Spyker gaat weer auto's bouwen dankzij nieuwe investeerders

31-12-21. Spannend nieuws over de toekomst van Spyker is goed nieuws voor alle Spyker-enthousiastelingen en bestaande klanten.
Spyker-B6-Venator-rv.jpg

Vandaag, op de laatste dag van 2021, heeft de investeerdersgroep onder leiding van Michail Pessis (Milan Morady S.A., R-Company GmbH, SMP Racing) en Boris Rotenberg (BR Engineering, SMP Racing) een overeenkomst bereikt met Spyker Ltd om het historische Spyker supersportwagenmerk met ingang van 2022 nieuw leven in te blazen.
Er kan geen twijfel over bestaan dat Spyker een paar zeer moeilijke jaren heeft gehad, maar met de nieuwe investeerders aan boord en de nieuw op te richten Spyker-groep zijn die dagen voorbij en zal Spyker terugkeren als een belangrijke speler in de supersportwagenmarkt. Tijdens een bijeenkomst in Utrecht op 20 december 2021 als vervolg op de bijeenkomsten van augustus 2020 is de gezamenlijke actierichting tussen alle partijen afgesproken.

Michail Pessis, mede-eigenaar van SMP Racing Monaco en eigenaar van Milan Morady SA in Luxemburg en R-Company GmbH in Duitsland, ondernemer Boris Rotenberg, eigenaar van onder andere SMP Racing en BR Engineering, kondigen de voorgenomen productie van drie Spyker-modellen aan; de Spyker C8 Preliator, de Spyker D8 Peking-to-Paris SSUV en de Spyker B6 Venator, vanaf 2022.
Spyker-B6-Venator-ra.jpg
Een nieuw Spyker-productiebedrijf, op te richten in samenwerking met de heer Victor R. Muller, Chief Executive Officer van Spyker Ltd die het nieuwe management zal leiden, zal de handgemaakte sportwagens opnieuw produceren. Zodra er een schriftelijke overeenkomst is bereikt en het gebruik van de merkrechten formeel is geborgd, kunnen de activiteiten eindelijk weer van start gaan.

Sinds 2012 is de samenwerking van de investeerdersgroep met Spyker alleen maar geïntensiveerd en culmineert nu in de plannen voor 2022 en verder zoals vandaag aangekondigd. Daarnaast heeft de investeerdersgroep al een aantal geklonken Spykers in zogenaamde BR-configuratie in hun eigen faciliteiten ontwikkeld en geproduceerd. In de toekomst komt er een internationale samenwerking voor Spyker carbon bodies (eigen productie in Rusland), engineering (Duitsland, Rusland) en de nieuwe productiefaciliteit in Nederland met het (voormalige) Spyker team. De eindassemblage zal zeker in Nederland plaatsvinden om hulde te brengen aan het erfgoed van het merk en om de nog bestaande mankracht van Spyker's professionele personeelsbestand optimaal te benutten. De financiële, boekhoudkundige en controlerende afdeling van Spyker zal vanuit Luxemburg worden bediend.
Spyker-C8-Preliator-rv.jpg
Tot grote vreugde van de eigenaren van de tot nu toe gebouwde 265 road going Spykers zullen de after sales en service afdelingen een integraal onderdeel zijn van de nieuwe Nederlandse productiefaciliteiten.
Nieuwe servicecentra worden geopend aan de Franse Côte d'Azur en op een locatie dicht bij de Belgische, Franse en Luxemburgse grens.
Het spreekt voor zich dat Spyker met SMP Racing als lid van de groep, met uitgebreide ervaring en een internationaal netwerk in de racewereld, de mogelijkheid heeft om opnieuw de racearena te betreden en een sterke voet aan de grond wil krijgen in de autosportwereld.
Spyker-C8-Preliator-ra.jpg

Beide ondernemers verklaarden dat ze volledig gemotiveerd en vastbesloten zijn om te helpen bij het creëren van een succesvol Spyker-bedrijf: "We kijken er echt naar uit om deel uit te maken van dit nieuwe hoofdstuk van het epische Spyker-merk.
Onze groep bedrijven zal het merk Spyker met succes lanceren in de competitie van 's werelds beste supersportwagens", aldus Boris Rotenberg.
Victor R. Muller, Spyker's Chief Executive Officer zei: "De samenwerkingsovereenkomst die we vandaag hebben bevestigd, is het startpunt om Spyker opnieuw op te bouwen als een sportwagenfabrikant met een steviger fundament dan ooit tevoren, en met ruime toegang tot betere technische en financiële middelen dan we ooit hadden om onze ambitieuze bedrijfsdoelstellingen te
bereiken. In een wereld die gedomineerd wordt door elektrificatie is er een onverminderde vraag naar echte sportwagens, die alle zintuigen prikkelen. We zullen ons met name op die groep enthousiastelingen blijven richten. Natuurlijk zullen we hybride oplossingen aanbieden in onze toekomstige modellen, maar de V8 ICE blijft nog vele jaren het hart van elke Spyker".
Spyker-C8-Preliator-int.jpg
OVER SPYKER
Geïnspireerd door Spyker's luchtvaart- en race-erfgoed, creëert Spyker sinds 2000 zorgvuldig met de hand gebouwde sportwagens. Zeer gedetailleerd ontwerp, op maat gemaakte materialen en op de luchtvaart geïnspireerde elementen zijn een kernonderdeel van het Spyker-DNA. Spyker sportwagens bieden veeleisende bestuurders van de hoogste normen een alternatieve keuze, die een zeldzame combinatie van erfgoed, design, vakmanschap, prestaties en exclusiviteit leveren.