Hyundai KONA nu ook als sportieve KONA N Line

Hyundai Kona N Line 20 lv4-9-20. Hyundai introduceert de op tal van fronten aangepaste vernieuwde KONA (benzine en hybride) en de geheel nieuwe Hyundai KONA N Line.

 

 

Een herzien front tilt de dynamische uitstraling van de Hyundai KONA naar een nog hoger plan. De verder verbeterde line-up motoren biedt zowel sportieve prestaties als maximale efficiëntie voor een zo laag mogelijk verbruik. Upgrades op het gebied van connectiviteit en gebruiksgemak maken de vernieuwde KONA nog aantrekkelijker.
De Hyundai KONA groeide direct na zijn introductie in 2017 uit tot een succesnummer voor Hyundai. Binnen drie jaar was de compacte SUV een van de populairste modellen voor Hyundai in Europa. Sinds de marktintroductie heeft Hyundai al meer dan 228.000 exemplaren verkocht en won de KONA tal van awards.
Hyundai Kona 20 lv

De KONA speelt ook een belangrijke rol in de elektrificatiestrategie van Hyundai. De KONA was de eerste SUV van Hyundai leverbaar met diverse geëlektrificeerde aandrijflijnen, denk aan de KONA Hybrid en KONA Electric. Om aan de grote vraag te voldoen, is Hyundai in maart 2020 gestart met de productie van de KONA Electric in zijn Tsjechische fabriek Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC). Hyundai breidt zijn elektrificatiestrategie voor de KONA nu nog verder uit met de slimme 48-volt mild hybrid-technologie.

‘Er is vanuit klanten steeds meer vraag naar SUV’s en geëlektrificeerde oplossingen. Hyundai komt met een combinatie van beide’, zegt Andreas-Christoph Hofmann, Vice President Marketing & Product van Hyundai Motor Europe. ‘Als een van onze populairste modellen heeft de KONA de afgelopen jaren een sleutelrol gespeeld in het succes van Hyundai in Europa. Daarom is het belangrijk voor ons om dit model voortdurend te verfijnen en verbeteren, zodat we het best mogelijke product aan onze klanten kunnen blijven leveren.’
Hyundai Kona 20 dash

Voor Nederland betekent dit dat de verkoop van de vernieuwde Hyundai KONA en de geheel nieuwe KONA N Line eind 2020 start. De vernieuwde KONA Hybrid volgt begin 2021. Hyundai onthult de vernieuwde KONA Electric later in 2021.

Design verder aangescherpt
De KONA is uitgegroeid tot een icoon in zijn segment, onder meer dankzij zijn gewaagde en progressieve designtaal. Hyundai tilt de visuele aantrekkingskracht van het model nu naar een hoger plan met de vernieuwde KONA. De compacte vijfpersoons-SUV is verfijnder, moderner en robuuster. Het opvallende nieuwe frontdesign oogt slanker en sportiever. De uitgerekte motorkap loopt strak over in de centrale grille. Slanke LED-dagrijverlichting geeft het front een extra opvallende uitstraling. De in de bumperhoeken geïntegreerde, verticaal geplaatste luchtinlaten geven het front een herkenbaar design en verbeteren ook de luchtstroom. Ten opzichte van het uitgaande model is de vernieuwde KONA 40 millimeter langer.

Op de zijkanten van de KONA wordt het sportieve wigvormige silhouet verder geaccentueerd door de visuele verbinding tussen de schouderplooien en de scherpere, strakkere en meer harmonieuze voorzijde. Aan de achterzijde hebben de nieuwe achterlichten een meer horizontaal karakter gekregen om de breedte van de auto visueel te benadrukken. Bovendien weerspiegelen de achterlichten de unieke lichtsignatuur van de voorzijde.
Hyundai Kona 20 la

Nieuwe N Line-uitvoering
Met de introductie van de vernieuwde KONA introduceert Hyundai tevens een geheel nieuwe N Line-uitvoering met een extra sportieve aankleding. Dankzij een opvallende voor- en achterbumper, grotere luchtinlaten, een centrale in contrastkleur gespoten diffuser achter, twee sportieve uitlaatstukken, tweekleurige 18-inch lichtmetalen wielen en in kleur gespoten wielkasten ademt dit model sportiviteit. Een ander kenmerk is een aerodynamische frontspoiler die de skidplate van de reguliere KONA vervangt. Het interieur is verkrijgbaar met een speciaal N Line-kleurenpakket met naar keuze stoffen, lederen of suède stoelbekleding. Rode stiksels, met lichtmetaal afgewerkte voetpedalen en N-logo’s op de schakelpook en stoelen dragen verder bij de sportieve look & feel van de KONA N Line.
Hyundai Kona N Line 20 lv

Hyundai introduceert nieuwe 17- en 18-inch wieldesigns in aanvulling op de reeds bestaande 16-inch wieldesigns. De KONA Hybrid blijft leverbaar met dezelfde 16- en 18-inch wielen als voorheen. Daarnaast levert Hyundai vijf nieuwe exterieurkleuren, te weten Surfy Blue, Dive in Jeju, Ignite Flame, Cyber Gray en Misty Jungle. Deze kleuren vormen een aanvulling op vijf reeds bestaande tinten. Elke kleur kan gecombineerd worden met een Phantom Black-kleurig dak inclusief buitenspiegelkappen in dezelfde kleur.

