Mercedes-AMG GLS 63 4MATIC+ de S-Klasse-SUV

Mercedes AMG GLS 63 4MATIC 19 rv27-11-19. De luxe van een S-Klasse en de prestaties van een AMG zijn gecombineerd in de nieuwe Mercedes-AMG GLS 63 4MATIC+. Een Super-SUV.

 

 

Een emotioneel design, exclusieve uitrustingen, veel ruimte voor maximaal zeven personen en een verder verbeterde rijdynamiek maken de GLS 63 tot een ongeëvenaard totaalpakket in het luxe SUV-segment. Onovertroffen rijplezier wordt gegarandeerd door de krachtige 4,0 liter AMG-V8-biturbomotor met 450 kW (612 pk) vermogen en een geïntegreerde EQ Boost startdynamo. Het 16 kW (22 pk) sterke nevenaggregaat voorziet het 48V-boordsysteem van stroom en de boostfunctie zorgt voor ondersteuning bij lage toerentallen. De Mercedes-AMG GLS 63 4MATIC+ voldoet mede aan de hoogste dynamische verwachtingen dankzij de volledig variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+, de AMG SPEEDSHIFT TCT 9-transmissie en het AMG ACTIVE RIDE CONTROL-onderstel met actieve rolstabilisatie op basis van de luchtvering AMG RIDE CONTROL+.
Mercedes AMG GLS 63 4MATIC 19 rv

“Met de nieuwe GLS 63 bieden we een auto voor klanten die niet bereid zijn tot compromissen als het gaat om veelzijdigheid, soevereiniteit en ruimte. We hebben de efficiëntie van de aandrijflijn verder verhoogd in combinatie met de EQ Boost startdynamo en het 48V-boordsysteem, waardoor onze GLS 63 de ideale begeleider is voor lange afstanden, net als de S-Klasse, in combinatie met goede terreineigenschappen en ruimte voor maximaal zeven personen”, aldus Tobias Moers, voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-AMG GmbH.

Het exterieur: expressief, dominant en sportief
De unieke vormentaal van de nieuwe Mercedes-AMG GLS 63 4MATIC+ belichaamt de kracht van het Performance-model. De AMG-grille met verticale lamellen in hoogglanzend chroom is groter dan bij de andere AMG-modellen. De grille kenmerkt het vooraanzicht in combinatie met de expressieve motorkap, de krachtige powerdomes en de standaard MULTIBEAM LED-koplampen. Het uiterlijk wordt versterkt door de nieuw ontworpen AMG-voorskirt in jetwingdesign in hoogglanzend zwart, de frontsplitter en de jetwing-sierlijst in zilverchroom en de sportieve, markante zijdelingse luchtinlaten.

De verbrede wielkasten, de dorpelverbreders en de buitenspiegels zijn in carrosseriekleur gespoten, terwijl de ruitframes in hoogglanzend chroom zijn uitgevoerd. De nieuw ontworpen AMG-achterskirt met sportieve diffusor benadrukt de breedte van de auto en geeft de achterzijde een dynamische uitstraling, samen met de AMG-uitlaat met twee rechthoekige, dubbele uitlaatsierstukken met kenmerkende golfvorm.

De Mercedes-AMG GLS 63 4MATIC+ is standaard voorzien van 21 inch tienspaaks lichtmetalen velgen in tantaalgrijs, glansgedraaid. Voor verdere individualisering zijn er nog zes andere velgen met een diameter tot 23 inch leverbaar.

De GLS krijgt een nog meer expressief en onderscheidend karakter met het optionele AMG-nightpakket. Opvallende exterieurelementen in hoogglanzend zwart, zoals de jetwing-sierlijst en frontsplitter, de buitenspiegels en de sierlijst in de AMG-achterskirt, stralen sportieve elegantie uit. Geanodiseerde ruitframes en warmtewerende, donkergetinte ruiten van de B-stijlen, de zwart verchroomde dubbele uitlaatsierstukken en de optioneel leverbare lichtmetalen AMG-velgen in matzwart ronden de expressieve look af.

