Opel stoelcomfort van bok tot ergonomische zitplaats

Opel 1931 stoelOpel Kapitän 56 stoel13-4-19. Van een met leer beklede bok op de System Lutzmann uit 1899 evolueerde het zitcomfort van Opel in 120 jaar naar ergonomisch gevormde stoelen met massagefunctie in de nieuwe Grandland X.

 

 

Opel ontwikkelt en produceert al sinds 1899 auto’s. “Democratiseer toptechnologie en maak het voor iedereen toegankelijk” is sinds dag één het motto. Dit jaar viert Opel 120 jaar automobielproductie en door de jaren heen heeft het merk tal van technische vorderingen geïntroduceerd en die toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Onder meer zuinige motoren, state-of-the-art onderstellen en de nieuwste assistentiesystemen. Tegelijk was het comfort van bestuurder en passagiers altijd topprioriteit. Automobilisten willen namelijk vooral één ding: genieten van een comfortabele en ontspannen rit. De stoelen spelen daarbij een uiterst belangrijke rol: ze zijn de interface tussen mens en machine. Zodoende heeft Opel zich al in een vroeg stadium op de ontwikkeling van de stoel gericht, aangezien stoelen met een perfecte ergonomische vorm niet alleen meer comfort bieden, maar ook voor meer veiligheid zorgen. Beide aspecten staan sinds de introductie van de eerste auto’s hoog op de agenda bij de Duitse autofabrikant – dat blijkt ook uit het feit dat de Opel ‘Patent-Motorwagen’ uit 1899 al was voorzien van met leder beklede zitplaatsen.
Opel System Lutzmann

De lijst met mijlpalen op zitgebied uit de 120-jarige Opel-geschiedenis omvat de introductie van in lengterichting verstelbare stoelen in 1931 en de legendarische stoelen met verstelbare rugleuning in de Opel Kapitän, tot en met hoogteverstelling eind jaren zeventig in de Opel Monza en de Senator, en het Flex7-stoelsysteem in de eerste Opel Zafira exact twintig jaar geleden. In 2003 volgde de eerste ergonomische stoel die was gecertificeerd door Aktion Gesunder Rücken e.V., die debuteerde in het middenklassemodel Signum. Vandaag de dag zijn modellen als de Astra, de Insignia en de Grandland X leverbaar met de onderscheiden en continu doorontwikkelde ergonomische, actieve stoelen.
Opel 1958 slaapstoel

Een schoolvoorbeeld van toptechnologie en topcomfort is de Opel Grandland X ‘120 Jaar Edition’, leverbaar voor prijzen vanaf € 31.699,-. Het jubileummodel is niet alleen standaard voorzien van assistentiesystemen als Cruise Control met snelheidsbegrenzer, Lane Departure Warning, Verkeersbordherkenning, Hill Start Assist en Park Pilot aan de achterzijde. Ook tal van comfortvoorzieningen zorgen voor een ontspannen rit. Hiertoe behoren meervoudig verstelbare comfortstoelen voor bestuurder en voorpassagier, airconditioning en Solar Protect warmtewerend glas aan de achterzijde. Aan de buitenzijde onderscheiden de dorpellijsten met OPEL-belettering, de lichtmetalen 17-inchwielen met vijf dubbele spaken en het ‘120 jaar’-logo het jubileummodel van de Grandland X. Het comfort kan naar een nog hoger plan worden gebracht met de tegen meerprijs leverbare actieve voorstoelen, stoelverwarming met meerdere standen voor de voorstoelen en een verwarmbaar, met leder bekleed stuurwiel. Opel biedt zodoende comfort van het hoogste niveau.
Opel Grandland X 19 lv
Opel Grandland X 19 stoelen

Comfort in het beginstadium: ‘Lutzmann’ met zitbank met soepel leder
Aan het eind van de 19e eeuw konden mensen nog niet eens dromen over dit soort stoelen met hoogstaande technologie – de focus lag toen op motorvermogen, comfort speelde een bijrol. De auto’s leken nog altijd sterk op koetsen, en de stoelen deden daar niet voor onder. Neem de Opel Patent-Motorwagen ‘System Lutzmann’ uit 1899: de hele auto, inclusief de bank met zijn rechte leuning, deed denken aan een koets. Uiteraard waren er nog geen verstelmogelijkheden. In plaats daarvan richtte Opel zich op een ander detail dat indertijd van groot belang was voor het comfort: het merk bekleedde de zitting van de bank luxueus met leder.

