SUEZ doet mee aan een project voor afvalinzameling met waterstofvoertuigen. Het gaat om een Europees project waarin verschillende gemeenten, afvalinzamelaars en leveranciers samenwerken om kennis en ervaring op te doen met het rijden op waterstof. SUEZ neemt deel in samenwerking met Blink (een publiek-privaat samenwerkingsverband van 8 gemeenten en SUEZ, actief in afvalinzameling en reiniging) en zet twee splinternieuwe elektrische voertuigen in die rijden op waterstof. Zo is zero emissie inzameling mogelijk.

Voor de transportsector gelden steeds striktere milieueisen, opgelegd door de Europese Commissie. Het terugdringen van emissies in de vorm van CO2-uitstoot en fijnstof, is hiervan een belangrijk onderdeel. Ook de inzameling van huishoudelijk afval valt hieronder. Gemeenten zoeken daarom, in samenwerking met afvalinzamelaars, naar manieren om te kunnen voldoen aan de toekomstige eisen en doelstellingen. Waterstofwagens zijn hierbij een perfect hulpmiddel. Deze wagens zijn 100% elektrisch aangedreven en hebben geen schadelijke uitstoot. Ze hebben een grote actieradius en zijn snel getankt.
SUEZ LNG wagen 19
Europees projectHet project in Helmond en omliggende gemeentes is onderdeel van een groter Europees project: REVIVE. Fabrikant E-Trucks Europe ontwikkelde de innovatieve waterstofwagens. In totaal gaan er binnen dit project 15 trucks rijden in 8 steden in Nederland, België, Italië en Zwitserland. SUEZ heeft in samenwerking met Blink 2 trucks aangeschaft die worden ingezet in het inzamelgebied van Blink. De trucks tanken bij het waterstoftankstation op de Automotive Campus in Helmond.
 
Ervaring opdoen“Dit Europese project is bedoeld om grootschalige ervaring op te doen met het rijden op waterstof. Ook is het een demonstratieproject om te laten zien welke mogelijkheden er al zijn”, vertelt Richard Bierhuizen, Fleetmanager van SUEZ. “Een wagen die rijdt op waterstof heeft dezelfde mogelijkheden en actieradius als een diesel voertuig. Het grote voordeel is natuurlijk dat de wagens schoon zijn; de enige uitstoot is waterdamp. Bovendien zijn ze stil, ideaal voor stedelijk gebied.”
 
Duurzame doelstellingen behalenDe waterstoftrucks worden ingezet in de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek, Nuenen, Someren en Heeze-Leende. De trucks gaan naar verwachting eind 2019 de weg op. Deze manier van inzamelen helpt de gemeenten hun duurzaamheid doelstellingen te behalen. Het rijden met deze voertuigen zal een schat aan informatie opleveren die een belangrijke rol gaat spelen bij het nemen van toekomstige beslissingen over de wijze van emissieloos inzamelen. Het is de bedoeling dat de pilot de marktintroductie van waterstofwagens versnelt, zodat we in de nabije toekomst volledig kunnen inzamelen zonder schadelijke uitstoot.
 
Gezamenlijke verantwoordelijkheidDeelname aan REVIVE is voor SUEZ een logische stap in het duurzame beleid, geeft Bierhuizen aan. “Duurzaamheid staat voorop bij al onze activiteiten, van inzamelen tot verwerken van afval. Inzamelen zonder uitstoot is hierbij een logische stap. Door samen te werken met partners in projecten als dit, werken we samen aan een betere wereld. Wij hebben dan ook alle vertrouwen in een succesvolle pilot.”
 
Dit project ontvangt bijdragen van de Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint onder subsidieovereenkomst nr. 779589. Het project wordt ondersteund door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie, de nieuwe Europese research organisatie voor brandstofcellen en waterstof (N.ERGHY) en Hydrogen Europe. 
Einde persbericht
 
Over SUEZ
SUEZ Recycling & Recovery Netherlands (ruim 2.000 medewerkers) maakt deel uit van SUEZ. Een internationale organisatie die innovatieve en duurzame oplossingen aanbiedt voor afval en grondstoffen, energie, water en milieu. Wereldwijd verwerkt SUEZ 17 miljoen ton afval, waarmee het bedrijf 3,9 miljoen ton secundaire grondstoffen produceert en 7 terawattuur hernieuwbare energie opwekt.
 
In Nederland zamelt SUEZ het afval in van 530.000 huishoudens en 80.000 bedrijven en instellingen. In nauwe samenwerking met klanten en partners maakt SUEZ van dit afval grondstoffen voor nieuwe producten. SUEZ nodigt iedereen uit om mee te doen met de grondstoffenrevolutie. Samen kunnen we afval recyclen en sparen we de grondstoffen van de aarde. Zie: www.suez.nl.
 
Over Blink
GRR Blink is een, in Nederland, unieke publiek-private samenwerking tussen de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Heeze-Leende, Helmond, Laarbeek, Nuenen en Someren en SUEZ Recycling & Recovery Netherlands. Het bedrijf bedient in de Peel-regio (Zuid-Oost Brabant) ongeveer 110.000 huisaansluiting waarbij zij namens de genoemde gemeenten diensten verleent op het gebied afval- en grondstoffenbeheer, reiniging en het onderhoud van de openbare ruimte. Bij het bedrijf zijn dagelijks 110 medewerkers actief en zamelt het jaarlijks 105.000 ton aan grove en fijne huishoudelijke afvalstromen in waarvan de meeste door SUEZ duurzaam worden verwerkt. Daarnaast speelt Blink een rol in het aanjagen van de regionale circulaire economie.

Meer informatie over het project kunt u terugvinden op de REVIVE website: https://h2revive.eu/