Het interieur: hoogwaardig, ruim en authentiek
Het interieur van de GLS 63 is ruim, van uitstekende kwaliteit en biedt veel ruimte aan maximaal zeven personen. De AMG-sportpedalen van geborsteld rvs met rubbernoppen, verlichte instaplijsten met opschrift ‘AMG’, zwarte vloermatten met opschrift ‘AMG’ en de sfeerverlichting zorgen voor een authentieke AMG-ambiance. Hoogwaardige materialen voor het dashboard en de bovenkant van de portieren in lederlook ARTICO alsmede sierdelen van glanzend antracietkleurig lindehout accentueren de hoogwaardige ambiance.

Voor modern bedieningscomfort beschikt de Performance-SUV over de moderne widescreen cockpit, waarbij het instrumentendisplay en het mediadisplay onder één glazen afdekking een visuele eenheid vormen. Het multimedia-touchdisplay is royaal van formaat en heeft een hoge resolutie. Het AMG-combi-instrument met specifieke content, zoals het RACETIMER- en AMG-opstartmenu, biedt keuze uit vier weergavestijlen - ‘Modern klassiek’, ‘Sport’, ‘Bescheiden’ en de AMG-specifieke weergavestijl ‘Supersport’.
Mercedes AMG GLS 63 4MATIC 19 dash

De AMG-stoelen voor de bestuurder en voorpassagier bieden optimale zijdelingse ondersteuning en hebben een AMG-specifiek stoelpatroon met AMG-embleem in de rugleuning van de voorstoelen. Deze zijn standaard bekleed met zwart AMG-nappaleder. Er is keuze uit nog zeven andere kleur- en materiaalvarianten. Voor eersteklas comfort zijn de multicontourstoelen voor de bestuurder en voorpassagier voorzien van stoelventilatie en memorypakket. De stoelen op de tweede zitrij beschikken standaard over stoelverwarming. Deze is ook optioneel leverbaar voor de derde zitrij.

Andere specifieke uitrustingen en bedieningselementen, zoals de driespaaks AMG-stuurwielen, passen perfect bij het sportieve en precieze rijgedrag en beschikken bovendien over een optimale ergonomie. Deze stuurwielen zijn aan de onderzijde afgevlakt en overtuigen door de touch-control buttons, aluminium stuurschakelpaddles en applicatie met opschrift ‘AMG’. De AMG-stuurwieltoetsen zorgen voor een snelle en nauwkeurige bediening van de dynamische functies.

Nog meer ruimte, optionele comfortuitrustingen en een uitstekende sound
De nieuwe GLS 63 heeft een duidelijk langere wielbasis dan zijn voorganger. De hieruit resulterende extra ruimte is vooral plezierig voor de inzittenden op de tweede zitrij. De beenruimte wordt hier met 87 mm vergroot wanneer de stoelen in de achterste stand staan, wat tevens het instappen vergemakkelijkt. De Europese uitvoeringen beschikken over een tweede zitrij die is voorzien van een in de verhouding 40:20:40 neerklapbare achterbank met verstelbare rugleuningen. Als alternatief kunnen klanten kiezen voor de configuratie die op de Amerikaanse markt standaard is, met twee afzonderlijke stoelen en armleuningen, met hiertussen een gemakkelijke doorgang naar de derde zitrij.

Optionele comfortuitrustingen zorgen ervoor dat het streven om de ‘S-Klasse onder de SUV’s’ aan te bieden wordt waargemaakt: het AIR BALANCE-pakket, ENERGIZING-pakket of ENERGIZING-pakket plus, het warmtecomfortpakket en diverse pakketten voor het achtercompartiment brengen de luxe in het interieur op het hoogste niveau. Het standaard Burmester® surround sound system of het optionele Burmester® high-end 3D-surround sound system garanderen een emotionele luisterervaring.

