Sneeuwkettingen - winterbanden - flitsdetectors op wintersport

11-2-24. Veilig op wintersport. 1 op 5 Nederlanders weet niet hoe je sneeuwkettingen moet omdoen. Maar soms is het wel verplicht. Net als winterbanden. En pas op met flitsdetectors.
AllianzDirect-24-veilig_wintersport.jpg

Ook dit jaar gaan miljoenen Nederlanders in de eerste maanden van het nieuwe jaar op wintersport. Heerlijk even uitwaaien op witte pistes en in de zon genieten van de après-ski. Maar achter deze avontuurlijke plannen schuilt ook een uitdaging – uit onderzoek van Allianz Direct blijkt namelijk dat veel mensen onvoldoende voorbereid richting de sneeuw trekken.

Auto populair, maar een ongeluk zit in een klein hoekje
Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders (23%) dit jaar op wintersport gaat, waarvan de overgrote meerderheid (69%) de auto pakt. Dat rijden in winterse gebieden blijkt niet altijd goed te gaan: van de sneeuwliefhebbers heeft 23% weleens schade gereden en 17% heeft zelfs weleens een auto-ongeluk gehad onderweg naar de bestemming of tijdens de wintersportvakantie.

Wellicht dat dat te maken heeft met de gladde en besneeuwde wegen, waarvan de kans groot is dat je ermee te maken krijgt als je met de auto op wintersport gaat. Dan is het wel belangrijk dat je hier goed op bent voorbereid. Echter weet meer dan 1 op de 5 Nederlanders (22%) niet hoe zij sneeuwkettingen om hun banden moeten monteren. 12% zegt zelfs zonder winterbanden op wintersport te gaan. Dat terwijl het in vele bekende wintersportoorden verplicht is. Zo is het in Duitsland, Oostenrijk en bepaalde gebieden in Frankrijk en Italië verboden om in de winter zonder winterbanden te rijden. In Zwitserland wordt het sterk aanbevolen hier ‘s winters gebruik van te maken.

Nayla van Nieuwenhuizen, Productmanager van Allianz Direct zegt: “Wij zien een duidelijk verband tussen het aantal schademeldingen dat wij binnenkrijgen en de weersomstandigheden op de weg. Dat een deel van de automobilisten zonder de juiste winterbanden en kennis van sneeuwkettingen op weg gaat, is dan ook zorgelijk. Zeker omdat het met deze maatregelen een stuk veiliger rijden is. Dankzij speciaal rubber dat niet verhardt in de kou hebben winterbanden meer grip en het speciale profiel zorgt voor een betere afvoer van water en sneeuw. Als er écht veel sneeuw ligt, zorgen sneeuwkettingen dan nog voor dat extra beetje grip. Zorg er dus voor dat je veilig op pad gaat om ongelukken te voorkomen."

Wees gewaarschuwd voor waarschuwingsapps
Allianz Direct heeft in het onderzoek ook gevraagd naar het gebruik van apps die je onderweg meldingen geven over verkeerswaarschuwingen, zoals snelheidsmetingen en flitsers. Dit soort apps zijn enorm populair onder Nederlanders: vier op de tien (39%) maakt er gebruik van onderweg naar de wintersportbestemming.

Toch is het gebruik van dergelijke apps in het buitenland niet overal toegestaan. Landen willen mogelijk voorkomen dat bestuurders op de hoogte zijn van de locaties van snelheidsmetingen om de verkeersveiligheid te handhaven. In sommige landen is het zelfs niet toegestaan om een dergelijke app op je telefoon te hebben. Met name in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland gelden strenge regels voor alle soorten flitsdetectors. Ook in Oostenrijk, Italië en veel andere Europese landen zijn sommige vormen van radardetectors verboden.

Ron Adams, Head of Marketing & Sales bij Allianz Direct: “Uit het huidige onderzoek blijkt dat slechts 45% van de wintersporters checkt of ze op hun route waarschuwingsapps mogen gebruiken. Toch loont het om goed op de hoogte te zijn van de regels in het land van jouw wintersportbestemming, want in Frankrijk riskeer je bijvoorbeeld al een boete van €1500 als je flitsapps gebruikt.”

Files en sneeuwkettingen: dit zijn de grootste ergernissen onderweg naar wintersport
Allianz Direct vroeg Nederlanders ook naar hun grootste ergernissen tijdens het reizen naar de wintersportbestemming, waarbij de geduchte sneeuwkettingen als het grootste ergerpunt worden gezien.

Dit zijn de zes grootste ergernissen onderweg:

Sneeuwkettingen omdoen 16%
Vieze toiletten bij het tankstation: 15%
Verplichte winterbanden 11%
Verkeerd rijden 11%
Dat je een vignet moet kopen 10%
Te weinig ruimte in auto/bus/vliegtuig 10%