Bandenspanning goed voor klimaat en portemonnee

Bandenspanning meten21-5-19. Juiste bandenspanning levert veel voordelen. Meer comfort, minder slijtage, minder brandstofverbruik en minder CO2-uitstoot. Goodyear maakt het mogelijk banden eenvoudig te controleren.

 

 

Bij GAMMA Dekkershoek in Den Haag is een pilot van start gegaan met het automatisch meten van bandenspanning en profieldiepte van personenauto’s. Het was de Europese primeur van een innovatie van Goodyear dat het mogelijk maakt de staat van de banden snel te analyseren door simpelweg over een plaat met sensoren te rijden.
Bandenspanning meten
Samenwerken voor meer veiligheid en minder CO2Autorijden met je banden op de juiste spanning is veiliger, zuiniger, stiller en beter voor het milieu. De juiste spanning zorgt voor meer grip (kortere remweg en kleinere kans op slip), minder brandstofverbruik, minder afrolgeluid en minder slijtage van de band. Dat bespaart automobilisten al snel 100 euro per jaar. Toch rijdt zo’n 60 procent van de Nederlanders rond op banden met een te lage spanning.

De pilot met het automatische bandenmeetsysteem, de Drive over Reader, is een initiatief van het programma ‘Kies de Beste Band’ in samenwerking met GAMMA en Goodyear. In het Kies de Beste Band programma zijn onder andere het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, BOVAG, VACO, Rai Vereniging en ANWB vertegenwoordigd. Innovatieve automatische bandenmeetsystemen ondersteunenautomobilisten bij het regelmatig controleren van hun bandenspanning. Iets wat elke twee maanden moet gebeuren, maar vaak wordt vergeten.
Bandenspanning meetdrempel
Simpele bijdrage aan een schoner NederlandTim van der Rijken (Algemeen Secretaris VACO) over de voordelen van de juiste bandenspanning: “Hou je banden op spanning. Het is simpel, zinnig en zuinig. Veilig voor jou, goed voor je portemonnee en het draagt ook nog bij aan het halen van onze Klimaatdoelen. Als alle auto’s in Nederland met de juiste bandenspanning zouden rondrijden, zouden we zo’n 0,5 Megaton CO2 per jaar aan uitstoot besparen. Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van alle huishoudens in de gemeente Groningen.”

De werking van het systeemDe Drive over Reader van Goodyear controleert tijdens het er overheen rijden zaken als bandenspanning, banden profieldiepte en uitlijning van de wielen. De automobilist kan dan aan de hand van een uitdraai meteen zien of de banden opgepompt moeten worden en of het tijd wordt om ze te laten vervangen. “Hoe mooi zou het zijn als je straks als automobilist bij het tanken direct de staat van je banden kan zien op een display”, zegt Peter Nobel van Goodyear.
Bandenspanning uitslag
Automobilisten verrast
Een kleine honderd automobilisten grepen de mogelijkheid aan om over de Drive over Reader te rijden en een groot deel daarvan was verrast dat hun banden lang niet altijd in optimale conditie waren. Circa 60% van de auto’s reed op banden met een te lage spanning. Ter plaatse werden deze direct op de correcte spanning gebracht. Er was ook waardering dat GAMMA de mogelijkheid bood voor deze service. “We vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de CO2 uitstoot en het verbeteren van de verkeersveiligheid. En dat kan al heel eenvoudig door de service te bieden dat automobilisten hun banden hier kunnen laten controleren en op de juiste spanning laten brengen”, geeft Eric Jan Schipper, manager Compliance services & Public affairs van GAMMA aan.

Bij de vestiging van GAMMA Dekkershoek staat een pomp van de Stichting Band op Spanning (www.bandopspanning.nl/). Deze stichting heeft op meer dan 200 plaatsen in het land luchtpompen neergezet waar je gratis de banden van je auto op de juiste spanning kunt brengen. Deze pompen worden geplaatst in samenwerking met een bedrijf dat het initiatief sponsort. Bijvoorbeeld bij een bouwmarkt, parkeerplaatsen, winkelcentra, hotel of andere plekken waar veel mensen met de auto komen.
Bandenpomp.nl