spatbord lopen, de duurzame stalen voor- en achterbumpers die gebouwd zijn voor stevig offroad rijden, een ultrasterke stalen beschermplaat, functionele ventilatieopeningen in de motorkap en zijkanten, en brede spatschermen.

De Ranger Raptor bevat al die elementen en onderscheidt zichzelf verder van de gewone Ranger door een welving op de motorkap die hint naar de krachtbron eronder, een dubbele uitlaat die hoog is gemonteerd om obstakels te vermijden, en kleuraccenten in Precision Grey.

“Met ons ontwerp hebben we ervoor gezorgd dat de Ranger Raptor als voertuig op zichzelf staat, niet alleen naast de Ranger maar ook in de Raptor-familie”, zegt Dewitt. “Als je ze allemaal op een rijtje zet, zie je de verschillen, maar ook de elementen die ze met elkaar verbinden.”
Ford-Ranger-Raptor-pick-up-22-int.jpg

Sportief interieur
Volgens Nick Eterovic, interior design manager van de Ranger Raptor, moet het interieur van de pick-up klanten het vertrouwen geven dat ze de sterke prestaties van de auto volledig kunnen benutten.

“Ons ontwerpteam moest een overzichtelijk interieur afleveren voor een offroad-pick-up met racekwaliteiten, en het comfort en gemak van een moderne auto”, aldus Eterovic.

Het interieur van de Ranger Raptor is net zo expressief als de buitenkant, met overal details in het Code Orange van Ford Performance. Het dashboard en de bovenkanten van de portierpanelen zijn uitgevoerd in Terra Suede. Dat materiaal is zacht, maar tegelijkertijd sterk en makkelijk schoon te maken. En het is voorzien van een matte afwerking die schittering vermindert en bijdraagt aan het hoogwaardige, sportieve uiterlijk van het interieur.

Uniek voor de nieuwe Ranger Raptor zijn de Ford Performance-stoelen, geïnspireerd op de stoelen in een straaljager. Ze zijn aan de zijkant voorzien van polstering die grip biedt en de inzittenden ongeacht het terrein op hun plek houdt. Het stoelmateriaal is zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk, met een nieuw ontwikkelde “super matte” stoelbekleding, geaccentueerd met suède. Elke Ranger Raptor heeft een dubbele cabine die voor de Nederlandse markt aangepast wordt om de Raptor op grijs kenteken te kunnen leveren.

Het stevige stuurwiel is voorzien van duimondersteuning, een oranje middenmarkering bovenaan en schakelpeddels van magnesium om handmatig mee te schakelen. Met de voor de Ranger Raptor specifieke ‘My Mode-knop’ kunnen bezitters de modus Normal, Sport of Baja kiezen 2 voor onder andere het stuurgedrag, de wielophanging en de uitlaat. Er is ook een Quiet Mode voor als je vroeg op pad gaat.

Het nieuwe, instelbare, 12,4-inch digitale instrumentencluster van Ford, met specifieke opstartanimaties die passen bij het sportieve karakter van de Raptor, maakt het interieur helemaal af. Als aanvulling op het digitale cluster bevindt zich in het midden nog een 12-inch staand touchscreen waarop het nieuwste infotainmentsysteem SYNC 4A van Ford draait. 3

“De gloednieuwe Ranger Raptor is aan de binnenkant net zo opvallend en expressief als aan de buitenkant. Van het digitale instrumentencluster, de met een vinger bedienbare modi voor onder andere de demping, de kleppen in de uitlaat en de besturing, tot de zwaar gepolsterde stoelen, de speciale off-roaddisplays op het touchscreen en de accenten in Code Orange: de Ranger Raptor is ontworpen om meteen in actie te komen”, aldus Eterovic.
Ford-Ranger-Raptor-pick-up-22-la.jpg 

1 Ford Ranger Raptor 292 PS 3.0-litre twin-turbo V6 EcoBoost petrol with 10-speed automatic gearbox homologated CO2 emissions 315 g/km WLTP and homologated fuel efficiency 13.8 l/100 km WLTP.

The declared WLTP fuel/energy consumptions, CO2-emissions and electric range are determined according to the technical requirements and specifications of the European Regulations (EC) 715/2007 and (EU) 2017/1151 as last amended. The applied standard test procedures enable comparison between different vehicle types and different manufacturers.

2 Driver-assist features are supplemental and do not replace the driver’s attention, judgment and need to control the vehicle. It does not replace safe driving. See Owner’s Manual for details and limitations.

3 Don’t drive while distracted or while using handheld devices. Use voice-operated systems when possible. Some features may be locked out while the vehicle is in gear. Not all features are compatible with all phones.