Amsterdammers willen meer groen en minder parkeerplaatsen

16-11-22. Vandaag de dag zijn steden net zo goed ingericht voor auto’s als voor mensen.
Lynk-en-Co-AMSTERDAM-Pedestrian.jpg

Uit een internationaal onderzoek van Ipsos voor het mobiliteitsmerk Lynk & Co* blijkt dat Europeanen graag efficiënter gebruik willen maken van bestaande voertuigen en dat zij meer ruimte in de stad willen vrijmaken voor groen. De nieuwe data en het feit dat de gemiddelde auto slechts 4 procent van de tijd in gebruik is, maken dat Lynk & Co de industrie uitdaagt voor een nieuwe benadering van mobiliteit. Amsterdammers zijn van mening dat vooral de Kinkerstraat en de Overtoom een transformatie moeten ondergaan. 

Minder parkeerplaatsen, meer leefruimte
Steden bestaan voor een groot gedeelte uit parkeerplaatsen, zo heeft Stockholm 550.000 vierkante meter aan permanente parkeerruimte. Dat is meer dan 77 voetbalvelden. Uit het onderzoek blijkt dat Europese stedeling deze parkeerplaatsen het liefst vervangen zien worden door meer groen (57 procent), gevolgd door plekken om te rusten (32 procent) en bredere trottoirs (28 procent). De wensen per stad zijn verschillend. Zo wil Brussel, één van de minst groene steden in dit onderzoek, het minst graag meer groen in de stad. Londenaren zijn grote liefhebbers van kunst en stemmen daarom voor meer openbare kunst en graffiti als alternatief voor parkeerplaatsen. 

Wat vinden de Amsterdammers?
Wellicht geen verrassing, maar Amsterdammers willen naast meer groen (62 procent), vooral bredere fietspaden (34 procent). 64 procent vindt ook dat de ruimte voor parkeerplaatsen beter benut kan worden voor het bouwen van huizen. Een derde wil graag meer sportscholen en openbare badhuizen en ook cafés staan hoog op het verlanglijstje (27 procent). Uit het onderzoek blijkt bovendien dat het vele verkeer in Amsterdam ook effect heeft op de gemoedstoestand van inwoners: de helft van de Amsterdammers geeft aan regelmatig geïrriteerd te zijn door het verkeer en drukke verkeerspunten te vermijden. 
Lynk-en-Co-AMSTERDAM-luchtfoto.jpg

Lynk & Co heeft per stad beelden gecreëerd die laten zien hoe steden eruit kunnen zien als er minder auto’s zouden rondrijden en steden meer ingericht worden op leefbaarheid voor mensen in plaats van op autogebruik. Klik hier voor alle beelden.

Jongeren het meest enthousiast over autodelen
Efficiënter gebruikmaken van bestaande voertuigen, bijvoorbeeld door middel van autodelen, is belangrijk om ruimte in de stad terug te winnen voor de inwoners. De houding ten opzichte van autodelen is vergelijkbaar in de acht onderzochte steden, maar verschilt als het gaat om de leeftijd van de respondenten. Van de respondenten tussen 25 en 34 jaar staat 66 procent positief tegenover autodelen. Daarentegen denkt slechts 35 procent van de respondenten tussen 55 en 65 jaar hier net zo over. 

"Met auto's die 96 procent van de tijd geparkeerd staan, hebben Europese steden veel onbenut potentieel. Ik ben blij dat de mensen in Europa het eens zijn met onze missie van meer toegankelijke, open en groene steden. Het is tijd om onze menselijke ruimte terug te winnen." - Alain Visser, CEO bij Lynk & Co. 

Rondetafelgesprek Stad van de Toekomst
Lynk & Co en Change Inc. organiseerden op 8 november een rondetafelgesprek in de Amsterdam Club van Lynk & Co over de stad van de toekomst en de rol die mobiliteit daarin speelt. Experts uit verschillende disciplines - planologie, mobiliteit en civiele techniek - gingen samen met Alain Visser in gesprek over hoe we de Nederlandse steden leefbaarder, inclusiever en meer klimaatneutraal kunnen maken. Dat steden groener moeten worden, werd unaniem geconstateerd. Eke Schins-Derksen, sectorleider Rijk, onderwijs en gezondheidszorg bij Arcadis: “We moeten opschieten met vergroenen. Met de opwarming van de aarde worden stenen steden steeds heter en bomen en planten verkoelen de stad enorm.” Edvard Hendriksen, adviseur duurzame mobiliteit bij Over Morgen stelt: “Het is van belang dat we meer ruimte maken voor deelmobiliteit willen we die shift maken naar een klimaatneutrale stad.” Marc de Wit, director bij Circle Economy, voegde daaraan toe dat we met elkaar minder spullen beter moeten gaan gebruiken. Er werd geconcludeerd dat samenwerking cruciaal is en er een belangrijke rol ligt voor werkgevers en de overheid om een transitie naar een leefbare stad met goede mobiliteit mogelijk te maken. 

*Uit onderzoek uitgevoerd door Ipsos in opdracht van mobiliteitsmerk Lynk & Co onder meer dan 8.000 respondenten verdeeld over acht Europese hoofdsteden: Amsterdam, Londen, Parijs, Berlijn, Rome, Madrid, Stockholm en Brussel.

fotocredits: Lynk & Co / Roberto Raez + Guillermo Gusó.