Hyundai i30 N van Rome naar Parijs in 8 minuut 18

Hyundai i30 Fastback N 18 achter27-9-18. Nog vóór zijn wereldpremière op de Autosalon heeft de Hyundai i30 Fastback N al een wereldrecord op zijn naam: in slechts 8 minuten en 18 seconden van Rome naar Parijs.

 

 

Het record werd gevestig op de openbare weg. Maar dan in Denemarken… Thierry Neuville en Gabriele Tarquini, de topcoureurs van Hyundai Motorsports, deden het met de eerste sportieve vijfdeurscoupé in het C-segment. Zoals altijd dacht Hyundai buiten de geijkte kaders en liet zijn coureurs de strijd met elkaar aangaan. Niet tussen de Italiaanse en de Franse hoofdstad, maar op de bochtige weggetjes tussen de nagenoeg gelijknamige dorpjes in Denemarken. Met de Hyundai i30 Fastback N hadden de twee slechts 8 minuten en ruim 18 seconden nodig om de 12,8 kilometer tussen de Deense dorpjes Rom en Paris af te leggen.
Hyundai i30 Fastback N 18 lv

Neuville, die momenteel aan kop gaat in het WRC-klassement voor coureurs, en Tarquini, die in zijn inmiddels 25-jarige racecarrière een legendarische status op de circuits heeft verworven, vormden het perfecte koppel voor een duel op de afgesloten route. Zij laten de pure power van de sportieve Hyundai-coupé zien in een video waarin de race-atmosfeer tot leven komt met luide motoren en opwindende shots.
Hyundai i30 Fastback N 18 Tarquini Neuville

De Hyundai i30 Fastback N is na de i30 N hatchback het tweede high-performance model van Hyundai in Europa. Inmiddels zijn in de eerste helft van dit jaar al meer dan 3.000 Hyundai’s i30 N hatchback in Europa verkocht – veel meer dan verwacht.

‘Met de nieuwe i30 Fastback N zetten we weer een nieuwe maatstaf. We versterken met modellen die op de emoties zijn gericht de aantrekkingskracht van Hyundai’, zegt Andreas-Christoph Hofmann, Vice President Marketing en Product van Hyundai Motor Europe. ‘Het verkoopsucces van de i30 N hatchback bewijst dat we met onze N-modellen niet slechts auto’s maar emotie bieden – het unieke N-gevoel dat een glimlach tovert op het gezicht van onze klanten. De nieuwe snelle vijdeurscoupé i30 Fastback N biedt kopers hetzelfde rijplezier en dezelfde opwinding als de i30 N hatchback, maar dan verpakt in de mooie GT-achtige vormen.’

Elegant en sportief karakter
Het verfijnde en sportieve karakter van de nieuwe Hyundai i30 Fastback N komt tot uiting in talloze designdetails die hij deelt met de Hyundai i30 N hatchback, zoals de dynamisch ogende N-grille en N-voorbumper, en zeker ook in de unieke achterbumper. Beide N-modellen zijn voorzien van een kenmerkende rode bies onderlangs. De verlaagde carrosserie en de zwarte dorpels accentueren het sportieve karakter van de auto. Aan de achterzijde kenmerkt de i30 Fastback N zich door een dubbele sportuitlaat en een riante achterspoiler die is geïntegreerd in de achterklep en is voorzien van glanzend zwarte accenten.

Het interieur van de nieuwe Hyundai i30 Fastback N is licht en elegant. Middelpunt is natuurlijk het exclusieve N-stuurwiel met het kenmerkende rode N-stiksel. Dat rode stiksel komt terug in onder meer de mof van de versnellingspook en in de stoelbekleding. Ondanks dat het interieur op sportiviteit is gericht, is het gebruiksgemak onaangetast. De bagageruimte meet bijvoorbeeld maar liefst 450 liter en is tot 1.351 liter uit te breiden met de achterbank neergeklapt.
Hyundai i30 Fastback N 18 dash

High-performance motoren
Klanten kunnen kiezen uit twee vermogensvarianten van de 2.0-liter turbomotor – dezelfde als die in de Hyundai i30 N hatchback. De Standard Package-motor levert een vermogen van 184 kW (250 pk) bij een gecombineerd verbruik van 7,0 l/100 km en een CO2-uitstoot van 159 g/km*. De Performance Package-motor laat 202 kW (275 pk), een verbruik van 7,1 l/100 km en een CO2-uitstoot van 163 g/km* noteren. Beide motoren leveren 353 Nm koppel en zijn goed voor een topsnelheid van 250 km/uur. Met de overboost-functie, geactiveerd als de motor zijn maximumkoppel, biedt de motor zelfs 378 Nm koppel. De acceleratie van 0 naar 100 km/uur vergt 6,4 seconden* voor de Standard Package-motor en 6,1 seconden* voor de Performance Package.

Met N Grin Control (die een grijns op ieder gezicht tovert) heeft de bestuurder de keuze uit vijf rijmodi, in te schakelen met behulp van de speciale knoppen op het stuurwiel: Eco, Normal, Sport, N en N Custom. Zo kan de bestuurder het karakter van de auto aanpassen aan zijn stemming.