Dertig jaar later, in 1929, was de stoel in de Opel 4/20 ‘Moonlight Roadster’ nog altijd een vaste bank. Die was echter aanzienlijk lager geplaatst en passagiers konden daardoor hun benen strekken, net als dat vandaag de dag het geval is. Bij het vierdeursmodel en de limousine kon de leuning van de voorstoelen worden neergeklapt. De volgende stap in de ontwikkeling volgde snel met de Opel 1.8 Liter: de voorstoelen waren nu in lengterichting verstelbaar. Brochures uit die tijd meldden: “De verstelbare voorstoelen zijn als fauteuils: uitnodigend, diep en met een comfortabele rugleuning.” De 1.2 Liter Regent was voorzien van brede, comfortabele en uitnodigende stoelen voorin en achterin. De grote bagageruimte was toegankelijk door de rugleuning achterin op eenvoudige wijze voorover te klappen.” Zodoende keek Opel al in 1931 naar een manier om comfort te combineren met praktische voordelen.
Opel 1931 rv
Opel 1931 stoel

“Dit soort autostoelen staan reeds lange tijd op behoorlijk wat wensenlijstjes”: Kapitän, GT en Monza
Vanaf de beginjaren vijftig waren de stoelen van de Opel Olympia gemonteerd aan een metalen frame en waren ze in lengterichting verstelbaar. Om de instap voor de achterpassagiers te vergemakkelijken, kon de rugleuning van de voorstoelen naar voren worden geklapt. In 1956 zette de Opel Kapitän L de volgende stap voor extra zitcomfort. “De personen die op de afzonderlijk verstelbare voorstoelen zitten, kunnen de rugleuning traploos tot aan een horizontale positie verstellen, simpelweg door aan een hendel te trekken en achterover te leunen”, zo stond er in de omschrijving. De zogenaamde relax- of verstelbare stoel was een feit. “Met een klein rukje kan de stoelpositie worden aangepast.” De rails waarover de stoel kon worden verschoven, was onder een hoek geplaatst. Zodoende veranderde de hoogte van de zitpositie afhankelijk van de verstelling in lengterichting. Ook toen al werd de rol die stoelen spelen op veiligheidsgebied benadrukt: “Vooral in bochten is te voelen hoe goed de vorm van deze stoelen is en hoeveel ondersteuning ze bieden. Het resultaat is een plezierig en veilig rijgevoel dat je nooit meer wil missen.”
Opel Kapitän 56 lv
Opel Kapitän 56 stoel

In 1968 ging de Opel GT in productie. Dit legendarische model kenmerkte zich door een gedurfde, sportieve styling – zowel qua exterieur als qua interieur. Passagiers konden het zichzelf gemakkelijk maken in stoelen met een sportieve vorm. Langere stoelzittingen en een aanzienlijk verbeterde schoudersectie lieten zien welke kant het opging op stoelgebied. Stapsgewijs rustte Opel vanaf eind jaren zestig stoelen optioneel uit met hoofdsteunen – zoals in de Kadett B, de Rekord C, de Commodore A en de Olympia A. De volgende belangrijke ontwikkeling kwam in 1978: in lijn met het credo “Comfort is een functie van technologie” introduceerde Opel de in hoogte verstelbare stoel in diverse uitrustingsvarianten van de Monza A en de Senator A. “Om elke bestuurder – onafhankelijk van de lengte of het postuur – een optimale zitpositie en een goed zicht te bieden, kan de bestuurdersstoel traploos worden versteld in lengterichting en hoek van de rugleuning (…) en in de Senator CD zelfs in hoogte”, zo was in de Opel-brochure te lezen.

Een nieuwe vorm van flexibiliteit: het Flex7-stoelsysteem in de Opel Zafira
In de jaren negentig waren de stoelen van de Opel Omega B tegen meerprijs elektrisch verstelbaar. De versterkte rugleuning en de zijairbags leverden een belangrijke bijdrage aan de passieve veiligheid: voor het eerst werden uitgebreide botsproeven uitgevoerd. Afhankelijk van het uitrustingsniveau waren alle drie zittingen achterin uitgerust met driepuntsgordels en hoofdsteunen.
Opel presenteerde in 1999 een wereldprimeur met de compacte MPV Zafira, die was voorzien van het innovatieve Flex7-stoelsysteem. Voor het eerst kon een compacte zevenzits-MPV in een ogenblik worden getransformeerd naar een tweepersoons bestelauto met een grote laadruimte, zonder dat de stoelen hoefden te worden verwijderd. Dankzij een slim mechanisme konden beide afzonderlijke stoelen van de derde zitrij worden neergeklapt, zodat ze keurig aansloten op de vloer van de bagageruimte. Vervolgens konden de stoelzittingen en rugleuningen van de tweede zitrij worden neergeklapt, tegen de voorstoelen worden geklapt en vastgezet. Dit veranderde de MPV met zeven zitplaatsen in een bestelauto met een bagageruimte van 1.700 liter (VDA-norm). Met dit concept bracht Opel flexibiliteit naar een hoger niveau en ontwikkelde het verder tot het lounge-stoelsysteem met in dwarsrichting verstelbare buitenste stoelen op de tweede zitrij van de Zafira Tourer.
Opel Zafira 03 lv
Opel Zafira 03 stoelen