Klaar voor topprestaties: de 4,0 liter AMG-V8-biturbomotor met EQ Boost startdynamo
De 4,0 liter V8-biturbomotor in de Mercedes-AMG GLS 63 4MATIC+ wordt voor het eerst gecombineerd met een geïntegreerde EQ Boost startdynamo. Deze combineert een startmotor en een dynamo in één krachtige elektromotor en is geïntegreerd tussen de motor en de transmissie om ruimte te besparen.

Het extra vermogen van 16 kW (22 pk) plus 250 Nm koppel dat tijdelijk kan worden gebruikt, maakt niet alleen sneller wegrijden mogelijk; dit innovatieve systeem levert namelijk ook de energie voor het 48V-boordnet, doet dienst als stroomgenerator en beschikt ook over hybride functies. Hiertoe behoren boost, recuperatie, verschuiving van het belastingpunt, ‘zeilen’ en het vrijwel onmerkbaar herstarten van de motor met het ECO start-stopsysteem. Voor het eerst is de EQ Boost startdynamo ook verantwoordelijk voor de regeling van het stationair toerental. Dit maakt een brandstofbesparing mogelijk die voorheen voorbehouden was aan hoogvoltage hybride technologie.

Bovendien maakt het moderne 48V-boordsysteem het gebruik van nieuwe technologieën mogelijk – het voorziet de elektrische verbruikers aan boord (bijvoorbeeld de actieve stabilisatorstangen of verwarmingselementen) op betrouwbare wijze van energie, terwijl het volledige aandrijfvermogen gewaarborgd blijft.

Een ander kenmerk van de 4,0 liter AMG-V8-motor: de twee uitlaatgasturbo’s zijn niet aan de buitenkant, maar tussen de cilinderbanken geplaatst. De voordelen van de ‘hot inside V’-opstelling zijn het compacte motorontwerp en de directe reactie van de uitlaatgasturbo’s. Deze beschikken over twinscroll-technologie om optimaal gebruik te maken van de uitlaatgasstroom en de respons nog verder te verbeteren. In de GLS 63 ontwikkelt hij een vermogen van 450 kW (612 pk). De performance van de V8-biturbomotor wordt nog eens aangevuld met 16 kW extra dankzij de geïntegreerde startdynamo – met een indrukwekkend koppel van maximaal 850 Nm. De acceleratie van 0 tot 100 km/h bedraagt 4,2 seconden, terwijl de topsnelheid 250 km/h (elektronisch begrensd) bedraagt. 280 km/h is mogelijk met het optionele AMG Driver’s Package.

Comfortabel en dynamisch: AMG SPEEDSHIFT TCT 9G
De AMG SPEEDSHIFT TCT 9G-transmissie (TCT = Torque Converter Transmission) zorgt voor een zeer dynamische acceleratie met korte schakeltijden en maakt tevens een comfortabele en zuinige rijstijl mogelijk. De transmissie is speciaal afgestemd op de eigenschappen van de motor en belooft een hoge mate van dynamiek bij het wegrijden in combinatie met een snelle acceleratie – zowel automatisch als handmatig via de stuurschakelpaddles. Op- of terugschakelcommando’s worden onmiddellijk uitgevoerd. Vooral in het rijprogramma ‘Sport+’ en in de handmatige modus reageert de transmissie zeer snel. Een ander sterk punt van de AMG SPEEDSHIFT TCT 9G zijn de snelle meervoudige terugschakelingen. Zo kan de transmissie bij kick-down bijvoorbeeld direct van de negende naar de vijfde of van de vijfde naar de derde versnelling schakelen.

