Tweedehandsauto weer duurder - gemiddeld €24.428

18-11-22. Het zat er in september al een beetje aan te komen: in oktober is de gemiddelde occasionprijs in Nederland opnieuw naar een nieuw record gestegen.
Volkswagen-Golf-22-occasion.jpg

De gemiddelde prijs van een occasion werd genoteerd op een bedrag van €24.428 euro. Dit blijkt uit de laatste cijfers van AutoScout24, het Europese online autoplatform voor nieuwe en tweedehandsauto’s. Dat is een stijging van 2,9% vergeleken met september en 2,6% hoger dan het laatste record van afgelopen juni.
AutoScout24-Occasion-Dashboard-11-22.jpg

Wie van de zomer dacht voortaan een goedkopere tweedehandsauto te kunnen scoren, komt bedrogen uit. In oktober steeg de gemiddelde prijs van een occasion weer door naar een nieuw recordbedrag. Waar Nederland in september nog leek achter te blijven op de andere Europese markten die al wel een forse stijging lieten zien, werd er in oktober een inhaalslag gemaakt. Nederland kan zich ook weer bij dit rijtje voegen en gemiddeld wordt een occasion voor 10,2% meer aangeboden dan begin dit jaar.
AutoScout24-Occasion-Dashboard-11-22-top10-nl.jpg

Kleine auto stijgt hard in prijs
De prijzen zijn afgelopen maand het hardst gestegen in het kleinere segment. De prijs voor een kleine auto steeg in oktober met 5,7% naar een gemiddelde prijs van €14.065 euro. Voor een middenklasser betaal je gemiddeld 3% meer dan een maand geleden en komt met €24.616 euro in de buurt van de algemene gemiddelde occasionprijs.
AutoScout24-Occasion-Dashboard-11-22-top10-provincies.jpg

Groningen verkiest Volkswagen Polo boven Volkswagen Golf
Al jaren is Volkswagen een geliefd merk in Nederland. Tussen de provincies zijn weinig verschillen op te merken en staat de Volkswagen Golf vrijwel overal op plek één, behalve in Groningen. Ook geliefd in de top-3 zijn de Volkswagen Polo, Audi A3 en A4. Flevoland en Zeeland zijn hierin onderscheidend en hebben respectievelijk de Chevrolet Camaro en Fiat 500 op plek twee staan.*
AutoScout24-Occasion-Dashboard-11-22-top10-provincies-2.jpg

“Sinds de zomermaanden lijkt de markt voor de verkoop van auto’s weer aan te trekken. Ook wij konden na een kleine zomerse terugval in oktober weer een recordprijs voor een occasion noteren”, zegt Country Manager Dorianne Richelle. “De vraag op de tweedehandsmarkt was de afgelopen jaren blijvend hoog, maar het is interessant om te zien dat er nu ook weer meer nieuwe auto’s worden verkocht. Het lijkt er op dat diverse merken hun leveringsachterstanden inlopen. Opvallend is dat we op deze markt tekenen zien van een groeiende vraag naar elektrische auto’s, maar dat deze wens in de zoektocht naar een tweedehandsauto nog niet de boventoon voert. Het kleinere segment en modellen als de Volkswagen Golf en Polo blijven populair.”

Momenteel staan er meer dan 199.000 auto’s te koop en dat maakt dat AutoScout24 het grootste aanbod van Nederland heeft.

*Het gaat om het totaal aantal bekeken auto’s (vehicle detail page views) op AutoScout24 in oktober 2022. Deze pagina bevat o.a. een overzicht van alle foto’s, omschrijving, kenmerken en de mogelijkheid om via telefoon, e-mail of WhatsApp (indien geactiveerd) in contact te komen met de verkoper.