Kofferruimte in auto's met 50 liter gegroeid in afgelopen 30 jaar

10-7-24. Wie in de zomervakantie moeite heeft om alle bagage in de auto te krijgen, moet bedenken dat het voor zijn of haar ouders een stuk lastiger was.
Škoda_Superb_Combi-24-koffer.jpg

De gemiddelde auto in Nederland beschikt tegenwoordig namelijk over bijna 50 liter meer ruimte dan halverwege de jaren ‘90. Dit blijkt uit een analyse door autovergelijker Gaspedaal.nl. Zo is de laadruimte van een Ford Focus Wagon met 29% toegenomen en groeide de bagageruimte van een Opel Corsa met maar liefst 37%. Dat komt neer op een flinke koffer − of plek om 3 grote zakken aardappelen mee te nemen naar de camping.

“De afgelopen jaren zijn auto’s gemiddeld langer en breder geworden. Dat is goed terug te zien in de kofferruimte, die is in 30 jaar gemiddeld met ruim 12% toegenomen", legt Jasper Verweij van Gaspedaal.nl uit. “Dit is deels te verklaren door de toegenomen populariteit van SUV’s, maar dat is niet de enige oorzaak.”

Sinds het einde van de jaren ‘90 zijn SUV’s erg in trek. Dit type auto is vaak ruimer dan de gemiddelde hatchback of sedan en mede daardoor erg populair. “Maar ook de moderne stationwagens zijn ruimtelijker vanbinnen.”, zo weet Verweij. “De gemiddelde inhoud van modellen in deze autocategorie is de afgelopen 30 jaar met zo’n 11% toegenomen. Dat komt neer op extra ruimte voor bijvoorbeeld een grote koffer of twee volle boodschappentassen.”

Veranderde modellen
Dat auto’s tegenwoordig meer ruimte bieden dan in het verleden, is extra goed te zien bij modellen die al decennialang meegaan. Zo biedt de Peugeot 208 ruim 30% meer plek voor koffers dan de Peugeot 205 en biedt de bagageruimte van de Volkswagen Golf 15% meer inhoud dan aan het begin van de jaren ‘90.

Overigens gaan niet alle automodellen mee in de trend van groeiende kofferruimte. Bij de Porsche 911 is dit bijvoorbeeld redelijk stabiel gebleven. Onder de achterklep van de meest recente Fiat Panda is zelfs 17% minder ruimte dan in de eerste editie uit 1981.

Voor de analyse heeft Gaspedaal.nl de officiële specificaties, zoals gepubliceerd in Autoweek Carbase, van 21.361 unieke automodellen gebruikt. “Op deze manier konden wij vanaf het midden van de jaren ‘90 tot nu terugkijken. Hieruit blijkt dat de gemiddelde bagageruimte van de auto’s die in ons land rondrijden, is gestegen met gemiddeld 48,8 liter. Dat is zeker handig met de zomervakantie voor de deur”, aldus Verweij. 

Meer informatie over het onderzoek, inclusief voorbeelden van geëvolueerde automodellen, is te vinden op: https://www.gaspedaal.nl/blog/over-gaspedaal/pers/256-kofferruimte