Klaar voor alle uitdagingen: luchtvering met continu verstelbare demping
De standaard luchtvering AMG RIDE CONTROL+ met speciale vering/demping en de adaptief verstelbare demping ADS+ (adaptief dempingssysteem) combineren evenzeer uitstekende rijdynamiek met een hoog afrolcomfort. De demperkarakteristiek kan worden ingesteld in de drie standen ‘Comfort’, ‘Sport’ en ‘Sport+’ waarmee een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen langeafstandscomfort en sportieve rijdynamiek.
Mercedes AMG GLS 63 4MATIC 19 display

Door de pneumatische niveauregeling rondom behoudt de GLS 63 4MATIC+ een constant voertuigniveau, ongeacht de belading. Het voertuigniveau wordt in de AMG DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s ‘Sport’ en ‘Sport+’ over het algemeen met 10 mm verlaagd. In het rijprogramma ‘Comfort’ wordt de auto bij een snelheid van 120 km/h met 10 mm verlaagd en bij een snelheid van minder dan 70 km/h weer op een normaal niveau gebracht. Hierdoor worden de luchtweerstand en daarmee het brandstofverbruik verminderd. Bovendien wordt de rijstabiliteit beter dankzij het lagere zwaartepunt. Het onderstel kan met 55 mm worden verhoogd om de bodemvrijheid op slechte ondergrond te vergroten en automatisch tot een normaal niveau verlaagd wanneer de snelheid 70 km/h bereikt.

Intelligent en comfortabel: de actieve rolstabilisatie AMG ACTIVE RIDE CONTROL
Een nieuwe uitrusting levert een belangrijke bijdrage aan de AMG-specifieke afstemming voor een hoge mate van rijdynamiek: de actieve rolstabilisatie AMG ACTIVE RIDE CONTROL op 48V-basis met twee onafhankelijk werkende, elektromechanische actuatoren op de voor- en achteras. Het systeem compenseert de bewegingen van de carrosserie nauwkeurig en zorgt voor een exact controleerbare, directe handling, zelfs in het sportieve grensbereik.

Het systeem van actieve elektromechanische stabilisatoren op de voor- en achteras vermindert niet alleen overhelbewegingen bij het nemen van bochten, maar maakt het ook mogelijk om het gedrag bij insturen en lastwisselingen nauwkeuriger te bepalen. Bovendien zorgt het voor meer rijcomfort bij rechtuit rijden, omdat bijvoorbeeld oneffenheden in het wegdek aan één kant worden gecompenseerd. Carrosseriebewegingen kunnen actief en optimaal worden aangepast aan de rijomstandigheden, wat de rijbeleving versterkt. Dit betekent dat de voor AMG kenmerkende rijdynamiek, de precisie en de respons nog intenser kunnen worden ervaren door de bestuurder.

Bijkomend voordeel in vergelijking met conventionele hydraulische systemen is de aanzienlijk snellere respons. De AMG-regeling kan de rijsituatie in milliseconden aanpassen. Ook is het gewicht van de componenten lager in vergelijking met hydraulische oplossingen.

Veel tractie: de vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+
Voor maximale tractie en dynamiek is de nieuwe GLS 63 uitgerust met de volledig variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ met volledig variabele koppelverdeling van 0:100 tot 50:50 en een elektronisch sperdifferentieel op de achteras. De intelligente besturing verbindt de vast aangedreven achteras variabel met de vooras en berekent continu de optimale koppelverdeling – afhankelijk van de rijsituatie en de wensen van de bestuurder. Zo profiteert de bestuurder van de voordelen van een tractiegerichte vierwielaandrijving, maar ook van de pure achterwielaandrijving en van uitstekende rijeigenschappen op elke ondergrond. Naast tractie en dwarsdynamiek verbetert de vierwielaandrijving ook de langsdynamiek.

Nog meer veiligheid en comfort: de rijassistentiesystemen
Voor de nieuwe GLS 63 4MATIC+ is ook de nieuwste generatie Mercedes-Benz rijassistentiesystemen voor coöperatieve ondersteuning van de bestuurder beschikbaar. Deze systemen verhogen de actieve veiligheid nog verder. Tot de standaarduitrusting behoren de actieve afstandsassistent DISTRONIC met routegebaseerde snelheidsaanpassing, die aan de hand van informatie van LiveTraffic Information in een vroeg stadium files of langzaam rijdend verkeer herkent en daarop reageert. Als wordt gekozen voor het rijassistentiepakket plus, is de actieve file-assistent in staat om de rijbaan en de veiligheidsafstand aan te houden bij snelheden tot ongeveer 60 km/h. Het wegrijden kan tot één minuut na het stoppen automatisch plaatsvinden. Zodra de file voorbij is, accelereert de GLS weer naar de snelheid die vooraf is ingesteld via de actieve afstandsassistent DISTRONIC met routegebaseerde snelheidsaanpassing.

