Rolls-Royce Cullinan zo heet de nieuwe SUV

Rolls Royce Cullinan 18 camouflage lv13-2-18. Cullinan is de naam van de grootste diamant die ooit is gevonden. Dat past dus heel goed bij het nieuwe 'sieraad' uit Goodwood.

 

Drie jaar nadat Rolls-Royce Motor Cars in de Financial Times onthulde een geheel nieuw model te ontwikkelen, maakt het Britse luxemerk vandaag de naam bekend: Rolls-Royce Cullinan. Het nieuwe model, dat breekt met de traditionele vormgeving, krijgt van Rolls-Royce de kernwaarden Effortless, Everywhere mee.

Rolls Royce Cullinan 18 logo

"De naam Cullinan is niet onbekend sinds we hem al gebruikten als naam voor het project," zegt Torsten Müller-Ötvös, Chief Executive Officer van Rolls-Royce. "Het is een naam die past bij deze nieuwe, bijzondere auto. De Cullinan is een auto met een overduidelijk doel, een perfecte kwaliteit en uiterst kostbaar, met een voorkomen dat ware luxe een nieuwe identiteit geeft. Net zoals de Cullinan diamant, de grootste zuivere diamant ooit gevonden, toont de auto perfectie en overstijgt hij zijn concurrenten."

Rolls Royce Cullinan camouflage 18 neus

De wijze waarop de nieuwe Rolls-Royce aan de naam Cullinan is gekomen is er een van het nastreven van perfectie. Net als de diamant heeft de Rolls-Royce Cullinan een fascinerende reis gemaakt. Van de hete woestijnen van Afrika en het Midden-Oosten tot de vrieskou in Antarctica en van de graslanden in de Schotse Hooglanden tot de spectaculaire canyons in Noord-Amerika: de ontwerpers, engineers, vaklieden en ambachtslui van het House of Rolls-Royce hebben elke plooi van deze unieke auto gladgestreken om hem Effortless, Everywhere te maken.

Rolls Royce Cullinan 18 camouflage lv

"We werden geïnspireerd door de legendarische processen gedurende honderden jaren die leidden tot de creatie van de Cullinan diamant. In die naam zijn alle beloften van onze nieuwe auto samengevat. Uithoudingsvermogen en overeind blijven onder de grootste druk, maar ook zeldzaamheid, kostbaarheid en de avontuurlijke pioniersgeest van Charles Rolls en de innovatie op het gebied van ontwikkeling van Sir Henry Royce. En natuurlijk absolute luxe, waar ook ter wereld," vult Müller-Ötvös aan.

Rolls Royce logoDe Cullinan is de tweede Rolls-Royce die is gebouwd op het geheel nieuwe aluminium spaceframe van het merk, 'Architecture of Luxury'. Uniek en ongeëvenaard in zijn briljante verschijning, prikkelt elk facet van de Rolls-Royce Cullinan. "Kort gezegd, de Cullinan is perfect en briljant," besluit Müller-Ötvös.

De Cullinan diamant is verwerkt in de Britse kroonjuwelen
De Cullinan Diamond werd in 1905 gevonden in een diepe mijn in de Magaliesberg in Zuid-Afrika en is met 3.106 karaat de grootste diamant ooit. Hij werd geslepen en gepolijst in negen stenen, waarvan de twee grootste in de Britse kroonjuwelen, kroon en scepter, kwamen te liggen.

Het verhaal hoe de Cullinan diamant bij de British kroonjuwelen terechtkwam is even interessant als de diamant zelf. Het bestuur van de regio Transvaal in die tijd kocht de diamant voor £150.000. Het plan was om de diamant cadeau te doen aan King Edward VII ter gelegenheid van zijn 66e verjaardag, met de onderliggende gedachte dat zo'n cadeau zou helpen de wonden van de recent beëindigde Boerenoorlog te verzachten.

De reis naar Engeland werd het tweede grote avontuur van de diamant. Zijn grootte en waarde wekten ook de belangstelling van lieden met minder goede bedoelingen. Vanuit Londen werd daarom een aantal detectives gestuurd om de diamant te escorteren op de stoomboot naar Groot-Brittannië. De diamant werd ceremonieel opgeborgen in de kluis van de kapitein en gedurende de hele reis bewaakt.

Tenminste, dat dacht men. Het verhaal gaat dat dit slechts een afleidingsmanoeuvre was. De politie en de kluis waren puur voor de show. In de bewaakte kluis zou niet de echte diamant liggen, maar een namaakexemplaar. De echte Cullinan was per aangetekende post naar Londen verstuurd om daar te worden overhandigd aan de koning.