Alfa Romeo 110 jaar deel 10; Giulia en Stelvio

Film 30Alfa Romeo 110 Storie20 deel1028-6-20. De "Storie Alfa Romeo" -serie eindigt in de week dat het merk 110-jaar wordt. In dit laatste deel het toonbeeld van Italiaans vakmanschap.

 

 

De Giulia en Stelvio zijn hét schoolvoorbeeld van "la meccanica delle emozioni" waarbij de bestuurder en een spannende rijervaring altijd centraal staan. Dankzij een top-down benadering zijn de Giulia- en Stelvio gebaseerd op de extreme Quadrifoglio-versies. Uitmuntende prestaties zitten in het DNA van beide modellen, die in de Quadrifoglio-versies hun respectievelijke categorierecords op het Nürburgring-circuit hebben gevestigd.
Alfa Romeo 110 Storie20 deel10

De Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio wordt twee maanden na zijn introductie opgeroepen om een ​​circuit te domineren die in de loop der jaren vele Alfa Romeo-overwinningen heeft gekend: de "Grüne Hölle" of "groene hel" van de Nürburgring. Deze onheilspellende bijnaam is naar het schijnt in de jaren zestig bedacht door Sir Jackie Stewart. En hij had gelijk: dit is een circuit dat door de duivel zelf ontworpen had kunnen zijn. Meer dan 70 bochten vermengd met afwisselende rechte stukken en ‘ups en downs’ met 300 meter hoogteverschillen.
Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio Nürburgring
De Giulia Quadrifoglio is niet speciaal voorbereid. Staat niet op slicks en heeft geen veiligheidsrolbeugel: hij ziet er precies uit als een auto die iedereen zou kunnen kopen. Zonder de helm zou zelfs de bestuurder - in spijkerbroek en poloshirt –op een gewone bestuurder lijken. De bestuurder activeert de Alfa DNA "Race" -modus en accelereert met een gebrul. 7 minuten en 32 seconden later kan hij weer ontspannen. De stopwatch heeft sensationeel nieuws: zeven seconden onder het vorige record van 2015.
Iets meer dan een jaar daarna doet Stelvio het nog beter: aan het einde van zijn ronde stopt de stopwatch 8 seconden onder het vorige categorierecord. De Giulia en Stelvio zijn op een van de moeilijkste circuits ter wereld de snelste sedan en SUV ooit.
Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio Nürburgring dash

Wie is Giorgio?
De naam Giorgio verscheen in 2013 voor het eerst in de vakpers: de volgende generatie van Alfa Romeo was onderweg en Giorgio was het platform waarop het zou worden gebouwd. Men vraagt ​​wat de naam kan betekenen. De romantici denken dat het een eerbetoon is aan Tazio Giorgio Nuvolari. Anderen stellen zich een persoonlijke keuze van Marchionne voor. Het geheim is nooit uitgelegd. Wat bleek was dat Giorgio geschikt is voor achterwiel- en vierwielaandrijving en dat zijn doelen zeer ambitieus waren. Het bedrijf plant enorme investeringen in zowel het platform als de fabriek van Cassino, die de nieuwe modellen gaat produceren. Alfa Romeo organiseerde speciale "denktanks" waar de beste technische talenten in plaatsnamen. Hun missie was om oude regels en gewoonten opzij te zetten, buiten de gebaande paden te denken en te "geloven, dromen en creëren".

Wie zijn de Skunks?
De Giorgio-teams isoleerden zich van de rest van het bedrijf om zich uitsluitend op het nieuwe platform te concentreren. Corporate jargon bedacht een bijnaam voor hen, die ze met trots aannamen. Om deze bijnaam en de oorsprong ervan uit te leggen, gaan we zeventig jaar terug in de tijd.
Clarence Leonard "Kelly" Johnson is geen ontwerper van Alfa Romeo, maar zijn verhaal is niettemin relevant. Hij is luchtvaartingenieur bij Lockheed Martin en in 1943 krijgt hij de leiding over een speciaal project: in slechts zes maanden tijd een nieuw gevechtsvliegtuig ontwikkelen dat de situatie in de lucht van de Tweede Wereldoorlog kan veranderen. Het is een onmogelijke uitdaging, maar hij accepteert op voorwaarde dat hij carte blanche krijgt voor het te volgen proces. Aan het einde van de vastgestelde periode - een week van tevoren - levert hij de revolutionaire "XP-80 Shooting Star", de eerste Amerikaanse straaljager. Zijn team heette "Skunk Works". En zo werden de Giorgio-werkgroepen onderling en voor de rest van het bedrijf " Skunks ". Ook zij vertrokken van "een blanco pagina", hadden strakke deadlines en een enorm ambitieuze taak: de bestuurder weer centraal stellen en een rijervaring creëren die de waarden en traditie van Alfa Romeo waardig was. Een hele nieuwe generatie merkproducten is gebaseerd op hun werk.