De kleuren op een rij:
Ignite Flame (nieuw)
Cyber Gray (nieuw)
Surfy Blue (nieuw)
Dive in Jeju (nieuw)
Misty Jungle (nieuw)
Phantom Black
Chalk White
Dark Knight
Pulse Red
Galactic Gray

Updates voor het interieur
Net zo onderscheidend als het exterieur is het interieur van de KONA. Hyundai tilt de connectiviteit, het gebruiksgemak, de technologie en de look & feel naar een nog hoger plan. De nieuwe middenconsole staat nu los van het instrumentenpaneel om de horizontale layout te benadrukken en een gevoel van ruimte op te wekken. Voor extra gebruiksgemak en ruimtebesparing is een elektrische parkeerrem toegevoegd als reactie op de vraag vanuit klanten. Nieuwe sfeerverlichting licht de centrale bekerhouder op, maar ook voetenruimtes van de passagier en bestuurder. Ook nieuw zijn sierringen met aluminium-afwerking rondom de speakers en ventilatieroosters.

De nieuwe KONA is ook uitgerust met extra functies voor spraakherkenning. Met een eenvoudige gesproken opdracht kan de bestuurder functies zoals de achterruit- en buitenspiegelverwarming en de stuurwielverwarming activeren.

Het interieur van de KONA is leverbaar met nieuwe kleuren en materialen. Voor de stoelbekleding heeft de klant keuze uit een opvallend zwart geweven pied-de-poule-ontwerp, stoffen stoelbekleding met zwart en grijs reliëf of geperforeerde lederen stoelen in zwart, beige of kaki.
Hyundai Kona N Line 20 dash

Connectiviteit en technologie
In de vernieuwde Hyundai KONA debuteert een fors 10,25-inch digitaal instrumentarium, voor het eerst geïntroduceerd in de geheel nieuwe i20. Optioneel is de KONA ook verkrijgbaar met een 10,25-inch AVN-display (Audio Video Navigatie) met nieuwe connectiviteitsvoorzieningen. De display heeft ook een nieuwe split screen-functie en biedt ondersteuning voor meerdere Bluetooth-verbindingen.

Klanten kunnen dankzij de nieuwste versie van Bluelink een persoonlijk gebruikersprofiel aanmaken dat kan worden overgedragen naar andere Hyundai-voertuigen die dezelfde functies bieden. Last Mile Navigation helpt klanten de reis naar hun eindbestemming voort te zetten, zelfs nadat de auto is geparkeerd, met behulp van augmented reality of Google Maps. Connected Routing is het cloud-gebaseerde navigatiesysteem van Hyundai. Live Parking Information geeft gebruikers real-time informatie over de locatie en prijs van beschikbare parkeerplaatsen in de buurt. De nieuwste versie van Bluelink biedt Free Text Search, zodat gebruikers adressen of points of interest (POI’s) kunnen invoeren.

De Hyundai KONA is standaard uitgerust met Display Audio met nu een 8-inch display (was 7 inch) en DAB-radio. Dit systeem ondersteunt draadloos Android Auto en Apple CarPlay, waardoor klanten geen kabel meer nodig hebben om de telefoon te koppelen aan het Display Audio-systeem.

Optioneel levert Hyundai voortaan een verwarmbare achterbank en USB-oplaadpunten voor de passagiers achterin. De manueel verstelbare voorstoelen zijn ook verbeterd. Passagiers op de eerste rij kunnen nu ook hun zithoogte aanpassen voor een optimale zitpositie tijdens het rijden.
Hyundai Kona N Line 20 lzij

Verbeterde en nieuwe veiligheidssystemen
Hyundai tilt de veiligheidssystemen van de vernieuwde KONA naar een nog hoger plan. Compleet nieuw voor de KONA is Leading Vehicle Departure Alert (LVDA). Dit systeem waarschuwt de bestuurder als deze niet snel genoeg reageert wanneer de voorligger in beweging komt. Een andere noviteit is Lane Following Assist (LFA) dat automatisch een stuurcorrectie uitvoert om de bestuurder te helpen de auto in het midden van de rijstrook te houden.

Hyundai heeft daarnaast diverse veiligheidssystemen verder verbeterd, zoals Smart Cruise Control (SCC) en Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA) verkrijgbaar in combinatie met de DCT-automaat. Om een aanrijding te voorkomen activeert dit systeem automatisch de remmen als de bestuurder van rijstrook probeert te wisselen terwijl er een voertuig links- of rechtsachter de KONA in de blinde hoek rijdt.

