Aiways 'sandwich'-technologie zorgt voor brandveilige accu's

Aiways U5 veilige accu 2122-10-21. Aiways richt zich op de veiligheid van elektrische auto's en streeft naar prolongatie van zijn beste industriële record met accu's die niet in brand raakten.

 

 

Sinds Aiways in 2019 begon met het leveren van auto's aan klanten, heeft geen enkele van zijn volledig elektrische SUV's U5 op een van zijn markten, inclusief China en Europa, te maken gehad met een accubrand als gevolg van een botsing. De onderneming doet nu investeringen om dit record met 'nul branden' te handhaven nu er meer SUV's U5 wereldwijd verkocht worden op bestaande en nieuwe markten en in de aanloop van de nieuwe Aiways U6 die begin 2022 geïntroduceerd wordt.

Dr. Xiaojie Gao, VP van de afdeling Powertrain bij Aiways zegt daarover: "Als nieuw merk voor elektrische voertuigen zijn we zeer trots op ons record met 'nul branden', en we streven ernaar om dit zo te houden, met name omdat er steeds meer van onze auto's wereldwijd worden verkocht. We hebben een van de veiligste accu's ontwikkeld die vandaag de dag technisch mogelijk zijn in een elektrisch voertuig en we verwachten nog meer vorderingen te maken om de accuveiligheid, prestaties en efficiëntie in de toekomst te vergroten."
Aiways U5 veilige accu 21

Aiways heeft meer dan 10 patenten op het accupack met 'sandwich'-structuur, dat zowel de stabiliteit van het voertuig vergroot en het risico op incidenten met de accuveiligheid aanzienlijk vermindert. Door scheiding van de droge en natte delen van de cel kon de onderneming het risico op lekkende koelvloeistof tot nul reduceren.

In Aiways' eerste accu met sandwichconstructie ter wereld zit een isolatieplaat tussen de accumodule en de koelplaat. Hierdoor kan lekkende koelvloeistof onmogelijk de module binnendringen, zelfs niet na een zware botsing. De constructie zorgt daarnaast voor een gedeeltelijke isolatie, zodat de snelheid van de warmteoverdracht tussen de externe omgeving en de accumodule afneemt.

Tijdens de ontwikkeling heeft het sandwichaccupack van Aiways 580 strenge tests ondergaan, wat veel meer is dan het aantal van 51 tests dat volgens de Chinese norm vereist is. Om de veiligheid en betrouwbaarheid van het accupack te waarborgen, zijn elektrische, chemische en fysische elementen getest. Zo zijn er kortsluitproeven en tests onder extreem warme en koude omstandigheden uitgevoerd en is de accu gestart bij hoge en lage temperaturen.

Met een capaciteit van 63 kWh kan de accu van de Aiways SUV U5 voldoende energie leveren om meer dan 400 km af te leggen met één lading (WLTP). Voor het ultieme gemak kan de accu van de SUV U5 in slechts 27 minuten tijd snel van 30% tot 80% opgeladen worden met een DC-lader.
Aiways U5 21 rzij

Het accupack bestaat uit 24 modules met hoge energiedichtheid die door CATL geleverd worden. De twee ondernemingen werken samen om nieuwe accutechnologieën te ontwikkelen.

Dankzij de ruimtebesparende constructie van het elektrische voertuig en het platte accupack biedt de Aiways U5 niet alleen ongekend veel ruimte aan inzittenden om rustig en comfortabel te reizen, maar ook een bagageruimte van 432 liter (VDA) met de stoelen omhoog en 1555 liter met de stoelen neergeklapt.