De lancering van de Giulia in het nieuwe Alfa Romeo Museum
De versie die de diepste eigenschappen van het Giorgio-platform het beste uitdrukt, is de sportiefste van allemaal: de Giulia Quadrifoglio. Het bedrijf heeft gekozen voor een top-down benadering en deze uitvoering tot haar eerste presentatie te maken. De langverwachte lancering was een Top Secret-operatie: er zijn geen foto's of technische kenmerken naar de pers gelekt. Zelfs niet de naam van het model.
Op 24 juni 2015 werd de nieuwe Giulia eindelijk aan de wereld onthuld: een heel bijzondere dag om vele redenen. Omdat het de 105e verjaardag van het merk was. Omdat er een sterrenauto was geboren waar fans reikhalzend naar uitkeken. En omdat Alfa Romeo opnieuw een thuis had: met de woorden van Puccini's "Nessun dorma" verwelkomde maestro Andrea Bocelli de Alfa Romeo Giulia in het gerenoveerde Museo Storico Alfa Romeo in Arese. Verleden en toekomst omarmen elkaar.
Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio Museo di Arese

De nieuwe Giulia
De productdoelen staan gegrift in de geschiedenis van het merk: geavanceerde en innovatieve motoren, perfecte gewichtsverdeling, unieke technische oplossingen, de beste gewicht/vermogensverhouding in de categorie en natuurlijk een werkelijk buitengewoon ontwerp met een onmiskenbaar Italiaanse flair. De motoren van Giulia zijn allemaal nieuw en volledig van aluminium. De bi-turbo 6-cilinder benzinemotor van de Quadrifoglio leverde 510 pk en 600 Nm, sensationele waarden voor een vierdeurs sedan. Gewichten en materialen zijn ontworpen om een ​​perfecte gewichtsverdeling te garanderen: 50/50 tussen de twee assen. Het aantal innovatieve technische oplossingen is verbluffend. De voorwielophanging heeft een dubbele wishbone met een semi-virtuele stuuras, om de veringshoek beter beheersbaar te maken en een optimale wegligging te garanderen zorgen de twee trekstangen voor een "schaar"-beweging die onder alle omstandigheden een lineair gevoel geeft, met een record-stuurverhouding (minder dan 12: 1). Het nieuwe Alfalink™ systeem wordt geïntroduceerd op de achteras, een multi-link systeem met vier en een halve arm: stijf in de bochten, maar ook flexibel op het rechte stuk. Beide oplossingen zijn "made in Alfa Romeo".
Alfa Romeo Giulia e Giulia Quadrifoglio 20
Alfa Romeo Giulia Model 20 dash

Lichtgewicht en altijd onder controle
Om de optimale vermogen/gewichtsverhouding van de Giulia te waarborgen, zijn in alle onderdelen van het voertuig ultralichte materialen gebruikt. Aluminium (voor de basis en bovenkant van de motor, diverse carrosseriedelen en de ophanging); een aluminium-kunststofcomposiet (voor de achterste dwarsbalk); koolstofvezel (voor de aandrijfas, de motorkap, het dak, maar ook voor de voorste stoelstructuur). De 'naakte' body weegt amper 322 kg. Het team dat verantwoordelijk is voor de elektronica werd gevraagd om de veiligheid en het rijplezier te verhogen, maar zonder de bestuurder van zijn vrijheid te beroven. Het Giorgio team heeft dan ook specifieke systemen ontwikkeld met duidelijke Alfa Romeo connotaties: van Q4 ASR Traction Control (die alleen autonoom ingrijpt als het absoluut noodzakelijk is), tot het Integrated Brake System (dat de rem- en stabiliteitsregeling regelt), van het Differential Linear Slip (dat de reactie in bochten verbetert) tot de Torque Vectoring (dat het vermogen op geprogrammeerde wijze over de achterwielen verdeelt, waardoor de tractie en het stuurgevoel worden verbeterd). Om al deze functies te coördineren wordt een "superbrein" gecreëerd, zijnde het "Chassis Domain Control". De buitengewone dynamische prestaties van de auto worden versterkt door een elegant en strak Italiaans design en verbazingwekkende aërodynamische resultaten (Cx van 0,25).