Nog beter geschikt voor dagelijks gebruik: het infotainmentsysteem MBUX met AMG-specifieke weergave
Het innovatieve bedienings- en weergaveconcept MBUX is standaard bij de GLS 63 4MATIC+ en omvat tal van AMG-specifieke content. Visueel passen de twee displays onder één gemeenschappelijke glazen afdekking in de widescreen cockpit. Of de bediening nu plaatsvindt via het touchpad, de touch control-buttons, het touchscreen of de spraak- of gebarenbediening betreft: het bedieningsconcept is veelzijdig en flexibel. Tal van zaken kunnen ook worden bediend via de innovatieve spraakbediening – die wordt geactiveerd met het trefwoord “Hey Mercedes”. De optionele MBUX-interieurassistent maakt ook een intuïtieve, natuurlijke bediening van verschillende comfort- en MBUX-functies mogelijk door middel van bewegingsherkenning en gebaren, waardoor een nog nauwere band tussen de auto, de bestuurder en de passagiers ontstaat.

Het combi-instrument heeft zijn eigen specifieke details, zoals het AMG-opstartmenu en de vier selecteerbare weergavestijlen: ‘Modern klassiek’, ‘Sport’, ‘Bescheiden’ of ‘Supersport’. Wanneer de AMG DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s ‘Trail’ en ‘Sand’ zijn geactiveerd, kunnen offroad-specifieke instellingen zoals hellingsgraad, hellingshoek en bodemspeling worden geselecteerd en in het combi-instrumenten worden weergegeven. De nieuw ontworpen visualisaties in het multimediadisplay maken het mogelijk om nog meer voertuigfuncties nog beter te ervaren, bijvoorbeeld door animated aanduidingen van de rijassistentie-, voertuig- en communicatiesystemen en de rijprogramma’s.

Variabele rijervaring: AMG DYNAMICS en AMG DYNAMIC SELECT
AMG DYNAMICS beschikt over de intelligente besturingselektronica voor alle voertuigspecifieke functies die de rijdynamiek verhogen, zoals bijvoorbeeld besturing, koppelverdeling, vierwielaandrijving en actieve stabilisatoren. Dit systeem maakt een zeer gevarieerde rijbeleving mogelijk, met een brede spreiding tussen maximaal comfort en dynamische sportiviteit. AMG DYNAMICS vormt daarmee de basis voor de AMG DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s. De bestuurder selecteert het vooraf geconfigureerde rijprogramma met behulp van de AMG DYNAMIC SELECT-schakelaar of definieert zelf de voertuigconfiguratie in het rijprogramma ‘Individual’.
Mercedes AMG GLS 63 4MATIC 19 la

Een overzicht van de zes rijprogramma’s:
‘Comfort’: comfortabel en zuinig rijden, onder andere door vroegtijdig opschakelen. Het onderstel en de besturing zijn afgesteld met de nadruk op comfort.

‘Sport’: sportief karakter door soepeler respons op bevelen via het gaspedaal, verkorte schakeltijden, eerder terugschakelen. Dynamischere afstelling van het onderstel.

‘Sport+’: nog sportiever karakter door nog soepeler respons van het gaspedaal, gerichte momentingrepen bij het opschakelen met cilinderuitschakeling voor optimale schakeltijden. Hoger stationair toerental voor sneller wegrijden. Onderstel, besturing en aandrijflijn zijn nog dynamischer afgesteld.

‘Individual’: individuele aanpassing van aandrijving, transmissie, AMG DYNAMICS, onderstel en uitlaat. Daarnaast is de ‘zeil’functie beschikbaar in de rijmodi ‘Reduced’ en ‘Moderate’.

