Fiat eert 100-jarig Disney met bijzonder geschenk

26-11-23. Eerbetoon van FIAT aan het honderdjarige Disney: vijf unieke exemplaren van de Fiat Topolino.Vier zijn ontworpen door FIAT Centro Stile en geïnspireerd door Disney Creatives, aan de vijfde heeft Disney-tekenaar Giorgio Cavazzano meegewerkt. 
Fiat-Topolino-Disney100-23-5x.jpg

Langdurige relatie gaat terug tot de jaren dertig: ‘Topolino’ is de Italiaanse naam van Mickey Mouse en de bijnaam die de iconische eerste Fiat 500 van het Italiaanse publiek kreeg. Nu gebruikt Fiat de naam voor zijn nieuwe elektrische stadsauto.
De persconferentie werd gegeven door Olivier Francois, CEO van FIAT en CMO van Stellantis Global, en Daniel Frigo, Country Manager of The Walt Disney Company Italy & Turkey en Head of Studio Italy.
Om Mickey Mouse en de Fiat Topolino nog meer te eren, vindt – in samenwerking met Pinacoteca Agnelli – een tentoonstelling van deze vijf unieke exemplaren plaats op de noordelijke oprit van het Lingotto-gebouw.

FIAT eert het honderdjarige Disney met een exclusief geschenk: vijf speciale themaversies van de nieuwe Fiat Topolino die gewijd zijn aan Mickey Mouse. De presentatie van de vijf unieke exemplaren van Fiats stadsauto vond plaats in Casa 500 in Turijn. Dat is gevestigd op de vierde verdieping van het prestigieuze kunstinstituut ‘Pinacoteca Agnelli’. Daar kun je een reis door kunst en door de tijd maken ter gelegenheid van het honderdjarige jubileum van Disney, de 95e verjaardag van Mickey Mouse én de honderdste verjaardag van het Lingotto-gebouw.

Olivier Francois, CEO van FIAT en CMO van Global Stellantis, merkte op: “De verhalen van FIAT en Disney zijn met elkaar verweven en nu viert zowel Disney als het Lingotto-gebouw zijn honderdste verjaardag. Beide Topolino’s – het Disney-icoon dat wij kennen als Mickey Mouse en de allereerste Fiat 500 – zijn al tientallen jaren inspiratiebronnen voor kunst, street art en mode. Disney en Fiat hebben veel méér gemeen dan de Topolino: het DNA, de authenticiteit en het belang om mensen eenvoud, warmte en vreugde te bieden. Om hen de wereld en de toekomst met een glimlach en optimisme te laten bekijken en om hen in contact te brengen met een jonger publiek. De nieuwe Fiat Topolino draagt daarin zijn steentje bij door elektrische-mobiliteit-met-een-glimlach te bieden. Ik presenteer met trots ons eerbetoon aan Disney: vijf speciale en unieke Topolino’s, allemaal geïnspireerd op het iconische Disney-figuurtje dat in de jaren dertig de Fiat 500 zijn bijnaam Topolino bezorgde.” 
Fiat-Topolino-Disney100-23-5x-neuzen.jpg

Daniel Frigo, Country Manager of The Walt Disney Company Italy & Turkey en Head of Studio Italy, vertelt: “Bij Disney zijn we ongelofelijk trots dat we deel uitmaken van de cultuur en de enorme creativiteit van Italië. Onze liefde voor Italië heeft ons ertoe geïnspireerd om relaties op te bouwen op basis van respect en vertrouwen – zowel met de Italianen als met FIAT. We zijn zeer vereerd dat we ons honderdjarige jubileum kunnen vieren met deze magische gebeurtenis waarop FIAT en Topolino – ofwel Mickey Mouse – opnieuw samenkomen, in de geest van creativiteit en vriendschap.”