De N-modellen van Hyundai N zijn geïnspireerd op het succes van Hyundai in het FIA World Rally Championship en het internationale Touring Car Racing (TCR). De N-versies zijn ontworpen in Korea en ontwikkeld en getest op de Nürburgring (Duitsland), waar Hyundai’s Europese testcentrum is gevestigd.
Hyundai i30 Fastback N 18 rzij

Slimme connectiviteit en veiligheid
Voor het horizontaal vormgegeven instrumentenpaneel van de nieuwe Hyundai i30 Fastback N biedt Hyundai keuze uit twee infotainmentsystemen. Ten eerste het Display-audiosysteem, met een 8-inch capacitieve LCD-touchscreen, een geïntegreerde achteruitrijcamera en Bluetooth. Als alternatief is er het navigatiesysteem met capacitieve touchscreen en een zevenjarig abonnement op LIVE Services. Beide infotainmentsystemen zijn compatible met Apple CarPlay en Android Auto, zodat de bestuurder de smartphone kan verbinden om de muziek-, telefoon- en navigatiefuncties te bedienen via het scherm. Het speciale schermmenu voor de N-modus biedt ook de mogelijkheid de instellingen voor de motor, de rev matching, het uitlaatgeluid en de Performance Package te beheren.

Verder is de nieuwe Hyundai i30 Hatchback N voorzien van Hyundai SmartSense, de actieve veiligheids- en rijassistentiesystemen die voldoen aan de hoogste Europese normen: Forward Collision-Avoidance Assist, Driver Attention Warning, Lane Keeping Assist en High Beam Assist zijn standaard, Intelligent Speed Limit Warning is optioneel verkrijgbaar.
Hyundai i30 Fastback N 18 achter 

De geheel nieuwe Hyundai i30 Fastback N in ’t kort

Combineert geavanceerd en elegant design met uitdagend rijplezier
Is de eerste sportieve vijfdeurscoupé in het C-segment
Is Hyundai’s tweede performancemodel dat uitdagend rijplezier levert – net als de i30 N hatchback die extreem succesvol is sinds zijn lancering een jaar geleden
Komt met sportieve N-uitrusting voor in- en exterieur, evenals nieuwe exterieurkleuren
Deelt high-performance onderdelen met de i30 N hatchback

Geavanceerd en elegant design
Spannend en sportief uiterlijk
Bevat kenmerkende carrosserie van de i30 Fastback:
sportieve uitstraling
charismatisch front
elegante, druppelvormige cabine
N model-specifieke performance designkenmerken:
unieke voor- en achterbumper
kenmerkende Cascade-grille met N-logo
zwart cluster van LED-koplampen
rode karakterlijn
driehoekige mistlamp geïntegreerd tussen de twee dubbele uitlaatsierstukken
N-logo op stuurwiel en pookknop
Stijlvol vormgegeven achterspoiler geïntegreerd in de achterklep, met hoogglans zwarte accenten
Lichtmetalen wielen:
18-inch Michelin-banden (Standard Package)
19-inch Pirelli P-Zero high-performance Hyundai N-banden (Performance Package)
Zwart gespoten dorpels
Interieurkleur: combinatie van Black en Red Point (Red Point-afwerking, zwarte veiligheidsgordels en hemelbekleding)
Stoelbekleding stof of combinatie van suède en leder (optie)
Spannende exterieurkleuren:
Shadow Grey (exclusief voor i30 Fastback N)
Polar White
Phantom Black
Engine Red
Performance Blue
Micron Grey

Slimme connectiviteitsuitrusting
Display audiosysteem:
8-inch LCD-touchscreen
geïntegreerde dynamische achteruitrijcamera
Bluetooth-connectiviteit
Apple CarPlay
Android Auto
Navigatiesysteem:
8-inch touchscreen infotainmentsysteem met geïntegreerde navigatie, media en connectiviteit
Apple CarPlay
Android Auto
gratis 7-jarig abonnement LIVE Services
Draadloos opladen smartphone (Qi-standaard)
USB-poort
N-mode optiemenu voor instellingen motor, rev matching, uitlaatgeluid en voor Performance Package-instellingen

Performance*
2.0 T-GDI benzinemotor
Standaard: 184 kW (250 pk)
Max. vermogen: 202 kW (275 pk)
Koppel: 353 Nm, met Overboost-functie: 378 Nm
Acceleratie 0-100 km/u: 6,4 sec. (Performance Package: 6,1 sec.)
Topsnelheid: 250 km/u
Handgeschakelde zesversnellingsbak en voorwielaandrijving
N Grin Control System (5 verschillende rij-instellingen):
Eco
Normal
Sport
N
N Custom
Performance Package:
N Corner Carving Differential (elektronisch geregeld slipdifferentieel (e-LSD))
variabel uitlaatsysteem
Elektronisch geregeld onderstel (ECS)

Veiligheidssystemen
Hyundai SmartSense actieve rijassistentietechniek
Forward Collision-Avoidance Assist City & Urban (FCA, standaard)
Driver Attention Warning (DAW, standaard)
Lane Keeping Assist (LKA, standaard)
High Beam Assist (HBA, standaard)
Intelligent Speed Limit Warning (ISLW)
Geavanceerd staal met hoge treksterkte voor hoge mate van stijfheid, absorptie botsenergie en minimale trillingen
Zeven airbags:
twee frontairbags
twee zijairbags
twee gordijnairbags (van 1e tot 2e zitrij)
knieairbag bestuurder

* Data nog niet definitief en aan veranderingen onderhevig.