De eerste SUV van Alfa Romeo, de Stelvio
Om hun ultra-sportieve versies te creëren, beginnen bijna alle fabrikanten met het basismodel, waarbij ze vaak structurele elementen aanpassen om het gewicht en de prestaties te verbeteren. Deze modellen worden vervolgens op aparte lijnen geproduceerd en in veel gevallen door externe leveranciers. De Giulia daarentegen is rechtstreeks afgeleid van de Quadrifoglio, en niet alleen esthetisch. De twee auto's delen dezelfde architectuur, lichte materialen, de meeste mechanische elementen en dezelfde assemblagelijn in Cassino. Het resultaat is uniek in de sector: elke Giulia heeft vanaf het allereerste niveau van motorisering dezelfde gewichtsverdeling tussen voor en achter, dezelfde torsiestijfheid, dezelfde stuur- en veersystemen als de krachtigste versie in het gamma!
Het Giorgio platform werd niet alleen voor de Giulia ontworpen. In februari 2017 maakte de Stelvio zijn debuut: de eerste SUV in de geschiedenis van het merk. Het was geen gemakkelijke uitdaging: het creëren van een SUV die als een sportsedan rijdt. Vergeleken met de Giulia heeft hij een hogere instap en zitpositie en biedt hij meer ruimte voor passagiers en bagage. Om voldoende bodemvrijheid buiten het asfalt te garanderen, is de veerweg groter en om de stabiliteit te verhogen zijn de sporen ook iets breder. Maar de architectuur en de mechanica blijven hetzelfde, net als het motoraanbod en de elektronica. Het resultaat is een auto met "een Alfa Romeo ziel in een SUV carrosserie". Een combinatie die niemand verwachtte en die intense rijervaringen garandeert.
Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

Giulia en Stelvio MY20, elegante sportiviteit
De Giulia en Stelvio behoren tot de top in hun segment wat betreft prestaties en dynamisch gedrag. Het technische basisconcept is - en blijft - baanbrekend. Daarom hebben de ontwerpers van Alfa Romeo voor de MY2020-versies van beide auto's hun aandacht gericht op de beleving aan boord, waardoor deze modellen nog leuker, veiliger en ‘meer connected’ worden. De meest geavanceerde oplossingen in de nieuwe Giulia- en Stelvio-versies zijn gericht op comfort en een typisch Italiaanse levenslust. Het interieur van beide auto's is opnieuw ontworpen en connectiviteit is een hoofdrolspeler geworden dankzij het 8,8-inch infotainmentsysteem met touchscreen en een smartphone-achtig gebruiksgemak. Het telematica-aanbod wordt aangevuld met een reeks Mopar-services voor auto-beheer op afstand. De innovaties op het gebied van rijtechnologie zijn nog belangrijker geworden. De nieuwe ADAS (Advanced Driving Assistance Systems) markeren de overgang van het eerste naar het tweede niveau van autonoom rijden.
Alfa Romeo Giulia Stelvio 20 rv

De meest bekroonde Alfa Romeo-modellen ooit
In de afgelopen vijf jaar zijn Giulia en Stelvio de meest bekroonde Alfa Romeo-auto's ooit geworden: 170 internationale titels - uitgereikt door gespecialiseerde kranten en generalistische media, gestemd door vakjury's of rechtstreeks door klanten. Beginnend met de "Eurocarbody of the Year" in 2016, voor het beste voertuigarchitectuurproject zit de prijzenkasten vol, maar kokmen er nog steeds meer bij zoals de "Performance Car of the Year 2020", die de deskundige jury van "What Car?" voor het derde achtereenvolgende jaar toegewezen heeft aan Giulia Quadrifoglio. Met een officiële motivatie die terecht een bron van trots is voor de ontwerpers van Alfa Romeo: "een krachtige auto die ook elke dag kan worden bestuurd".