Winterbanden zijn onveilig in de zomer. Dus wisselen!

Film 30ADAC bandentest 18 achter13-4-19. De kans op sneeuw en gladde wegen is vrijwel nihil. Toch zie je nog veel auto's met winterbanden. Dat is niet verstandig. Het is nu tijd voor zomerbanden.

 

 

Wist je dat rijden met winterbanden in het voorjaar en de zomer eigenlijk net zo onveilig is als rijden met zomerbanden in de winter? Het advies om in de winterperiode met winterbanden te rijden, is algemeen bekend. Maar dat je van april tot en met september beter met zomerbanden kunt rijden omdat winterbanden bij temperaturen boven de 7 graden gevaarlijke situaties kunnen opleveren, weten minder mensen. Daarnaast is er ook nog de regelgeving om rekening mee te houden. In sommige Europese landen geldt namelijk een verbod op winterbanden in bepaalde periodes van het jaar. Het vervangen van winterbanden door zomerbanden is dus om meerdere redenen minstens zo belangrijk.
Michelin Pilot Sport Cup 2R 18 Porsche

Cijfers winter- en zomerbanden Nederland
Meer dan de helft van de automobilisten in Nederlanders rijdt het hele jaar met zomerbanden. In de winterperiode vervangt 35 procent van de autobezitters deze door winterbanden. Bijna 17 procent (1 op de 6) daarvan blijft het hele jaar met de wintergrip rijden. Dat betekent dat er, op basis van de bijna 8,5 miljoen personenauto’s die het CBS begin 2019 registreerde, zo’n 500.000 personenauto’s in de zomermaanden op winterbanden rijden. Die cijfers zijn gebaseerd op bevindingen uit een steekproef van BOVAG in 2018.

Waarom winterbanden no go zijn in voorjaar
Tijdens de warmere dagen van het jaar kan rijden met winterbanden voor onveilige wegsituaties zorgen. Met name de langere remweg die winterbanden dan hebben, zorgt voor onveilige situaties. Waar winterbanden bij gladheid en kou juist voor een kortere remweg zorgen, is die boven de 7 graden alleen maar langer. Met name door het zachte rubber waarvan deze banden zijn gemaakt. Bij een temperatuur van 15 graden celcius en met een snelheid van 50 km/uur is de remweg al snel 20% langer dan die van een auto met zomerbanden. Bij 35 graden is dat zelfs 30%. En juist die remweg kan het verschil maken tussen wel of geen brokken rijden en schade claimen via de autoverzekering en andere rompslomp. Ook de wegligging, en dus de grip op de weg, is bij hogere temperaturen minder goed met winterbanden. Daar komt nog eens bij dat het brandstofverbruik stijgt door de hogere weerstand en dat de banden sneller slijten. Daarnaast zorgen winterbanden bij warmer weer ook nog eens voor meer lawaai. Kortom: winterbanden tijdens de warme periodes van het jaar vergroten de kans op ongelukken, veroorzaken hogere kosten voor de autobezitter, creëren meer CO2-uitstoot en zorgen voor meer verkeerslawaai.
ADAC bandentest 18 voorband

Verplichting over de grens
Dan is er nog de verplichting rondom zomerbanden. Die is er niet in Nederland, maar wel in sommige landen over de grens. In veel wintersportgebieden is winterbanden verplicht, maar heb je er ook weleens over nagedacht dat er ook regels kunnen zijn omtrent zomerbanden? Zo is het rijden met winterbanden in Italië en België verboden in bepaalde maanden van het jaar. In Italië kun je zelfs een boete krijgen als je tussen 15 mei en 14 oktober met Nordic-winterbanden rijdt. Die boete ligt tussen de € 400,- en € 1.700,-. Er kan zelfs inbeslagname van de auto volgen. Het winterbandenverbod in België geldt van 1 april tot en met 30 oktober.

Zomerbanden herkennen
Weet je eigenlijk wel op wat voor banden je rijdt? Handig om te weten hoe je zomer- en winterbanden onderscheidt. Zomerbanden zijn gemaakt van harder rubber dan dat van winterbanden. Ook hebben zomerbanden een minder diep profiel met minder groeven. Makkelijker gezegd: zomerbanden hebben een eenvoudiger profiel. Gelukkig is het onderscheid ook te maken door een symbool op de winterband. Daarop vind je vaak een sneeuwvlokje en/of de term M+S (Modder + Sneeuw). Staat deze informatie er niet op, dan is de kans heel groot dat je kijkt naar een zomerband. Wil je dit zeker weten? Ga dan even langs een garage. Daar zien ze binnen een paar seconden wat voor banden jij onder je auto hebt. Ook kunnen ze de banden daar eventueel voor je vervangen. Weten wat goede zomerbanden zijn? AutoWeek deed de Zomerbandentest 2019.