Corvette na 50 jaar Apollo weer link aan ruimtemissie

Corvette DARE 19 la16-6-19. DARE van TU Delft presenteerde op bijzondere wijze haar Stratos IV raket. Bovenop een Corvette, omdat die 50 jaar geleden de auto was waarin de bemanning van de Apollo12 reed.

 

 

Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat de Apollo 12 koers zette naar de maan. De helden van deze missie – Pete Conrad, Alan Bean en Dick Gordon – groeiden samen met hun 1969 Corvettes uit tot iconen. Vijftig jaar later is Corvette opnieuw gelinkt aan een spraakmakende ruimtemissie. Deze week presenteerde Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE) zijn Stratos IV raket op een wel heel bijzondere manier.
Corvette DARE 19 lv 
In de jaren ’60 en beginjaren ‘70 van de vorige eeuw was de Corvette dé auto van astronauten die op bemande ruimtemissies gingen. Chevrolet maakte deze all American musclecar toen speciaal voor hen beschikbaar tegen een symbolische vergoeding van $1,- per jaar. De samenwerking leverde niet alleen veel rijplezier op, maar ook onvergetelijke beelden. Wellicht de meest bekende foto is die van de drie astronauten van de Apollo 12 maanmissie zittend op het dak van hun 1969 Corvettes.
Corvette DARE 19 3 astronauten
Nieuwe, Nederlandse ruimtemissie
Vijftig jaar later heeft Corvette opnieuw een opvallende rol in een ruimtemissie. Deze week presenteerde DARE van de TU Delft de Stratos IV. De raket, die naar verwachting in de zomer van 2020 vanaf de Denel Overberg Test Range in Zuid-Afrika wordt gelanceerd, is het eerste door studenten ontwikkelde ruimtevaartuig dat een hoogte van meer dan 100 kilometer moet halen. Daarmee zal het de eerste Nederlandse raket in de ruimte worden.
Corvette DARE 19 lzij
Bijzondere onthulling
Tijdens de presentatie op de TU Delft is de Stratos IV op een wel heel bijzondere manier onthuld. Dit keer geen astronauten op het dak van de Corvette, maar de onbemande raket zelf! Bevestigd bovenop een 2019 Corvette C7 Final Edition werd de Stratos IV over de campus van de TU Delft naar de Dream Hall gereden, waar de raket werd gepresenteerd aan de aanwezigen.
Corvette DARE 19 la
Lees via de links alles over het Stratos IV-project en de rijke historie van Corvette als ‘the car to have’ voor de astronauten van de Apollo ruimtemissies van zo’n vijf decennia geleden.