Goed voor de rug: AGR-gecertificeerde ergonomische stoelen vanaf 2003
Ontspannen reizen verhoogt niet alleen het gevoel van welbevinden en de veiligheid van de passagiers, het is ook een belangrijke gezondheidsfactor. Een goede stoel is niet alleen comfortabel, maar ondersteunt ook de rug. Opel heeft onder de volumefabrikanten een voortrekkersrol op dit vlak. Als eerste autofabrikant bood het merk stoelen aan die goed waren voor de rug. Vanaf 2003 was voor het middenklassemodel Opel Signum de eerste stoel met AGR-certificering leverbaar. De experts op het gebied van goed zitten gaven hun goedkeuring aan de 18-voudig elektrisch verstelbare multicontour bestuurdersstoel die leverbaar was voor de Opel Vectra/Opel Signum.

Sindsdien begonnen de in ergonomisch opzicht superieure stoelen aan hun succesvolle carrière. In 2008 boden de tot de standaarduitrusting behorende comfortstoelen in de Opel Insignia een omvangrijk verstelbereik – 65 mm (elektrisch) in hoogte en 270 mm in lengterichting – absolute topscores op dit vlak. De premium bestuurdersstoel was AGR-gecertificeerd. En in 2012 was de Opel Meriva de eerste in serie geproduceerde auto die het begeerde AGR-keurmerk kreeg voor het algehele ergonomische concept: FlexDoors met een openingshoek van 84 graden, het FlexSpace-systeem, AGR­gecertificeerde ergonomische stoelen en de fietsendrager FlexFix.

Opel leverde ook in het compacte segment de eerste bijzonder rugvriendelijke stoelen. Voor het eerst waren de AGR-gecertificeerde premium ergonomische stoelen die in 2015 in de Astra beschikbaar kwamen, niet alleen voorzien van uitgebreide verstelmogelijkheden qua hoogte, lengterichting en zithoek (inclusief verstelbare zijwangen), ze konden tegen meerprijs ook worden voorzien van andere comfortfeatures, zoals massage, ventilatie en geheugenfunctie. Niet alleen de kopers van de Astra en de Insignia kunnen genieten van comfort van topklasse op de voorstoelen, dat geldt ook voor de topuitvoering van de Opel Grandland X. En dat blijft niet beperkt tot de voorstoelen, ook de personen op de tweede zitrij profiteren van zitcomfort dankzij de stoelverwarming, die tegen meerprijs leverbaar is voor de voorstoelen en de buitenste zitplaatsen van de achterbank.

De sportstoelen die Opel ontwikkelde voor de dynamische Insignia GSi (brandstofverbruik Opel Insignia GSi met 2.0 BiTurbo Diesel en 154 kW (210 pk) volgens NEDC1: in de stad 9,6 l/100 km, buitenwegen 5,6 l/100 km, gemiddeld 7,1 l/100 km, 186-187 g/km CO2; brandstofverbruik volgens WLTP2: gemiddeld 7,4-7,8 l/100 km, 193-204 g/km CO2) zijn op dit moment het summum qua sportiviteit en ergonomie. Deze AGR-gecertificeerde Opel performance sportstoelen bieden buitengewone zijdelingse steun met een hoogstaand comfort op lange ritten. De stoelen zijn voorzien van alle comfortfeatures die we kennen van de modelreeks Insignia. De kuipstoel in de GSi is ook voorzien van ventilatie, verwarming, een massagefunctie (bestuurdersstoel) en verstelbare zijwangen. Deze voorzieningen zijn aangevuld met een hoge rugleuning met geïntegreerde hoofdsteun. De lengtepositie, de hoogte, de hoek van de stoelzitting en de rugleuning van de stoel, die oogt als een cobra die klaar is om aan te vallen, zijn allemaal elektrisch verstelbaar. De luchtkussens van de viervoudig verstelbare lendensteun en de verstelbare zijwangen zijn eveneens elektrisch verstelbaar. De performance sportstoelen zijn ontwikkeld door de experts van Opel om prettig zitten mogelijk te maken en ze zijn uniek voor wat betreft de combinatie van een sportieve zijdelingse steun en het comfort.