Ook verbeterd is Forward Collision-Avoidance Assist (FCA) met voetgangers- en nieuwe optionele fietsersherkenning. Het FCA-systeem gebruikt een sensor als aanvulling op een camera om een mogelijke aanrijding beter te detecteren. Dankzij deze technologie kan het systeem beter potentiële aanrijdingen voorspellen en hierop reageren, ook in slechtere weersomstandigheden. Als het systeem een mogelijke aanrijding detecteert en de bestuurder niet op tijd reageert, remt het de auto automatisch.

Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA) – een primeur voor de nieuwe KONA met DCT-automaat – activeert de remmen om een ongeluk te voorkomen als een ander voertuig wordt gedetecteerd bij het achteruitrijden. Dit systeem is een upgrade van de voorheen beschikbare Rear Cross-Traffic Collision Warning, die alleen een waarschuwing gaf.

Uniek voor de KONA is Rear Seat Alert (RSA). Dit systeem waarschuwt de bestuurder als er iets of iemand op de achterbank zit wanneer hij of zij het voertuig wil verlaten. Een ander veiligheidssysteem dat primair bedoeld is voor de bescherming van kinderen, is Safe Exit Warning (SEW). Dit systeem is bedoeld om te voorkomen dat passagiers het voertuig verlaten als dit nog niet veilig is.

Intelligent Speed Limit Warning (ISLW) gebruikt de navigatie van het voertuig of de frontcamera om de huidige snelheidslimiet te bepalen en geeft deze weer in het cluster en AVN-display. Als de bestuurder de maximumsnelheid overschrijdt, geeft het systeem een visuele waarschuwing. Tot slot is de KONA nu uitgerust met eCall, een functie die de hulpdiensten automatisch waarschuwt als de airbags worden geactiveerd of als de e-Call-knop wordt ingedrukt.

Hyundai SmartSense Active Safety-systemen
Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA)
Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist
Smart Cruise Control (SCC) met stop & go
Leading Vehicle Departure Alert (LVDA)
Lane Following Assist (LFA)
Intelligent Speed Limit Warning (ISLW)
Safe Exit Warning (SEW)
Rear Seat Alert (RSA)
Forward Collision-Avoidance Assist (FCA) (nu met optionele fietsersdetectie)
E-Call
Hyundai Kona N Line 20 achter

Verbeterde line-up motoren, nu ook 48-volt mild hybrid-technologie
De motoren van vernieuwde Hyundai KONA zijn verder geoptimaliseerd en nog zuiniger. Interessant is de komst van 48-volt mild hybrid-technologie, die verkrijgbaar is op de 120 pk (88 kW) sterke 1,0-liter T-GDI Smartstream-benzinemotor. Deze benzinemotor is ook verkrijgbaar met een slimme handgeschakelde iMT-zesversnellingsbak, voor het eerst toegepast in de vernieuwde i30 en geheel nieuwe i20. Om brandstof te besparen, koppelt de iMT de motor los van de transmissie nadat de bestuurder het gaspedaal loslaat. De auto komt zodoende in de vrijloopmodus. In een fractie van een seconde start de motor weer in dezelfde versnelling zodra de bestuurder de rem of het gaspedaal intrapt, dankzij het vermogen van de Mild Hybrid Starter Generator (MHSG).

Hyundai levert de KONA Hybrid met een bijzonder efficiënte 1,6-liter GDI-benzinemotor, gekoppeld aan een 6-traps DCT-automaat met dubbele koppeling en een 44 pk (32 kW) sterke elektromotor die zijn energie haalt uit een 1,56 kWh lithium-ion-polymeerbatterij. Het systeemvermogen van de KONA Hybrid bedraagt 141 pk (104 kW).

Nog meer comfort dankzij verfijningen aan onderstel
Hyundai heeft diverse verfijningen aan het onderstel doorgevoerd om te zorgen voor nog meer rijcomfort, zonder compromissen te doen aan het sportieve karakter van de KONA. Hyundai heeft onder meer de set-up van de vering en dempers gewijzigd en de stabilisatorstangen aangepast. De stuurinrichting is verder verfijnd en afgestemd op de nieuwe set-up van het onderstel.

Hyundai levert de KONA voortaan met andere banden met minder rolweerstand voor een nog lager brandstofverbruik. Voor de 18-inch wielen kiest Hyundai voortaan voor Conti Premium Contact 6-banden in plaats van Conti Sport Contact 5-banden. Deze banden zijn niet alleen zuiniger, maar ook aanzienlijk stiller. In verschillende delen van de auto heeft Hyundai aanpassingen op het gebied van Noise, Vibration en Harshness (NVH) doorgevoerd om voor meer stilte in het interieur te zorgen.