‘Trail’: veilig rijden bij maximale performance op een zachte, modderige of gladde ondergrond. Het voertuigniveau wordt verhoogd (55 mm meer bodemvrijheid). Vanaf 70 km/h wordt de auto automatisch weer verlaagd.

‘Sand’: de instellingen van het onderstel en de vierwielaandrijving 4MATIC+ worden ingesteld op sportief rijden op een rulle, losse ondergrond. Het voertuigniveau wordt verhoogd (55 mm meer bodemvrijheid). Vanaf 70 km/h wordt de vering automatisch weer verlaagd.
De rijprogramma’s zijn gekoppeld aan de rijdynamiekregeling AMG DYNAMICS, waardoor de handling nog beter kan worden afgestemd op de verschillende wensen en rijomstandigheden. Achter de overkoepelende term AMG DYNAMICS gaan de dynamiekfuncties ‘Basic’, ‘Advanced’ en ‘Pro’ schuil, waarvan de functies automatisch door het betreffende rijprogramma worden geselecteerd. Bovendien zijn de niveaus ‘Traction’ en ‘Slide’ beschikbaar in de offroad-rijprogramma’s ‘Trail’ en ‘Sand’ wanneer het ESP® is gedeactiveerd.

Onafhankelijk van het rijprogramma kan de bestuurder met de toetsen in de middenconsole of de stuurwieltoetsen de handmatige schakelmodus, het gewenste onderstelniveau en bijvoorbeeld ook de uitlaat selecteren.

AMG-sportparameterstuurbekrachtiging en high-performance AMG-remsysteem
De elektromechanische sportparameterstuurbekrachtiging heeft een variabele verhouding. Hij overtuigt met zijn directe reacties en precieze feedback. De stuurbekrachtiging is gekoppeld aan de verschillende niveaus van het AMG DYNAMICS-systeem. De configuratie in ‘Basic’ en ‘Advanced’ is gericht op maximaal comfort. In ‘Pro’ is een configuratie geprogrammeerd die een sportieve rijstijl ondersteunt en meer van het wegdek geeft.

Veel trekkracht, grote remwerking: het overeenkomstig gedimensioneerde high-performance remsysteem vertraagt de Performance-SUV ook bij zwaardere belastingen betrouwbaar en met korte remwegen. Op de vooras worden 400 x 38 mm inwendig geventileerde en geperforeerde integrale remschijven gebruikt, met vaste remklauwen met zes zuigers, die grijs gespoten zijn met wit opschrift ‘AMG’. Aan de achterzijde zijn de inwendig geventileerde integrale remschijven 370 x 32 mm groot en voorzien van één zwevende remklauw met één zuiger.

Overzicht van de technische gegevens Mercedes-AMG GLS 63 4MATIC+
Motor 4,0 liter V8 met dubbele turbo en geïntegreerde EQ Boost startdynamo
Cilinderinhoud 3.982 cm3
Max. vermogen 450 kW (612 pk) bij 5.750-6.500 tpm+ 16 kW (22 pk) van de EQ Boost startdynamo
Max. koppel 850 Nm bij 2.500-4.500 t/min
Aandrijflijn AMG Performance 4MATIC+ vierwielaandrijving met volledig variabele koppelverdeling
Transmissie AMG SPEEDSHIFT TCT 9G-transmissie
Brandstofverbruik gecomb. 11,9 l/100 km*
CO2-emissie gecomb. 273 g/km*
Acceleratie 0-100 km/h 4,2 sec.
Topsnelheid 250 km/h**

* De genoemde cijfers met betrekking tot brandstofverbruik en CO2-emissie zijn voorlopige cijfers die zijn vastgesteld door de technische dienst voor het certificatieproces volgens de WLTP testprocedure en vertaalt naar NEDC-cijfers. Er is nog geen EU-typegoedkeuring of een conformiteitscertificaat met officiële cijfers beschikbaar. Er kunnen verschillen zijn tussen de opgegeven waarden en de officiële cijfers.

** Elektronisch begrensd, met optioneel AMG Drivers Package 280 km/h.