Ter ere van het boeiende samenspel is een traditioneel auto-evenement niet genoeg. Daarom ontstond een project waarbij twee ontwerpteams met zeer verschillende expertises samen het plezier hadden om iets magisch te creëren en ‘de muis’ in een muze te veranderen, die de harten van mensen verovert. De vijf unieke exemplaren van de Fiat Topolino vertegenwoordigen een reis door de tijd en door de kunst: vanaf de tijd waarin beide Topolino’s werden geboren, tot vandaag. Met als doel iets iconisch te creëren dat beide sterren samenbrengt.

Om Mickey Mouse en de Fiat Topolino nog meer te eren, vindt – in samenwerking met Pinacoteca Agnelli – een tentoonstelling van deze vijf unieke exemplaren plaats op de noordelijke oprit van het Lingotto-gebouw. Bezoekers van het winkelcentrum daar kunnen een wandeling maken langs de oprit en de vijf unieke exemplaren van de Topolino bewonderen terwijl ze naar La Pista 500 op het dak van het gebouw lopen. Een mooie combinatie in het kader van creativiteit en populaire cultuur.

Geïnspireerd door de creativiteit van Disney gaf FIAT Centro Stile vier Fiat Topolino’s een tweede huid, waarmee ze elk aspect van de wereld van Mickey Mouse tot uitdrukking kunnen brengen. Het vijfde exemplaar is ontworpen in speciale samenwerking met de Italiaanse Disney-tekenaar Giorgio Cavazzano.
Fiat-Topolino-Disney100-23-Giorgio-Cavazzano.jpg

Het ontwerp van Cavazzano is een feestelijk design en elke van de andere vier Topolino – échte kunstwerken – vertegenwoordigt een aparte sfeer en artistieke beweging. Ze zijn gericht op vier thema’s: historisch, modern, street en abstract.

Het verhaal begint met het thema historisch. De eerste speciale Topolino is geïnspireerd op en een eerbewijs aan de eerste korte Disney-tekenfilm, ‘Steamboat Willie’. Die film werd niet alleen heel populair bij het publiek, het was óók de eerste film met gesynchroniseerd geluid – een revolutionaire innovatie in de wereld van de animatie. Deze Disney-film is ook opgenomen in de collectie van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York.
Fiat-Topolino-Disney100-23-Historical.jpg

De volgende unieke Fiat Topolino is geïnspireerd op moderne kunst. Hij is voorzien van een tweede huid met een textuur die is opgebouwd uit de initialen van Mickey Mouse. Dat straalt op een lichtvoetige, kleurige manier positieve energie uit en eert de visie op een mooie toekomst die FIAT en Disney met elkaar gemeen hebben. Beide merken hebben immers een iconische status in de wereld van moderne kunst en cultuur.
Fiat-Topolino-Disney100-23-Modern.jpg

De abstracte decoratie van de derde unieke Topolino is een eerbetoon aan een ander aspect van Disney’s creativiteit en geeft een nieuwe interpretatie van klassieke stijlelementen door middel van abstracte grafische accenten en symbolen. Die zorgen voor een krachtige visuele impact, maar stralen ook elegantie uit.
Fiat-Topolino-Disney100-23-Abstract.jpg

De vierde unieke Topolino is de creatieve street. Dit eerbewijs aan Mickey Mouse straalt met graffiti-achtige decoraties met een ‘urban twist’ het plezier van stadsmobiliteit uit, wat de inspiratie was voor dit kunstwerk.
Fiat-Topolino-Disney100-23-Street.jpg

De viering van het honderdjarige bestaan van zowel Disney als het Lingotto-gebouw is een gezamenlijke inspanning om twee iconische figuren die de naam Topolino delen, te eren: ze zijn allebei klein van stuk maar hebben grote aantrekkingskracht. Het eerbewijs bestaat uit de creatie van vijf unieke exemplaren van de Fiat Topolino, bedoeld als verjaardagscadeau voor Disney. Daarbij gaat het om de magische sfeer rond beide iconen, die allebei geschiedenis hebben geschreven in hun eigen vakgebied en waardoor de naam Topolino mensen doet dromen.